Celebrity

18. července 2022 14:05

David Laštovka

Rok od smrti Milana Lasici. Byl introvert, ne veselá kopa, přiznala Magda Vášáryová

Říká se, že zemřít na prknech, která znamenají svět, je pro herce ta nejkrásnější myslitelná smrt. Slovenskou legendu Milana Lasicu (†81) takový osud potkal. Během představení dozpíval písničku s názvem Ja som optimista, uklonil se a pak se sesunul k zemi. Zkolaboval přímo na jevišti a ani přes rychlou lékařskou pomoc se ho oživit nepodařilo. Příčnou úmrtí byla náhlá porucha srdečního rytmu.

Vdova Magda Vášáryová (73) na svého zesnulého muže před pár měsíci zavzpomínala v rozhovoru pro Českou televizi. Překvapila prohlášením, že je s podivem, že se spolu se slovenským hercem vůbec dali dohromady. „Ta představa, že Milan Lasica byl veselá kopa... Nechci mu ublížit, ale tedy rozhodně nebyl. Byl velmi komplikovaný, introvertně založený, takže když řekl za tři týdny deset vět, byla jsem ráda,“ uvedla Vášáryová.

Její životní láska jí velmi chybí, samota jí ale nevadí. „Dnes je pro mě důležité jeho odchod ustát. Žili jsme spolu čtyřicet let. Neměli jsme klasické manželství, nevysedávali jsme večer u televize, často jsme byli pryč. Já jsem v mezičase byla osm let velvyslankyní ve Vídni a ve Varšavě, zatímco muž zůstal v Bratislavě, kde měl svoje divadlo. Nedá se říct, že bych se cítila osaměle, jsem zvyklá být sama,“ dodala.

Milan Lasica zemřel před rokem přímo na pódiu:

Cítil, že se blíží konec

Zatímco pro mnohé byl náhlý odchod Milana Lasici šokem, vypadalo to, že on sám byl na smrt připraven. Jak se před časem svěřil redakci webu Prima Ženy, dlouhodobou práci zásadně odmítal a svůj program v posledních letech sestavoval tak, aby žádný projekt neohrozil. Jako by snad cítil, že se blíží konec. Pokud by například dostal nabídku do nekonečného seriálu, odmítl by ji.

„Jsem ve věku, kdy těžko mohu něco plánovat. Přijmout nabídku v projektech dlouhodobějšího rázu právě proto nemohu. Bylo by to ode mě krajně nezodpovědné vůči všem. Přání mám jediné. Hrát v divadle a každý týden psát fejetony,“ prozradil herec. Poté, co oslavil sedmdesátiny, se na svět začal dívat jinak. „Začal jsem být více tolerantnější. Respektive – teď už je mi všechno jedno,“ dodal s úsměvem.

Rozpovídal se také o manželství s Magdou Vášáryovou. „Dost často dostávám otázku, jaký je recept na to, aby spolu dva lidé v lásce, klidu, míru, pokoji a dokonalé harmonii spokojeně vydrželi tak jako my dva. Jsou to tři jednoduché body: porozumění, společné zájmy a společné děti,“ přiblížil herec. Právě na dcery Hanu a Žofii, které společně s Magdou Vášáryovou vychovali, byl velmi pyšný. Prvně jmenovaná je spisovatelkou a scenáristkou, druhá se živí jako podnikatelka a personální manažerka. S Magdou se jim narodil ještě chlapeček, který však přišel na svět předčasně a zemřel krátce po narození.

Jeho otce surově zabili, vrah se nikdy nenašel

Dcera Hana o něm před sedmi lety napsala knihu, která se jmenovala Všechno o mém otci. Lasica se v ní svěřil se svým největším životním traumatem. Prožíval neradostné dětství a jeho otce někdo v 73 letech surově zabil, pachatel se přitom nikdy nenašel.

„Jednoho dne, vlastně večera, ho našli na ulici mrtvého s rozbitou hlavou. Klíče od jeho bytu byly v zámku zevnitř, dveře byly pootevřené. Nikdy se to nevysvětlilo. Otcova smrt byla záhada. Kdoví, jak to bylo, já jsem nepřišel na žádnou stopu, nepřihlásil se žádný svědek. Strýc tehdy řekl, že vždycky tušil, že ho jednou zabijou,“ svěřil se herec. Jak dále přiznal, se svými rodiči, kteří se rozvedli, když mu bylo pouhých deset let, neměl příliš dobré vztahy. Matka se ho vzdala a on vyrůstal s otcem, ze kterého se stal samotář a kvartální alkoholik.

Zhruba rok před tragickou a dodnes nevyřešenou smrtí se mu táta pochlubil, že má na vkladní knížce 100 000 korun, což tehdy byly velké peníze. „Po té události jsem knížku nenašel – ani v bance mi nedokázali nic povědět. Otec ty peníze asi propil, měl kamarády, co ho vyžírali, nechávali za sebe platit. Myslím si, že otec byl nešťastný člověk,“ prozradil v knize Milan Lasica. Ani na matku se nemohl příliš spolehnout. „Když jsem začal trochu vydělávat, půjčoval jsem jí peníze, někdy si je ale brala sama z mojí skrýše v knihovně – a to mě rozčilovalo,“ přiblížil herec.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.