Celebrity

16. března 2024 07:30

Vanesa Havlíková

Hematolog Tomáš Kozák vyvrátil nejčastější mýty: Pitím červeného vína krvinky nenabydou

Přední český hematolog Tomáš Kozák je přednostou I. hematologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a coby profesor působí i na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Uznávaný lékař nyní přijal pozvání do talkshow Honzy Dědka, kde vyvrátil oblíbené mýty, které se vžily jako zdraví prospěšné, ovšem způsobují opak.

Jedním z takových mýtů je například představa, že pití červeného vína podporuje krvetvorbu. „Je fakt, že červené víno může zacvičit s krvinkami, když se dlouho a hodně pije. Ale směrem dolů,“ vysvětlil Kozák na úvod talkshow.

Čtěte také: Nová moderní léčba dává hemofilikům naději na život téměř bez omezení

Pacientka s chutí na hliněné cvrnkací kuličky

„To železo se ztratí. Ale že by člověk s červeným vínem nabýval červených krvinek, to je pověra. To se traduje, ale nefunguje to,“ zklamal jistě výrazné procento populace profesor Tomáš Kozák. Častým tématem je také možná spojitost mezi chronickým stresem a onkologickým onemocněním.

„Stres souvisí s vysokým tlakem, ten zase s infarktem. U zhoubných onemocnění se o spojitosti se stresem dá spekulovat. Chronický stres vysokého stupně vede k poklesu imunity a součástí imunity není jen odolnost vůči virům, ale funguje také jako protinádorový dozor. Každému z nás se sem tam někde vyskytne nádorová buňka, aniž o tom víme, ale právě od toho máme imunitní systém, aby tam přispěchal a zlikvidoval ji. Pokud imunitní dozor kvůli stresu selže, je možný výskyt nádorového onemocnění,” vysvětlil v minulosti v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Pan profesor se ve své bohaté kariéře setkal také s mnoha netradičními případy. „Ženy v těhotenství často mají nedostatek železa a mají chuť třeba na omítku. Měl jsem jednu pacientku, která měla dlouhá léta neodolatelnou chuť na hliněné cvrnkací kuličky. Opilovala je a pak je jedla. Takových pacientek, všechno to byly ženy, jsem měl několik. Ale tato na tom byla vysloveně závislá,“ šokoval Kozák v 7 pádech Honzy Dědka, které můžete sledovat každé úterý ve 21:40 na Primě.

V talkshow se dále představil například herec Kryštof Hádek:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.