Celebrity

2. srpna 2023 05:30

David Laštovka

Platy za komedii S tebou mě baví svět. Šulcová vydělala tisíce, Satinský byl v minusu

S tebou mě baví svět

Zesnulou herečku Janu Šulcovou, která zemřela ve věku 76 let, nejvíce proslavila postava Kateřiny Horákové v komedii století S tebou mě baví svět režisérky Marie Poledňákové. Na natáčení měla krásné vzpomínky, závratně ale rozhodně nezbohatla. A co ostatní herci?

Rozpočet komedie S tebou mě baví svět, která měla premiéru 1. ledna roku 1983, činil 3,8 milionu korun. Honoráře herců se tehdy striktně řídily tabulkami. Vše se odvíjelo od toho, jak nejvyšší komunistické vedení daného umělce ohodnotilo.

Tomu, kdo získal titul národní umělec, za jeden natáčecí den náležela částka 1 200 korun, zasloužilý umělec měl nárok na 800 korun. Herci a herečky, kteří nepatřili ani do jedné kategorie, pobírali 600 korun za jeden natáčecí den. A mezi ně tehdy patřili všichni hlavní aktéři ze slavné komedie, tedy Jana Šulcová, Eliška Balzerová, Zdena Studenková, Július Satinský, Václav Postránecký nebo Pavel Nový.

Aby neprodělal, musel mít Satinský noční práci

Jana Šulcová si tak za celý film vydělala 13 800 korun, Pavel Nový 7 500 korun, každý z dětských hrdinů pak 3 000 korun. „Na filmování se zbohatnout nedalo. Točili jsme za pár korun, ale stejně jsme to všichni milovali a drželi jsme pohromadě. Júla aby na poměrně dlouhém natáčení tohoto filmu i trochu neprodělal, po nocích na hotelu překládal z maďarštiny. Taková tehdy byla doba. Ale co jsme při tom natáčení tenkrát prožili, to se nedá penězi vůbec vyvážit,“ líčila za života Jana Šulcová redaktorovi webu Prima Ženy.

Čtěte také: Marie Poledňáková začínala kariéru u soustruhu. Čím si ji získal Tomáš Holý?

Natáčení na horách doslova vybízelo k porušování životosprávy, a tak režisérka Marie Poledňáková nastolila přísná pravidla. Zakázala pít alkohol, a dokonce prováděla kontroly, zdali ho někdo u sebe tajně neschovává. Herci ji ale přelstili. Alkohol ukrývali dětem do batůžků. Traduje se, že Satinský denně vypil flašku borovičky a do ní si kvůli svým žaludečním problémům sypal černé koření. „My jsme si to natáčení opravdu všichni užili a o peníze nám nešlo. Probíhalo to tak, že když část herců zrovna neměla záběr, stejně jsme všichni stáli za kamerou, dívali se na ostatní a řvali přitom smíchy,“ vzpomínala Jana Šulcová.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.