Celebrity

7. července 2024 06:30

David Laštovka

Vladimír Menšík svou chalupu koupil za 3500 korun. Udělal z ní luxusní letní sídlo

Legendární český herec a bavič Vladimír Menšík trávil každé léto na své chalupě poblíž České Lípy. Jak to v jeho prázdninovém sídle vypadalo a jaký byl chalupář?

Nezapomenutelný český herec Vladimír Menšík volné chvíle nejraději trávil na chalupě v Dolní Polici u Žandova, kterou si v roce 1965 za 3500 korun zakoupil s tehdejší manželkou Olgou. Byl velmi manuálně zručný a své letní sídlo dovedl k dokonalosti.

Čtěte také: Herec Vladimír Menšík to se ženami uměl. Jaký byl milenec a manžel?

Chalupu si pořídil v dezolátním stavu a trvalo několik let, než se stala obyvatelnou. Budoval ji postupně, jak mu čas dovoloval. Hodně se na ní nadřel, ale výsledek stál za to. Vlastnoručně z ní dokázal vytvořit krásnou pruhovanou roubenku, kterou mu leckdo mohl závidět. Působil jako kutil domácí. Manželce například sám zateploval skelnou vatou podkrovní místnost. Na zahradě pomocí vidlí, hadice a násady na konev zase vyrobil originální zahradní sprchu.

Pro Bohdalovou byl jako chalupář inspirací

Na chalupě, která byla postavena poblíž řeky, to miloval. Rád na ni jezdíval se svou rodinou a často si tam zval kamarády z herecké branže. Pravidelnými hosty bývali Stella Zázvorková, Jiřina Bohdalová, Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Jana Brejchová nebo Miroslav Horníček. „Byl to skvělý bavič, společník a hostitel. Byl pro mě jako rodina. Ráda vzpomínám na všechno, co jsme společně prožili. Byly to krásné časy... On pro mě nikdy neumřel,“ prozradila redaktorovi webu Prima Ženy herečka Jiřina Bohdalová, která se od Menšíka, co se týče chalupaření, hodně inspirovala. A díky němu si ji také pořídila. Objevila bývalou hájovnu v Českém ráji, z níž vybudovala chaloupku jako z pohádky.

Herce hostil prkenicí a živáňskou vepřovou pečení

Vladimír Menšík pro své hosty rád vařil. Jeho specialitou byla polévka, které říkával prkenice a živáňská vepřová pečeně. „S Vláďou Menšíkem jsme se mockrát potkali před kamerou. Byl to báječný chlap. On tu chalupu měl jako dítě. Hodně často o ní mluvil. Pamatuji se, že tam v okolí chodil často rybařit. Zval mě tam několikrát, ale nikdy to nakonec nevyšlo, což mě dodnes mrzí. Dost často jsem jezdíval na chalupu ke Slávce Budínové, ta ji měla u Blatné,“ zavzpomínal pro web Prima Ženy herec Jan Kuželka.

Rodina chalupu prodala za miliony korun

Menšíkova rodina prodala chalupu v roce 2005, tedy sedmnáct let po jeho smrti, za miliony korun. Kupce si pečlivě vybírala. Nakonec ji svěřila milým mladým lidem, kteří jí nejvíce padli do oka.

Čtěte také: Nenápadná kostka a 1000 metrů čtverečních zahrady. To je nové bydlení Ivany Gottové

Vdova Olga ale nechala v českolipském muzeu zřídit expozici, která je známá jako Menšíkova světnička. Je v ní vystaven původní nábytek z chalupy, nádobí, obrazy a další vybavení. Dokonce i osobní hercovy předměty, včetně jeho oblíbeného županu.

Chalupu Evy Pilarové koupila po její smrti režisérka Alice Nellis:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 5. 10. 2024

Zpestřete si život spontánními aktivitami. Je čas vyrazit ven a užívat si více světa. Prozkoumejte věci, které jsou ve své podstatě jiné, než byste očekávali. Vyberte si zavřené dveře namísto otevřených.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.