Celebrity

18. dubna 2022 07:35

Petra Kloidová

Eliška Balzerová a Jana Švandová: Chtěly jsme emigrovat, jediný únik byli cizinci

Show Jana Krause (26) - Eliška Balzerová, Iva Pazderková a Marika Šopovská zpívají s Vojtěchem Drahokoupilem

Krásné herečky Eliška Balzerová a Jana Švandová byly za dob studií nejlepší kamarádky a přátelství je spojuje dodnes. Balzerová prozradila, že obě dvě v jeden moment plánovaly emigrovat. Osud to ale zařídil jinak.

Eliška Balzerová se s Janou Švandovou potkaly během studií herectví na brněnské JAMU. Eliška se tehdy ráda učila, zatímco Jana Švandová putovala na její pokoj na vysokoškolských studiích tzv. na převýchovu. „Byla daná ke mně do pokoje na převýchovu. Ona byla divoká a já jsem byla holka z vesnice… Byla jsem hodná holka, ráda jsem se učila, nadšená studentka. Švanďa pořád někde běhala,“ zavzpomínala Eliška Balzerová. Švandová a Balzerová byly chlapci obletované.

„My jsme s Eliškou spolužáci. Všichni kluci jsme do ní byli víceméně zamilovaní. A Eliška byla typu Catherine Deneuve, v ročníku jsme měli i typ Brigitte Bardot, to byla Jana Švandová. Vyrůstali jsme uprostřed krásy. Ale ony si myslely na vyšší ročníky – a pokud možno z Prahy. My jsme neměli nárok,“ prozradil Bolek Polívka, jejich spolužák. „Já jsem nosila minisukně, měla jsem na to nohy. A Švandová nosila maxisukně. Babička mi rozčíleně říkala, že by mi na tu sukni stačily dva kapesníky,“ uvedla herečka v pořadu 7 pádů Honzy Dědka.

Svatba s cizincem jako jediná cesta z komunistického režimu

Obletované blondýnky byly samozřejmě objektem mužských tužeb. Jejich mládí a studium ale kazil příchod ruských vojsk do Československa v roce 1968. Na tuto dobu u už vzpomíná Eliška Balzerová bez úsměvu. Popisuje ji jako nejistotu a beznaděj. Naději viděly dvě kamarádky pouze v tom, že by se mohly vdát do ciziny, a utéct tak před nedemokratickým režimem. Eliška Balzerová jeden čas chodila se Švédem, Jana Švandová se Švýcarem.

„Poznaly jsme se s těmi kluky někde ve společnosti a říkaly jsme si, že je to jediná možnost pro holku vdát se ven a uniknout tomu, v čem jsme žily. Vždyť to tady nebylo jednoduché. Nastoupily jsme do školy v roce 1967 a o prázdninách přišla vojska. Nevěděly jsme, jestli bude otevřený další ročník. Zůstaly jsme vyděšené, co se bude dít. Naši nejlepší kantoři odcházeli. Říkaly jsme si, co budeme dělat, a jediný únik jsme viděly v tom, že bychom se mohly vdát a žít někde venku. Žádná jsme to ale nedokázaly,“ prozradila.

Jana Balzerová se nakonec vdala o několik let později za filmového producenta Jana Balzera. Společně mají syna Jana, který je farmaceut, a dceru Adélu, jež je divadelní dramaturgyní. Jana Švandová se vdala celkem třikrát a s posledním manželem Pavlem Satoriem oslavila čtyřiadvacet let manželství. Atraktivní herečka má už dospělého syna Huberta.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.