Celebrity

26. srpna 2023 06:00

David Laštovka

Magda Vášáryová měla slabost pro herce. V Postřižinách nosila paruku

Magda Vášáryová, legendární slovenská herečka, ale také politička a diplomatka, slaví 75. narozeniny. Natočila řadu filmů, nejvíce ji ale zviditelnila role půvabné paní správcové ve filmu Postřižiny. Jak se jí dařilo v osobním životě?

První velkou láskou Magdy Vášáryové byl o dva roky starší slovenský herec Dušan Jamrich, jejich manželství však skončilo rozvodem. Osudovým mužem se pro ni stal až herec Milan Lasica, za něhož se provdala tři roku po rozvodu, a sice v roce 1980. Rok po svatbě se jim narodila dcera Hana, která má po svých rodičích umění v krvi a stala se spisovatelkou a scenáristkou. Za další rok přišla na svět druhá dcera Žofia, která je úspěšnou podnikatelkou.

Čtěte také: Emília Vášáryová sestru Magdu v dětství odkládala. Manželství jí vyšlo až napodruhé

Ani když se Magda stala velvyslankyní v Rakousku a jejich manželství fungovalo takzvaně na dálku, láska se mezi nimi nevytratila. Do poslední chvíle mezi sebou měli úctu a respekt. „Myslím, že jsem tolerantnější. Respektive je mi už všechno jedno,“ sděloval s úsměvem redaktorovi webu Prima Ženy Milan Lasica recept na šťastný a spokojený vztah.

Dva roky vdovou. Slavný manžel zemřel během představení

Idylické manželství rozdělila až Lasicův nečekaný skon v roce 2021. Slavný herec zemřel při představení. Dozpíval písničku s názvem Ja som optimista, uklonil se a sesunul se k zemi. Zkolaboval přímo na jevišti a ani přes rychlou lékařskou pomoc se ho oživit nepodařilo. Příčinou smrti byla náhlá porucha srdečního rytmu.

Podívejte se na medailonek zesnulého herce Milana Lasici:

Magda Vášáryová se narodila do velevážené učitelské rodiny, v níž maminka své žáky biflovala německá slovíčka a otec byl uznávaným středoškolským profesorem slovenské literatury a gramatiky. K herectví se dostala náhodou. V době studií sociologie na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě její vzhled a charisma natolik uchvátily režiséra Vladislava Pavloviče, že ji neváhal obsadit do svého snímku Senzi mama. Pro televizní film ji objevil režisér Štefan Uher. Nechal ji nafotit a její snímky v archivu filmového studia v Bratislavě zaujaly režiséra Františka Vláčila. Ten jí následně svěřil titulní postavu ve filmu Markéta Lazarová, v némž zazářila.

Starší sestra excelovala v Pelíškách

V herecké kariéře natočila řadu filmů, mezi nejznámější patří Radúz a Mahulena, Bajaja či Babička. Vrcholem však byla role paní správcové v komedii Postřižiny. „Na jakou scénu vzpomínám nejraději? Leda tak na to, že při scéně se srpem mě pan režisér Jiří Menzel vrátil snad pětadvacetkrát. (smích) Pamatuji si také, že pro mě bylo těžké dávat si pozor na přízvuk. Občas mi uniklo slovenské D nebo L. Každý si také myslí, jak jsem musela trpět, když mně byly stříhány moje dlouhé vlasy. Ve skutečnosti byly bezpečně schovány pod parukou. Ostříhala jsem si je teprve tři roky po natáčení, po narození druhé dcery,“ zavzpomínala na natáčení Magda Vášáryová v rozhovoru pro MF DNES.

Mohlo by vás zajímat: Emília Vášáryová o domácím násilí. V takovém vztahu bych ale nežila, tvrdí

Herectví se věnuje i její o šest let starší sestra Emília. Českým televizním divákům je dobře známá například z filmu Nestyda, kde ji čekaly milostné scény s o 24 let mladším Jiřím Macháčkem, nebo z komedie Pelíšky, v němž ztvárnila manželku Jiřího Kodeta.

Sdílejte článek
Štítky výročí rodina film sestra manželství narozeniny dcera herec děti Postřižiny Milan Lasica Magda Vášáryová Emília Vášáryová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.