Dcera Milana Lasici: Byla jsem u toho, když zemřel. Přál si odejít jako Molière

Spisovatelka Hana Lasicová v Show Jana Krause

Spisovatelka a scenáristka Hana Lasicová je dcerou slavných slovenských herců, Magdy Vašáryové a před dvěma lety zesnulého Milana Lasici. Jak vzpomíná na svého milovaného tatínka, ke kterému měla vždy blízko?

Smrt tatínka Hanu Lasicovou pochopitelně zasáhla. Jeho odchod byl nečekaný, došlo k němu totiž přímo během představení v jeho vlastním divadle. „Myslím si, že si to tak přál. Odejít jako Molière. My jsme si říkali, kdyby to bylo přesně tak, ale o rok později, o pět… zkrátka nikdy si člověk neřekne, už žil dost dlouho,“ uvedla Hana v pořadu Show Jana Krause. „Já jsem tam byla, když zemřel. Přišla jsem hned, jak mě zavolali. Takže jsem tam s ním strávila asi dvě hodiny, než přišla pohřební služba,“ dodala Lasicová.

Mohlo by vás zajímat: Magda Vášáryová měla slabost pro herce. V Postřižinách nosila paruku

S odstupem času už je o celém příběhu schopna mluvit. Dokonce prozrazuje, že se během toho událo několik netypických momentů. „Byla tam i policie. A všichni se snažili být strašně pietní, ale děly se tam takové věci, které on by ocenil,“ vzpomíná Hana už s úsměvem na nelehké okamžiky prošpikované drobnými vtipnými gagy. „Pohřeb jsme měli v úzkém rodinném kruhu, ale přišel tam Bolek Polívka a potom mě bulvár označil, že jsem jeho žena. Asi nějaká slovenská,“ dodává ironicky spisovatelka.

Táta o sobě tvrdil, že je líný, ale zůstalo po něm hodně

Původně měla Hana Lasicová (42) vystudovanou personalistiku, nakonec se ale ukázalo, že má umění v krvi. Našla se v psaní a na kontě už má řadu knih a je také velice úspěšnou scenáristkou. Podle jejího románu Služka byl natočen česko-slovenský film, který měl letos na jaře premiéru. Vychází ze skutečného příběhu chůvy, která se starala o Magdu a Emilii Vášáryovy. „Je to takový spíše artový film. Hodně jezdíme po festivalech a myslím, že byl vcelku dobře přijat. My jsme si až později, když už byl v kinech, uvědomili, že to byl první slovenský lesbický film,“ popisuje Hana.

Čtěte také: Rok od smrti Milana Lasici. Byl introvert, ne veselá kopa, přiznala Magda Vášáryová

V současnosti pracuje na seriálu, který se prý bude odehrávat na východním Slovensku. „A zároveň bych chtěla vydat encyklopedii o otcově souborném díle. Samozřejmě se tam ale nevejde všechno. Přestože on o sobě tvrdil, že je líný, zůstalo toho po něm hodně,“ prozrazuje své plány Lasicová. „A já jsem ho tak opravdu i zažila. On například dokázal celé moje dětství řídit naši výchovu v lehu na gauči,“ směje se spisovatelka, která ač svým vzhledem maminku nezapře, tvrdí, že jsou maminka i sestra úplně jiné než ona a jejich otec.

Sdílejte článek
Štítky spisovatelka celebrity scénáristka Milan Lasica Hana Lasicová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.