Celebrity

21. dubna 2024 12:35

David Laštovka

Slávka Budínová odkázala své miliony cizímu muži. Alkohol si nechala dovážet až domů

Od narození české herecké legendy Slávky Budínové uplynulo 100 let. Zatímco v kariéře docílila téměř všeho, čeho mohla, v soukromém životě štěstí neměla. Zemřela ve věku 78 let – bezdětná, opuštěná a závislá na alkoholu.

Přestože Slávka Budínová byla velmi půvabná žena, které se muži dvořili, na lásku měla dlouho smůlu. Osud jí nedopřál ani děti, po kterých toužila. Poprvé se vdávala až v 53 letech, a to za stejně starého režiséra a scenáristu Ivo Tomana. Brali se v roce 1977 při natáčení filmu Ve znamení Tyrkysové hory v dalekém Ulánbátaru v Mongolsku.

Čtěte také: Slávka Budínová umírala jako multimilionářka. Ani peníze nezabránily jejímu smutnému konci

Účastníkem svatby byl i herecký kolega Jan Kuželka, který se s ní i jejím mužem velmi přátelil. „Točili jsme tam asi měsíc a oni nám to oznámili den předtím, že se spolu budou hrát. Bylo to docela překvapení, ale svatbu měli nádhernou a originální. Slávinka se vdávala v mongolském kroji, pak byla na hotelu svatební hostina,“ zavzpomínal pro web Prima Ženy herec Jan Kuželka.

Podívejte se, jak Jan Kuželka oslavil 70. narozeniny:

Po smrti manžela se jí zhroutil svět

Budínová v Tomanovi našla životní lásku a oporu. Vypadalo to, jako by se znali celý život. Měli společné záliby, milovali pejsky, sbírali starožitnosti a rádi chodili do lesa na houby. „Kousek od mojí chalupy koupili mlýn, který dali neskutečně dohromady. Bylo to mistrovské dílo. Pravidelně a velmi často jsme se navštěvovali. Byli úžasní společníci, měl jsem je oba moc rád. Bohužel ten mlýn byl úplně na samotě, takže jim ho několikrát vykradli,“ prozradil herec.

Mohlo by vás zajímat: Jana Kollera vykradli i pětkrát za rok. Čím se živil, než se dostal k fotbalu?

Idylické manželství po 17 letech nemilosrdně ukončila smrt. Pouhý den před Štědrým dnem roku 1994 Ivo Toman ve věku 70 let zemřel. Budínové se ze dne na den zhroutil svět. Propadla alkoholu a závislosti na něm se až do smrti nezbavila. „Slávku jsem navštěvoval dál. Vždycky jsme na Ivoše zavzpomínali, vypili u toho lahvinku. Bohužel ten konec jejího života byl hodně smutný. Všichni se na ni vykašlali. Zapškla, holdovala alkoholu a s jejím zdravím to šlo postupně z kopce,“ přiblížil Jan Kuželka.

Alkohol si nechala posílat z nejbližšího obchodu

Herecká kariéra šla stranou. Na divadelní představení chodila mnohdy nepřipravená, občas pod vlivem alkoholu, někdy nedorazila vůbec. Nastal strmý pád. Režiséři ji přestali obsazovat a práce rapidně ubývalo. Ke všemu se přidaly zdravotní problémy.

Přečtěte si: Bez alkoholu se hubne lépe. Někdy je ale třeba překonat mučivou chuť na sladké

Podstoupila onkologickou operaci a zlobilo ji srdíčko. Léčit se ale odmítala. Do nemocnice nechtěla, neboť věděla, že tam se jí alkoholu, na němž byla závislá, nedostane. Žila v osamění. Když už nemohla chodit, objednávala si pití telefonicky. Z nejbližší cukrárny jí denně přinášeli lahve koňaku.

Vlastnila majetek v hodnotě 60 milionů korun

Majetek herečky Slávky Budínové byl odhadován na zhruba 60 milionů korun. Vlastnila dva domy v Praze na lukrativních adresách, na Kampě a na Maltézském náměstí. Těsně před smrtí navíc výhodně prodala zmíněný mlýn u Drahenic na Příbramsku, který využívala jako letní sídlo.

Byla rovněž majitelkou vzácných obrazů a starožitností. Svého bohatství si ale nikdy dostatečně neužila. „Ivo Toman měl z předchozího manželství dvě děti, dceru a syna, který emigroval do Austrálie. Co vím, tak těm to ale nepřipadlo. Své jmění údajně věnovala nějakému cizímu chlapovi, který to pak všechno prodal,“ uvedl herec Jan Kuželka.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 4. 5. 2024

Berani, dnes se možná nebudete moci soustředit na práci. Vaše hlava může být v oblacích a váš smysl pro detail vás může poněkud zklamat. Netřeba dodávat, že tento den není vhodný k tomu, abyste se pouštěli do nových, obtížných nebo komplikovaných úkolů. Soustřeďte se na rutinní činnosti, které zvládnete bez přemýšlení. Takto zvládnete celý den, aniž byste se z toho zbláznili.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.