Eliška a Jakub jsou stále nejoblíbenější jména. Na svět ale přišli i Maverick či Gaia

Nejoblíbenější jména dětí v Česku

Eliška a Jakub jsou už více než deset let nejoblíbenějšími jmény, která rodiče dávají svým dětem. Druhou a třetí příčku pro rok 2022 obsadili Jan, Matyáš, Viktorie a Anna. Vyplývá to z dat uvedených Českým statistickým úřadem. Roste ale popularita jmen exotičtějších či víceslovných. Vloni se tak narodili například Maverick či Gaia.

Když se podíváme na nejoblíbenější jména, která dostávají české děti, dojdeme k ujištění, že tradice se stále nikam nevytratila. Nejužívanější chlapecké jméno Jakub je na první příčce už od roku 2011, kdy se dostalo před jméno Jan, jméno Eliška pak vede od roku 2012, kdy poprvé předehnalo do té doby nejpopulárnější Terezu.

V posledních letech se stávají populárními také jména exotická, víceslovná, či dokonce starosvětská. Řada rodičů své děti pojmenovává po oblíbených celebritách či filmových a seriálových postavách. Tento trend už před více než 20 lety odstartoval seriál Esmeralda, po jehož vysílání se holčiček s tímto jménem rodily celé řady.

Česká jména na ústupu

V porodnicích a následně i ve školách a školkách je v posledních letech stále těžší narazit na dítě nosící jméno, jaké bylo populární za dob dědečků a babiček. Pokud už se tak stane, je velká pravděpodobnost, že chlapci zdědili jméno po otci. Vloni se nejčastěji dědila jména Antonín, Václav a Jindřich.

„Některá stará česká jména, například Josef nebo Jaroslav, jsou už velmi na ústupu,“ řekl CNN Prima News Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. „Na druhou stranu pozorujeme, že se dávají jména starosvětštější, ze starého zákona, jako Teodor, Kleofáš,“ doplnil jazykovědec Karel Oliva.

Netradiční jména

Kromě toho, že především u dívek roste popularita víceslovných jmen, jakými jsou například Anna Marie, Sofie Anna a Viktorie Anna, roste také popularita těch netradičních. Když rodiče takové jméno zavolají na dětském hřišti, je velmi nepravděpodobné, že by se kromě jejich dítěte otočilo ještě jiné.

V loňském roce přišli na svět chlapci se jmény Ašot, Bruce, Maverick, Hilton, Frank nebo Fred. Z dívek se pak narodily Alba, Amira, Astrida, Gaia, Jitřenka nebo Celestýna. O netradiční jména v posledních letech obecně není nouze, jak dokazují i ta, kteří dali rodiče dětem v roce 2021.

Předloni přišli na svět například Abigail Ela, Sedrik, Florentina, Maxmilián, Elioth nebo Ryan. Mezi dalšími se dají uvést jména Enni, Lareth, Ligia, Cornelia, Santiago, Elis nebo Lecytie. Spousta z nich pak pochopitelně nemá ani zastoupení v českém kalendáři.