Celebrity

2. října 2022 08:30

Vanesa Havlíková

Neurolog Ivan Rektor o fungování mozku: Extrémní stres se přenáší na další generace

Profesor Ivan Rektor je velmi uznávaným slovenským neurovědcem. V legendární červené pohovce u Jana Krause prozradil informace o unikátním vědeckém výzkumu, objasnil, co s lidským organismem dělá dlouhodobý stres, a přiblížil, jak složitý orgán jako je mozek funguje.

Jako třetí host se v divácky oblíbeném pořadu Show Jana Krause představil neurolog prof. Ivan Rektor, se kterým se diváci vydali na cestu do hlubin lidského mozku a dozvěděli se více o unikátním vědeckém výzkumu, který mapuje, co s lidmi, respektive jejich potomky až do třetí generace, udělá extrémní stres, který přináší například válka.

„Nevím, jestli se to přenáší geneticky, protože genetické studie, které jsme dělali, ještě nevyšly, ale teď připravujeme epigenetickou studii. Takže my stále ještě nevíme, jestli ten přenos je epigenetický nebo jestli je to přenos sociální, který jde od rodičů a prarodičů,“ vysvětluje s tím, že v mozku jsou evidentní změny.

Nejsložitější orgán lidského těla

Mozek je neuvěřitelně složitý a sofistikovaný orgán a extrémní stres se na další generace skutečně přenáší, a to i v případech, kdy se o válečném utrpení doma nikdy nemluvilo.

„V první generaci, tedy u lidí, kterým je sedmdesát, sedmdesát pět vidíme v porovnání se stejně starou kontrolní skupinou změny v mozku. A v druhé a třetí generaci vidíme na základě psychologických testů, stejně jako v té první, stres. A ve druhé a třetí generaci nevidíme změny ve struktuře mozku, ale v konektivitě, to znamená, jak jsou propojeny struktury. Čtvrtou jsme ještě nedělali, protože je brzy. Ale teď jsme začali dělat Ukrajinky, které přišly z válečného stresu,“ popisuje vědec.

„Máme grant i na balkánskou válku, ale to jsme nyní upozadili a začali jsme řešit Ukrajinky, protože je to akutní,“ prozradil během u Jana Krause, kde vysvětlil, jak se konkrétně se přenos stresu projevuje a co je posttraumatický růst.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 4. 2024

Pokud se dnes budete muset vypořádat se zklamáním, snažte se, aby vás to nezlomilo, Berani. Můžete obdržet dopis nebo telefonát, který vám přinese méně příznivé zprávy. Možná, že někdo, koho jste chtěli vidět, nebude moci přijít. Snažte se nenechat si tím zkazit náladu. Takové věci se stávají. Zaměstnejte se.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.