Celebrity

19. července 2023 12:15

Šarlota Chmelařová

Jenovéfa Boková promluvila o bolestivém kojení. Kroutily se mi prsty na nohou, přiznala

Krásná herečka Jenovéfa Boková má doma čtyřměsíční holčičku. Novopečená maminka na sociálních sítích otevřela téma týkající se bolestivého kojení a postěžovala si na ne úplně snadné začátky. Jak na nepříjemný problém, který může trápit řadu žen?

Jenovéfa Boková (31) nedávno porodila svého prvního potomka. Herečka přivedla na svět holčičku, její jméno ale ještě veřejnosti neprozradila. Ačkoliv si mateřství velice užívá, na sociálních sítích otevřela téma, které tak úplně příjemné nebylo. Držitelka Českého lva se musela poprat s bolestivým kojením, které zažívala v šestinedělí.

Jenovéfa Boková v minulosti promluvila také o svatbě:

Zatímco některé maminky svá dítka krmí z prsu bez problémů, jiné takové štěstí nemají. „Mně se u kojení kroutily bolestí prsty na nohou. Byla jsem připravená na dost věcí, ale tohle mi jaksi nedošlo. V šestinedělí jsem měla nejeden ukvičenej telefonát mojí mamince, že to asi nedám, že je u toho vždycky dlouho přisátá a že mě to fakt strašně bolí!“ svěřila se Boková fanouškům na sociálních sítích.

Mohlo by vás zajímat: Problémy při kojení? Pomůže větší fyzický kontakt, tvaroh, speciální korále i laktační poradkyně

Nesnadné začátky se však brzy změnily v příjemnou činnost, kterou si herečka užívá. „Ale jak to tak bývá a jak nás to mateřství hezky učí, všechno to přešlo a já, moje hormony i moje bradavky si zvykly a teď kojení opravdu miluju. Jsem vděčná, že nám (zaklepat) kojení jde, a vím, že to není samozřejmost,“ dodala Jenovéfa, která je ráda, že jim spojení s holčičkou funguje. Některé maminky si v šestinedělí musí osvojit správné techniky a postupně si na kojení zvyknout. Bolest pak ve většině případů sama vymizí.

Co způsobuje bolest při kojení?

Obtíže při kojení pociťuje řada žen. Jedním z důvodů může být i špatná technika. „Citlivé a bolestivé bradavky jsou normální, ale pouze v prvních dnech po porodu. Pokud bolest a problém popraskaných bradavek přetrvávají dále a nelepší se, většinou bývá příčina ve špatné technice kojení – tedy ve špatné poloze při kojení, uchopení a držení prsu, přisátí a sání novorozence. Zde by opět měla přijít ke slovu laktační poradkyně nebo porodní asistentka,“ vysvětlila porodní asistentka Darina Smíšková pro web Novinky.cz.

Čtěte také: Jenovéfa Boková se narodila díky slavné sestře. Byla jsem trochu omyl, přiznala

Za řadu problémů ale mohou také zdravotní obtíže, kterých existuje hned několik. Patří mezi ně například zánět v prsou, vpáčené bradavky a další. V takových případech je určitě namístě vyhledat odborníka. Lékař by měl ženu vyšetřit a určit, o jak závažný problém jde, a na základě toho doporučit vhodnou léčbu. Na popraskané bradavky existují speciální mastičky, případně chrániče bradavek. Další možností jsou potom prsní termovložky, které postiženou oblast zchladí a zmírní tak bolest.

Sdílejte článek
Štítky děti mateřství herečka celebrity Jenovéfa Boková kojení

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.