Celebrity

20. srpna 2023 09:30

David Laštovka

Smutný osud Júliuse Satinského. Manželka utonula v moři, on skončil v léčebně

S tebou mě baví svět

Nejvíce ho proslavila role lékaře Alberta v komedii S tebou mě baví svět. Mezi kolegy měl pověst srdečného dobráka, který nikdy nezkazil žádnou legraci. Jeho život ale už tak radostný nebyl. Slovenský herec Július Satinský by 20. srpna oslavil 82. narozeniny. Jaké bylo jeho soukromí?

Obrovskou ránou v životě Satinského byla smrt milované manželky Olgy Lajdové, která byla členkou Baletu Slovenského národního divadla. Když spolu slavili dvacáté výročí svatby, nadělili si romantickou dovolenou v Karibském moři. Místo radostných chvil a zážitků došlo k velkému neštěstí.

Olga při koupání utonula v moři. Satinskému se náhle zhroutil svět. Zrušil všechny pracovní závazky a doma se upíjel k smrti. Když už byl na tom opravdu zle, zakročili jeho nejbližší přátelé a rodinní příslušníci. Přijeli za ním, na nic se ho neptali, naložili do auta a odvezli do protialkoholní léčebny. Július věděl, že jinou šanci nemá. Tam si pod dohledem lékařů uvědomil, že i přes kruté rány osudu má život smysl. Velký vliv na jeho uzdravení měla psychiatrička Věra, do které se během léčby zamiloval. Stala se jeho druhou osudovou ženou, vzal si ji za manželku a narodily se jim dvě děti – dcera Lucie a syn Ján.

Mohlo by vás zajímat: Jak vypadají Matýsek, Bertík a Míša po 40 letech?

Rakovinu zkoušel léčit zázračným čajem

Před šedesátými narozeninami herec onemocněl rakovinou střev. Na zákeřnou chorobu přišel zcela náhodou. Jeho bratr Vojtěch měl rakovinu a Július ho šel doprovodit na vyšetření. Když už tam byl, požádal o lékařskou prohlídku také. Právě při ní bylo zjištěno, jakou nemocí trpí. Bojoval statečně a zkoušel všechno možné, aby se uzdravil. „Jeho žena Věrka chtěla vyzkoušet všechny možnosti, objednala i nějaký čaj z Peru, tuším, že to stálo tisíc dolarů. Vypadal jako bláto. Júla to pil, ale bylo už pozdě. Pár dní před smrtí jsem byl u nich, poseděli jsme. Věrka nás nechala o samotě, donesla mu ten čaj z Peru. Tehdy jsem ho viděl naposledy,“ zavzpomínal bratr Vojtěch v rozhovoru pro slovenský web Pluska. Zatímco on rakovinu porazil, Július nikoliv. Zemřel 29. prosince v roce 2002 ve věku jednašedesáti let.

Vzpomínky na komedii S tebou mě baví svět

Július Satinský byl díky své pohodové, srdečné povaze u svých kolegů velmi oblíbený. Všichni na něj vzpomínali s láskou a úctou. Tak jako například Jana Šulcová, která mu hrála manželku v komedii S tebou mě baví svět. „Júla byl ten nejlepší parťák. Když třeba děti zlobily, vždycky to řešil on, a to přitom tehdy ještě vlastní potomky neměl. Uměl to s nimi úžasně. Pořád si s nimi hrál a vymýšlel pro ně různé hry,“ prozradila o něm redaktorovi webu Prima Ženy herečka.

Jednou to ale děti přepískly, a tak na ně trochu musel zvýšit hlas. „Povídá jim: ‚Tak děti, a bude ticho, a tobě Dášenko chci říci, že v roce 2010 si tě vezmu za ženu!' Ona zkoprněla a odpověděla mu, že ho nechce, že je moc starý a tlustý. Júla ale pokračoval dál: ‚Já ale pro tebe přiletím soukromým tryskáčem a budu v balíku,' mrkl na ni.  Dášenka chvíli přemýšlela a pak se k němu najednou začala lísat. ‚Nechceš donést kafe, nemůžu ti přinést něco ze šatny?' Najednou by mu snesla modré z nebe a byl klid. Júla si dal vítězoslavně ruce v bok a povídá mi: ‚Janičko, právě teď jsem pochopil, že žena je vyvinuta už v pěti letech.' Právě tolik tehdy bylo Dášence,“ vzpomínala s úsměvem Jana Šulcová.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.