Celebrity

2. května 2023 16:45

Marie Makovská

Herečka Libuše Švormová o manželství se zajícem: Opravdu jsme se zamilovali

Libuše Švormová v 7 pádech

Slavná česká herečka Libuše Švormová má na kontě nesčetně filmových i divadelních rolí. Po dvě desetiletí byla životní partnerkou spisovatele a scenáristy Jana Otčenáška a po jeho smrti se provdala za Jana Pateru. O obou vztazích promluvila v oblíbené talkshow.

Libuše Švormová se poprvé ve filmu objevila v roce 1959, a to rovnou ve čtyřech rolích. I v dalších letech ztvárnila minimálně jednu roli za rok, z těch nejznámějších například ve snímku Léto s kovbojem nebo Marečku, podejte mi pero! Působila také v rozhlase a prosadila se i v dabingu.

Čtěte také: Herečka Libuše Švormová si postěžovala na režiséry: Bojí se, že mě obsadí a já umřu

Byť svůj poslední film Libuše Švormová natočila v roce 2016 (Jak básníci čekají na zázrak), ve světě televizních seriálů je stále velmi aktivní a zároveň neodbývá ani divadlo. Zahrála si mimo jiné v seriálech Slunečná a Krejzovi. Co se ale týče nových příležitostí, není to ono. Sama herečka přiznává, že její telefon už dnes prakticky nezazvoní, novou roli by přitom dle svých slov neodmítla.

Život se zajícem

Jejím dlouholetým životním partnerem byl spisovatel Jan Otčenášek, který byl mj. autorem řady scénářů k filmům a seriálům, v nichž hrála. V roce 1982 se pak provdala znova. „Vdávala jsem se, když mi bylo pětačtyřicet, a už jsem čtyřicet let vdaná. Tak říkám, neváhejte, to všechno ještě přijde. Tehdy jsem opravdu váhala, ale moje dobrá kamarádka Irena Kačírková říkala: ‚Vdej se, nebo na stáro budeš zlá stará paní.‘ Ona sama se cítila zlá, ale nebyla,“ prozradila Honzovi Dědkovi Libuše Švormová, která si vzala o mnoho mladšího Jana Pateru.

„Můj muž je mladší o osmnáct let. On sám říká, že jsem si vzala zajíce a mám doma dědka,“ směje se herečka. Její muž je jí velkou oporou. „Opravdu jsme se zamilovali, nechci vynášet jen to, co pro mě dělá. Vozí mě do divadla i z divadla. Nakupuje. Já nenávidím nakupování a on chodí do těch obrovských supermarketů. Uvaří doma. Uklízí. Opravdu ho miluji,“ vyznala se mu v talkshow 7 pádů Honzy Dědka, kterou můžete vidět v úterý ve 21:35 na Primě.

Přečtěte si také: Ljuba Hermanová do postele dostala každého. Byla průkopnicí plastik a milovnicí mladíčků

Před Janem Paterou žila s již zmíněným spisovatelem Janem Otčenáškem. „Seznámili jsme se už v Pardubicích, hrála jsem tam dramatizaci jeho novely Romeo, Julie a tma. On mě tam viděl a asi jsem se mu zalíbila. Žili jsme spolu dosti dlouho, ale on bohužel zemřel velice brzo – ve čtyřiapadesáti letech. S takovým talentem, jako měl on, kolik toho ještě mohl napsat… Asi by se dnes velice dobře v době seriálů uživil,“ dodala Švormová.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.