Celebrity

18. března 2024 17:50

David Laštovka

Jana Březinová přišla jako malá o maminku. Manželovi byla nevěrná s Vinklářem

Život herečky Jany Březinové vyhasl předčasně. Zemřela dva měsíce po svých 60. narozeninách. Jaké bylo soukromí slavné umělkyně, která ztvárnila desítky filmových rolí a výraznou stopu zanechala rovněž na divadelní scéně?

Život herečky Jany Březinové, která oslňovala svým půvabem, milým hlasem a kultivovaným projevem, poznamenala obrovská rodinná tragédie. Když jí byl pouhý rok, přišla o svou maminku, která zemřela v koncentračním táboře. S tím, že ji nikdy nestačila pořádně poznat, se těžko vyrovnávala celý svůj život. Trpěla depresemi i labilitou. Matce v dospělosti nechala postavit pamětní desku na zdi Židovského hřbitova v Praze-Strašnicích.

Čtěte také: Drsné praktiky před natáčením slavných českých filmů za totality. Herci si kradli role

„Těžko se mi popisuje něco, co jsem zažila jako roční dítě. Všechno, co zde mohu napsat, mi vyprávěli lidé, kteří dnes již většinou nežijí. Vím jenom, že úzkostné stavy, pocity lability, těžké deprese a projevy špatné komunikace, kterými trpím dodnes, jsou následkem zážitků, které se mi ukryly hluboko v podvědomí a celý život mi bránily se normálně projevovat jak v soukromém životě, tak v mé profesi,“ svěřila se kdysi v Divadelních novinách.

Vinklář se kvůli ní rozvedl, ona se vrátila ke svému muži

Její osudovou láskou byl herec a dabér Zdeněk Dušek (80). Zamilovali se do sebe na studiích a měli spolu dceru. V manželství museli překonat velkou krizi, a jak už to tak bývá, byla v tom nevěra. Jana udržovala milenecký poměr s kolegou Josefem Vinklářem, s nímž hrála v Národním divadle. Bylo to mezi nimi tak vážné, že se dokonce oba chtěli rozvést.

Mohlo by vás zajímat: Režisér Jiří Sequens poznal charaktery známých herců. Kdo byl frajer a kdo zklamal?

Po čase však opojení láskou z její strany vyprchalo a vrátila se ke svému muži, což Vinklář dost těžce nesl. „Opustil jsem pro ni rodinu, něco posvátného. Její rozhodnutí bylo svou rodinu udržet. Řekla jen: ‚Já si to nemohu dovolit. Tečka.‘ Nu, říkám si, byl jsem možná potrestán za své hříchy,“ prozradil Josef Vinklář ve své životopisné knize.

Jana Březinová, která se narodila do rodiny krejčího, se u kolegů těšila velmi dobré pověsti. Byla známá jako poctivý, čestný a zásadový člověk. Podepsala Několik vět (dokument vypracovaný hnutím Charta 77, pozn. red.) i petici za propuštění Václava Havla v lednu 1989. Zemřela v roce 2000, osudnou se jí stala rakovina. Bylo jí pouhých 60 let.

Sdílejte článek
Štítky výročí rodina rakovina narozeniny manželé Charta 77 herečka Josef Vinklář Jana Březinová Zdeněk Dušek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.