Děti, které spí s rodiči v posteli, jsou samostatnější. Výzkum podpořily i slavné matky

Řada rodičů dříve nebo později stane před otázkou, zda spát, či nespat spolu se svými dětmi v posteli. Právě to je ožehavé téma, na které už vznikla řada rozporuplných studií. Ta následující nicméně podporuje společné spaní s dětmi, protože jsou podle ní později v dospělosti samostatnější a sebevědomější.

V otázce rodičovství se nikdy všichni stoprocentně neshodnou. Důležité je jednat podle své intuice a nejlepšího přesvědčení. Pokud se cítíte špatně kvůli tomu, že své nejmenší občas necháte přespat ve společné posteli, nemusíte.

Mohlo by vás zajímat: Vyzkoušejte trik, po kterém dítě prospí celou noc. Francouzky ho praktikují léta

Výzkum, který byl proveden se skupinou vysokoškolských studentů psychologie, přinesl překvapivé výsledky. Ukázalo se totiž, že ti, kteří v minulosti spali v posteli se svými rodiči, měli vyšší sebevědomí a pociťovali méně viny a úzkosti. Možná jste si mysleli, že pokud necháváte děti nocovat u sebe, zbytečně je na sebe upínáte a rozmazlujete. Opak je ale pravdou.

Benefity společného spaní

Podle doktora Jamese McKenna z univerzity Notre Dame jsou děti, které nikdy nespaly v posteli svých rodičů, více bojácné, ne tolik samostatné a závislejší na otci a matce. Jsou dokonce i méně šťastné. Díky blízkému kontaktu jsou děti klidnější, lépe spí a méně se budí. „Vždycky mi to dávalo pocit bezpečí. Věděl jsem, že když budu mít špatný sen, můžu přijít do postele k mámě a tátovi,“ uvedl ve své výpovědi jeden z respondentů.

Čtěte také: Vědci odhalili univerzální způsob, jak uklidnit plačící miminko. Stačí pět minut

Kontakt kůže na kůži podporuje uvolňování oxytocinu, který je považovaný za hormon štěstí. Navozuje příjemný pocit a posiluje pouto mezi lidmi. Tato skutečnost se později projevila i na milostném životě u obou pohlaví. Ženy vykazovaly větší potěšení při fyzickém kontaktu a zvýšenou sexualitu. Zatímco muži uváděli vyšší frekvenci sexu, informuje o tom web Smart Parenting.

Spí s vámi dítě ve společné posteli?

Celebrity podporující společné spaní

I mezi celebritami najdeme řadu těch, kteří společné spaní s dětmi podporují. Herečka Angelina Jolie například praktikovala společné spaní každou neděli. V tento den si spolu s dětmi zalezla do postele a společně se dívaly na filmy. „Začalo to Madem, pak Paxem a pak se zoufale snažila do mé postele přestěhovat i Zahara. Dost reálně uvažujeme o tom, že pořídíme nějakou obří postel,“ řekla v roce 2007 časopisu Reader’s Digest.

Další, kdo šel touto cestou, byla například Milla Jovovich. Ta podle Daily Mail spala společně se svou dcerou, protože s ní kvůli natáčení trávila málo času, a tak se jí to snažila vynahradit alespoň tímto způsobem. Modelka Julia Fox se o tom rozpovídala v jednom ze svých videí na TikToku. Tam odhalila, že její syn Valentino s ní spí v posteli. „Chce spát pouze u mě v ložnici. Ano, spíme spolu. Žalujte mě, je mi to jedno,“ prohlásila Fox.

Mohlo vám uniknout: Problémy při kojení? Pomůže větší fyzický kontakt, tvaroh, speciální korále i laktační poradkyně

Při kojení to může být pro maminku snazší a pohodlnější, což ostatně potvrdila i modelka Heidi Klum. „V té době mě Lou potřebovala enormně. Ne pouze kvůli kojení, ale taky potřebovala být blízko své matky. Stejně jako její sourozenci s námi spala v posteli. Když dostane v noci hlad, je to snazší,“ prohlásila v roce 2009 v rozhovoru pro časopis Gala.

Podívejte se, jak se může projevovat stres u dětí z návratu do školy:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.