Alkohol v těhotenství může změnit vzhled dítěte. Co dokáže jedna sklenička?

Nový výzkum, provedený nizozemskými vědci na 5 600 dětech ve věku 9 a 13 let, ukázal, že pouhá jedna jediná sklenička vína týdně během těhotenství může trvale změnit rysy dětského obličeje. Toto riziko je největší v raném stádiu těhotenství, kdy ženy často ani nevědí, že jsou těhotné.

S novou studií přišli vědci z Erasmovy university v Rotterdamu, kteří porovnali 3D snímky více než tří tisíc dětí ve věku devíti let a pomocí umělé inteligence identifikovali dvě stovky obličejových rysů. Výsledky ukázaly, že děti, jejichž matky během těhotenství alkohol nekonzumovaly vůbec, měly jiné rysy obličeje než děti matek, které se alkoholu nevyhýbaly.

Riskantní je i jedna sklenička

Děti matek, které vypily přibližně jednu sklenici vína nebo piva týdně (což je asi 12 gramů alkoholu), měly po narození mírně odlišný obličej. Čím více alkoholu matky v průběhu těhotenství vypily, tím výraznější rozdíly v obličejových rysech byly.

Přečtěte si: Alkohol v těhotenství výrazně mění obličej dítěte. Stačí i extrémně malé množství vína

Dle vědeckých studií u dětí častěji vystavovaných alkoholu byl běžnější kratší nos a jeho zkroucená špička, zkroucená brada a zkroucená dolní víčka. Tyto příznaky byly zřetelné u dětí až do devíti let jejich věku. Až po dovršení třinácti let byly tyto znaky zřetelné méně. Podle odborníků za to můžou hormony.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdo má sklony k alkoholismu podle znamení zvěrokruhu?

Riskantní je tedy i jedna sklenička vína či piva, ale opravdový problém nastává zejména u druhé, třetí, čtvrté, kdy se riziko poškození dítěte již velmi zvyšuje.

Mohlo by vás zajímat: Omezením pití alkoholu alespoň půl roku před plánovaným početím snížíte riziko vrozených vad u svých potomků

Odborníci se tedy domnívají, že když alkohol má vliv na vzhled dítěte již v menším množství, je pravděpodobný také jeho negativní vliv na kognitivní funkce. Zdá se, že neexistuje žádné množství alkoholu, které vzhledem k vývoji dětského těla i mozku lze považovat za bezpečné.

Co o svém těhotenství říká Eva Perkausová:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.