Celebrity

29. června 2023 23:00

David Laštovka

Herec Alois Švehlík dvakrát překonal rakovinu. Hrozilo, že přijde o svůj výjimečný hlas

Alois Švehlík, který slaví 84. narozeniny, patří mezi herecké legendy. Během života dvakrát bojoval s rakovinou štítné žlázy. Obával se, že kvůli ní přijde i o svůj hlas, který patřil mezi nejvyhledávanější v českém dabingu. S nepřízní osudu se vždy dokázal vypořádat velmi statečně.

Vážné zdravotní problémy na sobě herec Alois Švehlík poprvé pocítil ve svých 67 letech. Bolely ho mandle a změnil se mu hlas. Nechtěl nic podcenit, a proto navštívil lékaře, kteří u něj objevili melanom na zadní části krku.

Diagnóza byla zdrcující, dozvěděl se, že trpí rakovinou štítné žlázy. „Oznámili mi to celkem dost tvrdě. A já jsem hned věděl, o co jde. Je to zhoubný nádor, na který zemřel můj bratr v třiačtyřiceti letech,“ svěřil se herec magazínu MF Dnes. Hlavou se mu honila spousta otázek. Přežiji to? Zůstane mi hlas, který mě živí? Budu se moci vrátit ke své milované práci?

Drsný boj s rakovinou

S jakou chorobou onemocněl, nejdříve oznámil v divadle, teprve potom rodině. Všichni mu vyjadřovali obrovskou podporu a dodávali mu sílu, kterou tolik potřeboval. Přestože se ukázalo, že je nádor nezhoubný, musel podstoupit náročnou léčbu.

Lékaři ho poslali na ozařování, které absolvoval dva roky po sobě. „Na čtrnáct dní mě dali do kobky a léčili mě radioaktivní látkou. Když jsem se vrátil domů, museli jsme s manželkou Florou spát metr od sebe,“ zavzpomínal na první chvíle po svém návratu z nemocnice. Všechno nakonec dobře dopadlo, lékaři nádor odstranili a hlas mu zůstal.

Přestože od té doby přestal kouřit a snaží si hlídat životosprávu, po sedmi letech nemoc udeřila znovu. „To mě ranilo. Říkali, že se to málokdy vrátí, ale vrátilo. Nebylo to lehké, ale nějak jsem to strávil,“ prohlásil Alois Švehlík. Následky druhé operace byly pro něj fatální. Nemohl téměř vůbec mluvit. „To bylo katastrofální. Na jeviště s tím nemůžete, ale doma při komunikaci to bylo nejhorší,“ popsal herec, který i v těch nejtěžších chvílích neztrácel naději a víru v uzdravení. „Věřil jsem, že se s tím něco musí udělat.“

V manželce našel poklad

Díky své odhodlanosti si svůj život i hlas vybojoval. Dokonce se vrátil zpátky na divadelní prkna. Od té doby si ale vybírá už jenom takové role, při nichž nemusí svůj hlas tolik namáhat.

Na lásku měl Alois Švehlík, jehož hlasem z mnoha filmů promlouvá například Jack Nicholson, Anthony Hopkins, Robert de Niro, Charles Bronson nebo komisař Schimanski, velké štěstí. V roce 1967 si vzal za manželku o čtyři roky mladší ekonomku Florentinu, s níž má tři děti: Terezu, Andreu a Davida, který je rovněž úspěšným hercem.

Herec David Švehlík má dvě děti (video z roku 2017):

Sdílejte článek
Štítky nemoc rakovina manželství herec dabing děti Anthony Hopkins Alois Švehlík Jack Nicholson Charles Bronson Robert De Niro

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 9. 5. 2024

Berani, dnes můžete být požádáni, abyste zpomalili. Ať už to přijde v podobě pokuty za překročení rychlosti nebo odřeného kolena, když zakopnete, musíte tomuto poselství naslouchat. Klíčové pro vás nyní je, abyste v důsledku tohoto zpomalení nepropadali přílišným emocím. Vězte, že je to pro vaše vlastní dobro. Nestěžujte si na to, prostě to udělejte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.