Měla jsem děti zmuchlat a zahodit? ptá se matka. Kojení stále vyvolává ostré diskuse

Kojené děti mají lepší imunitu, jsou inteligentnější, riziko vzniku cukrovky je u nich nižší... Aha, tak co s těmi nekojenými? Některé články a příspěvky nešťastně vyzní tak, že z nich nekojené děti vycházejí jako chudinky bez možnosti mít plnohodnotný život. A jejich matky jako krkavčí. Ony jsou totiž ty, které nekojily, a podle všech informací tedy nedaly svému dítěti to nejlepší.

Propagátorka zdravé výživy PharmDr. Margit Slimáková nedávno sdílela článek s názvem: Vědci našli v mateřském mléce „zázračnou molekulu“, explozivně rozvíjí propojení v mozku. V textu je uvedeno, že ‚nový objev by mohl pomoci s vývojem kvalitnějších náhrad tohoto zásadního zdroje pro děti, které nemohou být kojeny‘. Načež Margit Slimáková reagovala: „Neměl by takovýto objev ještě víc než k vývoji kvalitnějších náhrad vést k podpoře kojení?“

Přečtěte si také: Problémy při kojení? Pomůže větší fyzický kontakt, tvaroh, speciální korále i laktační poradkyně

To samozřejmě vyvolalo spoustu reakcí a rozdělilo komentující maminky na dva tábory. Ty, které podporují kojení, a ty, které by třeba také rády kojily, ale z nějakého důvodu to nešlo. „Když čtu takové příspěvky, říkám si, zda jsem podle nich měla své děti zmuchlat a zahodit, protože nebudou nejlepší,“ objevilo se v komentářích. „Jsem ráda, že zase objevili, jak zlepšit kojeneckou výživu pro děti a matky, jako jsem já. Nevím, zda to automaticky znamená nepodporování kojení. Je to stejné, jako kdyby objevení nového léku na rakovinu znamenalo nepodporování zdravého životního stylu,“ dodala maminka. A přestože účelem těchto článků, příspěvků a diskusí většinou není shazovat matky, které kojit nemohou, právě ty jimi často trpí.

Velkým tématem je dlouhodobě také kojení na veřejnosti:

Zastánci kojení brojí proti výrobcům mléka

Je to podobné jako s tématem přirozený porod vs. císařský řez. Odborníci doporučují rodit přirozeným způsobem, pokud je to ovšem možné. V opačném případě, kdy by mohlo dojít k ohrožení zdraví matky a/nebo dítěte, volí císařský řez. Stejně tak by se nemělo rozporovat, že umělé mléko je potřebné – pro všechny děti, které jejich maminky kojit nemohou. Je samozřejmě skvělé, že vývoj umělé výživy pokročil a nabízí nové možnosti potřebným.

Některé maminky ale kojit mohou a z nějakého důvodu nechtějí nebo nevydrží tak dlouho, jak by jejich dítě vyžadovalo. Ty by měly mít plnou podporu a dostatek informací k tomu, aby mohly bez obtíží kojit minimálně první půlrok po narození miminka, ideálně společně s přikrmováním až do dvou let věku dítěte i déle, jak doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO).

Mohlo by vás zajímat: Kurková i Pink. Slavné maminky podporují kojení odvážnými fotografiemi

Nové studie prokazují, že bychom měli kojení co nejvíce podporovat, protože je zdravé pro děti, ale i samotné maminky. Nemělo by tak být bezdůvodně nahrazováno umělou výživou, přestože marketing těchto výrobků mnohdy naznačuje téměř dokonalé složení a snaží se připodobnit je mateřskému mléku ve všech parametrech. „Nechceme vyvolávat kampaň proti těmto produktům, protože je zjevné, že některé děti je potřebují. Důležité ale je, aby rozhodnutí matky, jakou výživu dítěti dává, neodviselo od komerčních sdělení, ale od nezávislých informací,“ uvedla Aneta Majerčíková, předsedkyně spolku SpoKojení, pro web Aktuálně.cz.

Pro maminky, které řeší (ne)kojení

Rodiče, kteří si těmito peripetiemi prošli, jistě potvrdí, že je hlavní začít se kojení věnovat včas. Najít si laktační poradkyni klidně ještě před porodem, poradit se s odborníky, jak na to a také na co se připravit. Zkrátka zjistit co nejvíce relevantních informací o kojení, tedy ne z internetových diskusí a neověřených blogů. A především se nenechat strhnout stresem a panikou, že to nepůjde.

Velmi důležité je nastartování kojení v porodnici, proto si podle přístupu v jednotlivých zařízeních maminky vybírají, kde budou chtít rodit. I pokud se dítě nepřisaje ihned, neznamená to nutně, že budou s kojením potíže. Nikdy se nebojte požádat o vysvětlení a pomoc – a především si říct, jaké jsou vaše přání a potřeby.

Pro maminky, které z vážných důvodů kojit nemohou

Některé ženy zkusily všechno možné – a stejně to nešlo. Některé kojit nemohou, protože mají závažné zdravotní problémy, u nichž lékaři kojení nedoporučují nebo přímo zakazují. Některé děti se narodí s metabolickou poruchou, která kojení značně ztěžuje až znemožňuje. Na rozdíl od doby socialismu, kdy se po nezbytně nutné době tří až šesti měsíců ženy vracely zpět do práce, je nyní mateřské mléko opět vnímáno jako multivitamin, který v lékárně nekoupíte. Proto to mají nekojící ženy těžké a čelí osobním otázkám a narážkám, jak na to už v minulosti upozorňovala nejedna ze slavných maminek, například influencerka, herečka a zpěvačka Nikol Leitgeb (Štíbrová).

Čtěte také: Denisa Pfauserová přiznala problémy po porodu. Chtěla skončit s kojením

Důležité je, že ani mateřské mléko není samospásné, pokud je dítě kojené, ale jinak například vyrůstá v rodině, kde převládá nezdravá životospráva. Stejně tak rodiče nekojených dětí mohou jejich zdravý vývoj mnoha způsoby podporovat – od výživy přes pohyb až po rodinnou pohodu a podporu ve formě lásky a osobního rozvoje. Díky tomu existují i nekojené děti, které mají vysoké IQ, netrpí diabetem nebo jiným onemocněním a celkově dobře prospívají.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.