Tajemný Stanislav Majer je mužem několika tváří: Hraní mě vytáhlo z osobních krizí

Stanislav Majer o roli Roberta a jeho záměrech

Herec, ale také truhlář a podnikavý saunér. Sympatický Stanislav Majer toho o sobě veřejně nikdy moc neprozrazoval. Přitom má čím překvapit a zaujmout. Přečtěte si, co poodhalil ze svého soukromí v rozhovoru, který poskytl televizi Prima.

Talentovanému umělci Stanislavu Majerovi sluší divadlo, vyniknout umí také před kamerou. Nedávno sklidil u diváků úspěch za hlavní roli v osmidílném příběhu Zákony vlka, v němž ztvárnil muže s temnou minulostí. Již brzy bude mít herec premiéru ve filmu Hadí plyn, kde jeho postava podnikne dle slov distributora „cestu do temných zákoutí lidské mysli, do míst, kde na sebe naráží lidská potřeba podvolit si přírodu, vysát její duši i přírodní zdroje a ulovit nebo pokořit vše živé v ní“. Sám herec temnou minulost ani apokalyptické naladění jistě nemá, ale až přitažlivé tajemno tohoto rusovlasého vlka samotáře provází.

Umíte se ještě jako vyučený truhlář postavit k ponku?

K ponku už se vážně nestavím. Kupodivu jsem se truhlářem vyučil, ale kdo ví, jak to tehdy bylo… Dodnes to nechápu.

Co je na tom k nepochopení? Nevypadáte, že byste měl ruce dozadu…

Dozadu ne, ale obě jsou úplně levé. Vůbec nevím, jak jsem se v truhlařině ocitl. Když si chci přivrtat poličku, volám si hodinového manžela. Nečekejte ode mne šikovnost.

Takže stát se hercem bylo vlastně nouzové řešení? Říkal jste, že jste šel k divadlu, abyste byl vidět a holky na vás koukaly…

To jsem řekl v nadsázce. Bylo mi osmnáct, chtěl jsem se vykopat ze svého původu a současně mě fascinovali lidé, se kterými jsem pak divadlo dělal. Nerozuměl jsem tomu, co dělají, ale chtěl jsem do toho proniknout. To byla motivace. To, že na mě budou koukat holky, tam v osmnácti asi bylo, ale nepamatuju si, jestli to fungovalo. Působili jsme tak alternativně (Stanislav Majer začínal s bratry Bambuškovými – pozn.), že s námi holky nechtěly nic mít.

Ale to se později určitě změnilo. Jistě nejenom novinové titulky vás řadí mezi české sexy herce. Ale o vašem životě mimo kamery a divadelní jeviště se neví skoro nic. Proč?

Možná proto, že je tak temný, že to nechcete slyšet. (smích)

Dobře, tak mi alespoň řekněte, co vás na tom herectví, pokud už to není obdiv žen, pořád tak baví?

Baví mě různorodost témat. Občas je potřeba nastudovat něco, k čemu bych se normálně nedostal nebo by mě ani nenapadlo se tím vůbec zabývat. A mockrát mě vytáhlo z nějakých osobních krizí. Každé ráno jsem za tu práci vděčný.

Na Stanislava Majera? Do divadla i do sauny

Kdyby někdo toužil vidět vás naživo, kde se mu to může podařit?

V Divadle X10 jsme nazkoušeli Moskoviádu, to je text undergroundového ukrajinského básníka Jurije Andruchovyče, dystopická a halucinogenní vize Ruska 90. let, takže děsivě aktuální téma vzhledem k současné situaci. Nebo ve Studiu Hrdinů, tam hrajeme Kacířské eseje Jana Patočky, to je pro mě hodně důležitá věc... nebo v sauně v Národním divadle, tam jsem skoro denně.

Prosím?

V posledním patře provozní budovy Národního divadla mám saunu. S kamarády jsme se dozvěděli, že Národní divadlo vypisuje výběrové řízení na saunu, která je tam od roku 1976. Původně byla pro personál divadla. Rozhodli jsme se do toho jít a kupodivu jsme uspěli, což mě velmi těší. Vždycky jsem chtěl mít svoji něčím výjimečnou saunu, což tahle je. Je to krásný prostor ze 70. let, klidně se tam přijďte podívat, je pro veřejnost. Původní interiér od Pavla Kupky jsme očistili o nánosu času a jinak jsme ctili původní interiér. Je to jedna z perel pražského brutalismu a rozhodně stojí za vidění.

Čtěte více o českém brutalismusmu, který je výjimečný. Některé budovy ale už zanikly, jiné jsou ohrožené

A na stříbrném plátně vás také můžeme vidět?

S Davidem Jařabem jsme natočili film podle novely Josepha Conrada, Srdce temnoty. Pracovní název má Hadí plyn. To je vysněný projekt, na který se asi osm let sháněly peníze. A tím se uzavírá můj temný život – a odteď už bude všechno zalité sluncem.

Víte, že sauna není jen zimní záležitost? V létě může mít i další benefity


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.