Celebrity

15. ledna 2024 11:00

David Laštovka

Josef Kemr za zprávu o blížícím se konci lékařům poděkoval. Před smrtí spával v rakvi

Od smrti herce Josefa Kemra (†72) letos uplynulo 29 let. V soukromí byl svéráz a podivín. K jeho image neodmyslitelně patřil ošuntělý plášť a klobouk a cestoval zásadně ve svém trabantu. Zajímala ho magie i duchovno a byl hluboce věřícím člověkem, který ve volném čase jezdíval opravovat kapličky.

Když na začátku roku 1994 Josef Kemr onemocněl rakovinou žaludku, trpěl obrovskými bolestmi a od lékařů žádal naprostou upřímnost. „Prosil mě, abych mu dal rukoudáním slovo, že mu zaprvé řeknu, jakmile bude jasná histologie, o jakou chorobu se jedná. Zadruhé, že mu řeknu po operaci, v jakém rozsahu ta choroba je a jestli jsou nějaké šance na další přežití. A hlavně zatřetí, nebudou-li tyto šance, řeknu mu v momentě, kdy se bude blížit konec života, kdy bude jasné, že už je blízko smrti,“ prozradil v dokumentu Příběhy slavných Kemrův lékař František Chaloupka.

Igor Bareš v 7 pádech Honzy Dědka přiznal, co má s Josefem Kemrem společného:

Přání mu skutečně splnil. Když se hercův čas naplnil, přišel za ním do nemocničního pokoje a sdělil mu smutnou zprávu. Kemr ji přijal až s ledovým klidem a doktorovi poděkoval. Už dříve se na svůj odchod z pozemského života důkladně připravoval. Dokonce několik dní přespával v rakvi.

Hrušínskému vlepil facku a už s ním nepromluvil

Během života Josef Kemr prožil dvě velké lásky. O 11 let starší herečku a divadelní režisérku Evu Foustkovou si vzal za manželku a byl s ní až do její smrti. Vdovcem se stal v 55 letech. Podruhé se zamiloval do herečky a asistentky Národního divadla Mariky Skopalové, sestry herce Svatopluka Skopala, která byla o 20 let mladší. Snad všichni mu novou známost přáli, jen jeden muž jeho vztah vnímal s jistou rezervou – celoživotní přítel a kolega Rudolf Hrušínský.

Ten během jedné společné divadelní zkoušky Mariku poplácal po zadku, za což mu Kemr vlepil facku. Vnímal to jako urážku od člověka, kterého bral jako kamaráda. Až do konce života mu neodpustil a už nikdy s ním nepromluvil. Ačkoliv se Hrušínský snažil o usmíření, Kemr se zatvrdil a nabízenou ruku nepřijal.

Skrýval utajovaného nemanželského syna?

Přestože celý národ žil v tom, že Kemr žádného potomka neměl, po jeho smrti se objevily zprávy, že zamlada se mu narodil nemanželský syn Vladimír, který jako by mu z oka vypadl. „Moje maminka hrála na Kladně ochotnické divadlo, pan Kemr tam jezdil. Nevím, jestli spolu hráli, neznám ani další podrobnosti. Ona mi pak řekla, že on je můj otec. Nechtěla, abych se v tom dál šťoural. Dřív jsme o tom spolu nikdy nemluvili. Měl jsem ale určité podezření, které přišlo s věkem a podobou. Ta nešla přehlédnout,“ svěřil se údajný hercův jediný potomek v rozhovoru pro Blesk. Jak dále prozradil, s Kemrem se i osobně jednou setkal. „Když jsem vařil v Praze v Mánesu, byl tam na několika rautech. Řekl mi jen: ‚Já vím, já vím,‘“ prozradil Vladimír.

Že by však měl herec nemanželského syna, tomu Kemrova poslední životní láska Marika Skopalová příliš nevěří. Nikdy se jí o něm ani slůvkem nezmínil, navíc to údajně nesedí k přístupu k životu, jaký uznával a vedl. „Byl to silně věřící člověk, zakládal si na tom, že se i dílem náhody jmenuje Josef, jenž byl podle bible pěstounem Ježíše. Marie počala neposkvrněná a Josef přijal roli pečovatele a vychovatele. Takový přístup během života ani náznakem nezměnil. Navíc by to znamenalo, že by svého syna počal teprve po dvou letech trvajícím manželství se svou první ženou,“ vyslovila svůj názor Skopalová. Ovšem pravdu už se zřejmě nikdy nedozvíme.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.