Celebrity

30. července 2023 06:00

Anna Fedorov

Emma Smetana o smrti otce: Byl v kómatu a zemřel na Štědrý den, on mě přivedl k hudbě

Emma Smetana v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS

Byl to právě muzikant a producent Jiří Smetana, díky němuž Emma Smetana přilnula k hudbě. Ze začátku k ní byl ovšem velmi kritický –⁠ bál se, aby mezi muzikanty nezapadla do špatné party. Na milovaného tatínka, který zemřel na Štědrý den v roce 2016, zavzpomínala zpěvačka v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS.

„Na piedestal mě rodiče nikdy nestavěli. Jelikož jsem se mému tatínkovi narodila v jeho 42 letech do situace, kdy si myslel, že nemůže mít děti a měl to potvrzené od doktorů černé na bílém, zacházel se mnou s patřičným vděkem. Přihodila jsem se mu jako velmi vítaný omyl. Byli jsme si vzácní,“ svěřila se zpěvačka a novinářka v jedné osobě v pořadu Povídej. Jiří Smetana zemřel na Štědrý den v roce 2016 poté, co rok a půl ležel v nemocnici v kómatu.

Ačkoliv byl její tatínek o dvacet let starší než její matka, vždy ho prý vnímala jako toho mentálně mladšího. „Táta byl až do smrti hyperaktivním teenagerem, zatímco maminka se z mého pohledu už jako důchodkyně narodila, měla knížky a křesílko a nikdy jí nic ze světa diskotékovo sportovně mladého nezajímalo,“ popsala Emma Smetana, která se s nadcházející podzimní sezónou představí v novém romantickém seriálu Eliška a Damián na Primě.

Otec ji přivedl k hudbě. Byl k ní ovšem kritický

Právě otec byl tím, kdo jí přivedl k hudbě. Smetana žil ve Francii, kde se stal legendou místní rockové scény jako diskžokej a později umělecký šéf klubu Gibus. Právě Smetana dal šanci pozdějším ikonám světové pop music, jako jsou Sting, Annie Lenox či Oasis. „Měl takovou tezi, že hudbu mají dělat jen výjimeční, geniálně nadaní lidé, jinak to nemá cenu. Když jsem mu zhruba ve svých 12 letech hrála svoje první skladatelské pokusy, buď velkoryse mlčel, nebo mi řekl, že mu má hudba někoho připomíná, a pak mi vyjmenoval, koho jsem asi vykradla,“ vzpomínala Smetana s úsměvem. Zároveň doplnila, že to s ní otec myslel dobře. „Znal hudební prostředí a bál se, abych neupadla do nějakých drog a divných part,“ doplnila.

Pětatřicetiletá umělkyně v pořadu Povídej promluvila i o otcově nemoci. V roce 2014 se Smetana podrobil náročné operaci, kdy měli lékaři podezření na nádor, který se posléze ukázal být vzácným zánětem. „Zbavili ho asi šesti orgánů včetně slinivky, bez které se špatně žije. Takže z něj udělali těžkého diabetika. Řekli mu, že se bohužel spletli a že odteď už těžce nemocný opravdu je. Ať si píchá inzulin a měří si cukr. Hlavně, aby mu tolik nelítal. Rok mu lítal šíleně a bohužel to skončilo fatální hypoglykemií, po které byl rok a půl bez vědomí,“ popsala Smetana s tím, že jeho příbuzní už od prvního dne tušili, že to nedopadne dobře.

Narozeniny ve stejný den

Její otec zemřel 24. prosince 2016. „Povedla se hezká věc, že se moje první dcera Lennonka narodila v den jeho narozenin,“ uvedla umělkyně. „Když byly dceři čtyři dny, jeli jsme rovnou za ním do nemocnice. Za další tři dny, 23. prosince, jsem si poprvé připustila myšlenku, že bych ho nechala jít. V osm hodin ráno na Štědrý den se tatínkovi zastavilo srdce,“ dodala.

Emma Smetana s moderátorkou Radkou Červinkovou mimo jiné pohovořila o svém dětství, rodině a také muzice. Celý rozhovor si můžete poslechnout v repríze pořadu Povídej Radky Červinkové od neděle 30. července na platformě prima+.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.