Celebrity

30. dubna 2022 06:30

David Laštovka

Hvězda komedie S tebou mě baví svět: Tanec ke Sladkému mámení po mně chtějí dodnes

Pavel Nový dodnes bere tantiémy z filmu S tebou mě baví svět

Kdo by neznal filmovou klasiku s hvězdným hereckým obsazením S tebou mě baví svět, která se v anketě u příležitosti 100. výročí české kinematografie stala nejúspěšnější českou komedií století. Jak na samotné natáčení vzpomínají žijící aktéři? I po čtyřiceti letech od vzniku filmu mají řadu pikantních příhod.

Největší kráskou filmu byla slovenská herečka Zdena Studenková, která ztvárnila postavu zpěvačky Gábiny Bednářové. Přestože byla nadabována Naďou Konvalinkovou a ústřední píseň Sladké mámení zněla z úst Heleny Vondráčkové, na natáčení vzpomíná velmi ráda.

„Jsem hrozně ráda, že jsem mohla být u toho. Všichni byli úžasní, strašně jsme si to užívali. Úspěch u filmu nebo u divadelního představení se vždycky odvíjí od toho, jací se tam sejdou lidé, jaká je mezi nimi chemie, jestli z toho mají radost a baví je to. Když se všechno tohle sejde, je to padesát procent úspěchu. Tam se sešlo všechno,“ zavzpomínala pro web Prima Ženy Studenková. „A že jsem tam nemluvila svým hlasem a nezpívala? To mně nikdy vůbec nevadilo. Věděla jsem dopředu, že to tak bude a bylo to pochopitelné. V té době jsem s češtinou neměla tolik zkušeností, začala jsem se jí věnovat až v pozdějších letech,“ dodala nestárnoucí herečka.

Postelové scény se točily jako první

S Pavlem Novým, s nímž v komedii představovala manželský pár, se poprvé osobně poznala až na place. „A hned nás čekala postelová scéna. (smích) Předtím jsme se neznali, takže to bylo docela legrační. Pavlíček byl a je úžasný muž, velmi vzácný člověk. Před několika týdny jsme se setkali v Bratislavě. Těším se z toho, že je mým kamarádem už tolik let. S děvčaty (Eliškou Balzerovou a Janou Šulcovou, pozn. red.) jsme se naposledy viděly před několika lety na udílení nějakých cen. V pravidelném kontaktu nejsme. Velmi mě mrzí, že už mezi námi není Jula Satinský, všeobjímající člověk, který dával lidi dohromady, a Vašík Postránecký, rovněž skvělá bytost a skvělý herec,“ povzdechla si herečka.

Přestože se v některých médiích objevilo, že specifickou choreografii na ústřední píseň z filmu Sladké mámení vymyslela sama, není to pravda. „Od toho tam byl profesionál. Ale musím říct, že se ta směšná choreografie stala kultovní. Když jsem přišla do nějaké společnosti a byla tam diskotéka, všichni chtěli Sladké mámení právě s touto choreografií. A děje se to dodnes, což je po čtyřiceti letech skoro až neuvěřitelné,“ prozradila s úsměvem Zdena Studenková.

Alkohol ostřílení herci pašovali dětem do batůžku

Natáčení na horách doslova vybízelo k porušování životosprávy, a tak režisérka Marie Poledňáková nastolila přísná pravidla. Zakázala pít alkohol, a dokonce prováděla kontroly, zdali někdo u sebe náhodou tajně nějakou tu lahvinku neschovává. Herci ji ale přelstili. Alkohol schovávali dětem do batůžků. Traduje se, že Satinský denně vypil flašku borovičky a do ní si kvůli svým žaludečním problémům sypal černé koření.

„Točili jsme za 160 korun denně, ale stejně jsme to všichni milovali a drželi pohromadě. Jula aby na poměrně dlouhém natáčení tohoto filmu ani trochu neprodělal, po nocích na hotelu překládal z maďarštiny. Taková tehdy byla doba. Ale co jsme při tom natáčení tenkrát prožili, to se nedá penězi vůbec vyvážit,“ prozradila nám herečka Jana Šulcová, představitelka Kateřiny Horákové.

Se svým filmovým manželem Albertem v podání Júlia Satinského si rozuměla náramně. „On byl pořád plný energie. Prostě nejlepší parťák. Celkově se tam sešla báječná parta lidí. Pamatuji se, že ti z nás, co měli zrovna pauzu, stejně stáli za kamerou, dívali se na ostatní a řvali smíchy. Myslím, že ta pohodová atmosféra, která po celou dobu mezi všemi panovala, se na výsledku projevila,“ prohlásila herečka.

Kolik si herci díky natáčení vydělali?

V komedii století si dokonce zahrál i její skutečný dům. „Režisérce Marii Poledňákové se líbil nejen barák, ale i jeho interiér. Tak ho okopírovala a podle toho nechala postavit v ateliéru. U nás doma se točil poslední záběr, závěr filmu, jak stojím před brankou,“ přiblížila Jana Šulcová.

Její honorář za celý film tehdy činil 13 800 korun, Pavel Nový si vydělal 7 500 korun, každý dětský herec si pak přišel na 3000. Rozpočet na natáčení byl 3,9 milionu korun. Legendární komedii si můžete připomenout v sobotu 30. 4. v 15:00 a v neděli 1. 5. ve 22:50 pak na TV Prima.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.