Elton John se dnes jako gay cítí dobře. Začátky ale byly složité

Britský zpěvák a famózní klavírista má na svědomí miliony prodaných desek po celém světě. Jeho hity hltali posluchači téměř ve všech koutech naší planety. Jeho život byl a stále je jedna velká jízda, která rozhodně stojí za zmínku. Kromě vynikajících písní ho proslavil také výstřední styl oblékání a veřejně probíraný soukromý život. Letos Elton John slaví své 75. narozeniny.

Narodil se 25. března v roce 1947 pod původním jménem Reginald Kenneth Dwight. Úředně se nechal přejmenovat v roce 1972, a to na Elton Hercules John. Je držitelem 35 zlatých a 25 platinových alb, jeho pomalé skladby jsou balzám pro uši a za své zásluhy si od královny vysloužil Řád britského impéria. Elton John je bezpochyby jedním z nejúspěšnějších umělců v historii populární hudby. Za klavír poprvé usedl v pouhých třech letech, jeho maminka ho v hraní velice podporovala a z malého Eltona se brzy vyklubal obrovský talent.

V jedenácti letech získal juniorské stipendium na Královské hudební akademii v Londýně. Od svých šestnácti let si pak přivydělával hraním na klavír a zpěvem v nejrůznějších anglických hospodách. Následně se živil také psaním balad pro známé zpěváky. Za nějaký čas se rozhodl, že bude nejlepší, když bude psát pro sebe – a to se vyplatilo. Jeho touha prosadit se byla neutuchající a postupně mu pomohla dostat se až na samotný vrchol. V 70. a 80. letech vydával jeden hit za druhým a jeho jméno začalo rezonovat ve všech světových rádiích.

Divoké osmdesátky

V 80. letech zpěvák podle svých slov zažíval tvůrčí krizi, a to zejména kvůli drogám, alkoholu, ale také sexu s mnoha muži. Ke své homosexuální orientaci se však nějakou dobu nehlásil. Ve svých 29 letech řekl novinářům z časopisu Rolling Stone, že je bisexuál. V roce 1984 se oženil s německou zvukovou inženýrkou Renate Blauel. Po rozpadu jejich manželství však Elton John veřejně přiznává svou náklonost k mužům. „Cítím se dobře jako gay,“ řekl tehdy pro stejný americký časopis.

To, že je gay, si prý poprvé uvědomil ve 23 letech. „Začátek byl velmi pomalý,“ směje se. „Byl jsem jako želva a zajíc. Nakonec želva předběhla zajíce a já jsem dohonil ztracený čas,“ prohlásil John pro týdeník Variety. Ostatní lidi v přiznání své sexuální orientace podporuje a všem, kdo bojují sami se sebou, radí, aby byli sami sebou. „Nenechte se nikým dostat na kolena. Já jsem měl tu výhodu, že jsem se pohyboval v odvětví, které gaye přijímá. Někteří však to štěstí nemají. Pocházejí například z chudých poměrů, jejich rodiče tomu nerozumí nebo jim to nedovoluje jejich víra,“ sdělil legendární zpěvák.

Jeho partnerem je o patnáct let mladší David Furnish. V roce 2005 dvojice vstoupila do registrovaného partnerství a o devět let později uzavřela manželství. Náhradní matka jim porodila dva syny – Zacharyho a Elijaha Josepha Daniela. „Narození našeho druhého syna doplnilo naši rodinu tím nejcennějším a skvělým způsobem. Je složité naplno vyjádřit, jak se teď cítíme,“ prozradil v minulosti Elton John v jednom z rozhovorů pro deník Daily Mail.

Dobré vztahy s královskou rodinou

Sir Elton John se také aktivně věnuje boji proti onemocnění AIDS. Spolupracuje například s princem Harrym v pokračování odkazu princezny Diany, která se o tuto tematiku také aktivně zajímala. Jeho vlastní nadace pak už pro tyto účely vybrala více než 200 milionů dolarů. Za jeho služby v oblasti hudby a také dobročinnosti ho britská královna Alžběta II. v roce 1998 povýšila do šlechtického stavu.

Své pětasedmdesáté narozeniny se rozhodl oslavit ve velkém stylu a uspořádat poslední velkolepou tour po USA a Evropě. Jeho vliv a význam ve všech aspektech populární kultury je ohromující. „Obvykle nepatřím k těm, kteří by se ohlíželi zpět nebo propadali nostalgii, ale 75 je takový narozeninový milník. Určitě si dnes najdu čas na to, abych poděkoval mé hvězdě štěstěny za svou úžasnou rodinu, přátele a kariéru,“ sdílí zpěvákova slova web Standard.

„Cítím se neuvěřitelně šťastný, že v 75 letech stále tak miluji to, co dělám – jsem z muziky stále tak nabitý energií a nadšený, že ji mohu hrát, poslouchat a mluvit o ní každý den. Být zpátky na cestách je nářez a vzrušení z živého hraní je stále stejně úžasné jako před 50 lety,“ sdělil své pocity slavný hudebník.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.