Celebrity

3. ledna 2024 14:42

David Laštovka

Hereckou hvězdu Janu Novákovou surově zabil žárlivý manžel. Bylo jí 20 let

Jana Nováková v šedesátých letech patřila k českým hereckým objevům a měla našlápnuto stát se světovou hereckou hvězdou. Její život vyhasl v pouhých dvaceti letech, když ji surově zabil chorobně žárlivý manžel, který byl o 45 let starší. Talentovaná a krásná herečka by na začátku prosince oslavila 75. narozeniny.

Jana Nováková patřila k největším českým hereckým nadějím. Z její krásy přecházel zrak. Poté, co v osmnácti letech absolvovala kurz pro manekýny, okamžitě po ní skočili filmaři. Ještě ten rok si zahrála hned v pěti filmech, mezi nejznámější patřil Fantom Morrisvillu a Dáma na kolejích. Jana před kamerou působila naprosto přirozeně a všichni jí předpovídali velkou budoucnost. I ona se ve filmu našla a toužila se stát hvězdou. Jak se ukázalo, byla tomu ochotná obětovat úplně vše, na což bohužel velmi krutě doplatila.

Doplatila na svatbu z vypočítavosti

Během natáčení koprodukčního amerického filmu Lyžařská horečka, který se natáčel v Tatrách, se seznámila s o 45 let starším, zámožným Němcem Eugenem Gruberem. Přitahovaly ji nejen jeho peníze, ale rovněž kontakty ve filmovém průmyslu. Když si ho v devatenácti letech brala, slibovala si od toho, že jí pomůže herecky prorazit do celého světa. Brzy však zjistila, že šlápla vedle. Manžel, který byl už v důchodovém věku, na ni chorobně žárlil.

Uškrtil ji, pak po ní ještě střílel

Když například dotočila film režiséra Jindřicha Poláka Nebeští jezdci, nepustil ji do Prahy na premiéru. „Když se točily postelové scény, vymínil si (Janin manžel - pozn. red), že bude u toho. Na Janu hodně žárlil. Jana byla krásná a velmi cílevědomá. Toužila po mezinárodní kariéře,“ vzpomínal v dobovém rozhovoru pro časopis Vlasta herec Jiří Bednář, který ve zmíněném filmu ztvárnil hlavní roli.

Mladičká Jana čelila domácímu násilí a manželství se pro ni stalo doslova peklem. Konec byl bohužel tragický. Při natáčení filmu Lysistrata se zamilovala do hereckého kolegy, který byl v jejím věku a rozhodla se, že se rozvede. Jakmile to doma oznámila manželovi, strhla se mela. Grubera popadl strašlivý záchvat zuřivosti. Uškrtil ji a do bezvládného mrtvého těla poté jako smyslu zbavený vypálil čtyři rány. Následně zbraň otočil proti sobě a zabil i sebe.

Spisovatelku Simonu Monyovou surově zabil její manžel:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.