Gynekoložka doporučuje sex při menstruaci. Bude uspokojivější a uleví od bolesti, říká

Většina lidí má vštípeno, že sex při menstruaci je zkrátka a jednoduše tabu. Většina společnosti ho neprovozuje a ženy i jejich partneři čekají, až toto období skončí, aby se mohli vrátit k běžnému sexuálnímu životu. Podle gynekoložky má ale to, čemu dospívající říkají ‚jízda na červenou‘, mnoho benefitů, pročež stojí alespoň za úvahu.

Gynekologická expertka Susanna Unsworth deníku The Sun řekla, že jedním z hlavních důvodů, proč se lidé vyhýbají sexu při menstruaci, je nepořádek: "Menstruační krev také trochu jinak zapáchá a někteří se mohou obávat, že by se to jejich partnerovi nelíbilo. To zase může ovlivnit jejich vlastní pocity.“

Dodává, že někteří se mohou bát samotné krve nebo se obávat možného přenosu nějaké infekce či nemoci. „S menstruací je také bohužel stále spojeno stigma, které posiluje představu, že se za ni musíme stydět. To může mít samozřejmě značný negativní vliv na představu sexu během ní,“ vysvětlila. Přitom jsou podle ní výhody takového styku nemalé.

Zmírnění bolesti

„Je prokázáno, že sex v době menstruace pomáhá zmírnit bolestivé příznaky, které menstruaci provázejí, od menstruačních křečí až po migrény,“ říká doktorka Unsworth. Vysvětluje to tím, že sex a orgasmus mohou zvýšit produkci chemických látek, které vyvolávají dobré pocity. Ty tlumí signály bolesti a působí jako forma úlevy.

Není snad žena, která by si nepřála, aby perioda odezněla rychleji a ona se tak mohla vrátit k běžným aktivitám. Zatímco některé ženy nepociťují kromě samotného krvácení jiné změny, další mohou zaznamenávat i další, nepříjemnější příznaky, kvůli kterým je oněch pár dní těžko snesitelných. A sex může být řešením.

Zkrácení periody

„Sex může pomoci k rychlejšímu ukončení menstruace. Orgasmus způsobuje stahy děložního svalstva, což může urychlit proces vylučování děložní sliznice a zkrátit tak délku menstruace,“ vysvětlila gynekoložka s tím, že při menstruaci je navíc o mnoho snazší dosáhnout vyvrcholení v důsledku zvýšené citlivosti vulvy. To je způsobeno zvýšeným průtokem krve v této oblasti.

Pokud tedy příště díky prudkému nárůstu estrogenu a progesteronu pocítíte před menstruací a během ní zvýšení sexuálního apetitu, možnost sexu nezavrhujte a prodiskutujte s partnerem, zda jde o něco, co byste si společně byli ochotni vyzkoušet. Minimálně pro ženu může být takový prožitek příjemnější než obvykle.

Poslechněte si rozhovor se sexuální expertkou Veronikou Kubíčkovou:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.