Společnost

21. července 2023 05:30

Marie Makovská

GLOSA: Robbie nesahá slavné panence ani po kotníky, naštěstí. Jako Barbie by byla mrtvá

Mnoho žen po celém světě už se pokusilo dosáhnout ideálu legendární Barbie. Ač se zdá, že některé kvůli tomu podstoupily až nadlidské množství operací a zákroků, a měly by tedy být dokonalou kopií, opak je pravdou. Žádná živá Barbie neexistuje, proporce slavné panenky jsou totiž s životem doslova neslučitelné.

Po uvedení dlouho očekávaného filmu do kin se dá předpokládat, že se v ikonické Barbie opět zhlédnou další dívky a ženy. To ostatně podporují i obchody s oděvy narvané k prasknutí růžovým merchem. Nemálo žen po celém světě už se o stylizaci do Barbie pokusilo, prozatím všechny bez úspěchu. Pro roli Barbie v novém filmu byla vybrána herečka Margot Robbie (33), která má v mnoha ohledech dokonalé křivky, ovšem slavné panence nesahá ani po kotníky – naštěstí. Jak totiž američtí anatomové už v minulosti uvedli, proporce oblíbené dětské hračky jsou neslučitelné se životem.

Barbie by neměla menstruaci ani prostor v břiše na orgány

Znepokojivý graf k proporcím panenky od Mattela vytvořili vědci už před mnoha lety a je jasné, že v aktuální době by taková hračka vůbec nevznikla. Pokud by byla Barbie skutečná žena, musela by lézt po čtyřech a fyzicky by vůbec nebyla schopná udržet svou velkou hlavu vzpřímeně – ledaže by měla krunýř či límec kolem krku. I tak by ale měla příliš křehké kosti. Do břicha by se jí vešla zhruba jen polovina orgánů a samozřejmě by nemohla ani menstruovat.

Přečtěte si také: Elegance i módní přešlapy. Premiéra Barbie byla přehlídkou růžové, třpytek a kuriozit

Co se týká proporcí převedených z panenky na reálnou osobu, byla by Barbie jen o pár centimetrů vyšší než průměrná Američanka, zato by ale měla asi dvakrát delší a asi o 30 cm tenčí krk a velikost chodidla jako dítě. Její pas by měl obvod asi 44 cm (připomínáme, že za ideál krásy je většinou považováno 60 cm), prsa by měla obrovská, nohy a ruce by byly tak vyzáblé, že by jí hrozily neustálé zlomeniny. Obvod zápěstí byl vypočítán na nějakých 9 cm.

Když vše spojíme dohromady, možná by taková Barbie se zlámanými kostmi byla maximálně tak adeptkou na roli nemrtvé krásky v některém ze snímků Tima Burtona.

Nebezpečný vzor pro dívky a ženy

Grafy, které zveřejnil web Rehabs.com zabývající se vyhledáváním center pro léčbu duševního zdraví v USA, mají za cíl poukázat na pobuřující fyzické vlastnosti panenky, která je více než 50 let vnímána jako vzor pro dívky. Co se týká Kena, který rovněž neunikl průzkumu, jeho proporce jsou reálu o něco bližší.

Mohlo by vás zajímat: Myslivcová na premiéře Barbie s bříškem venku, Perkausová jako živá panenka

Původní postava Barbie byla dlouho kontroverzní, protože Mattel dříve obhajoval štíhlé proporce velkým množstvím švů, patentek a zipů. Nicméně v roce 1998 byl pas panenek rozšířen a poprsí zmenšeno, což prý odráží „skutečnější“ ženský typ těla. Přesto lze samozřejmě i dnes namítat, že taková „Barbie postava“ v celosvětovém průměru rozhodně není běžná.

I Margot Robbie je v porovnání s anorektickou panenkou zkrátka „oplácaná“. Podobným komentářům se ale může vesele smát, protože na rozdíl od legendární Barbie má v břišní dutině pravděpodobně celá játra i střeva, může jíst a pohybovat se po dvou.

Zdroje: dailymail.co.uk, rehabs.com

Sdílejte článek
Štítky panenka USA body shaming Barbie Mattel ideál krásy Margot Robbieová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.