Společnost

8. listopadu 2023 12:02

Tomáš Durčák

Homer už nesmí škrtit Bárta. Míra korektnosti je bláznivá, myslí si Burešová

Na vývoj a nálady ve společnosti už reagují i tvůrci animovaných seriálů. I u kreslených postaviček totiž začínají být nevhodné jakékoliv formy násilí. Autoři ikonického seriálu Simpsonovi se proto po 34 letech rozhodli odstranit typické Homerovo škrcení syna Bárta. Dle řady fanoušků je to přehnané. Svůj podiv nad přehnanou korektností vyjádřila i Eva Burešová.

Simpsonovi letos prožívají již svou 35. sérii a jsou s přehledem nejdéle nepřetržitě vysílaným americkým animovaným seriálem. Třetí díl premiérové řady však přinesl náznak, že časy se změní. Homer si totiž při potřásání rukou s novým sousedem vyslechl pochvalu, jaký má silný stisk ruky. Ihned se ušklíbl na Marge a každý by asi očekával, že si vychválí, jak mu škrcení syna prospívá.

To se sice stalo, ale v trochu jiném duchu. „Vidíš Marge, škrcení našeho kluka se vyplatilo… Dělám si srandu, tohle už nedělám. Časy se změnily,“ prohlásí Homer, který mimochodem naposledy Barta stiskl pod krkem v 31. řadě, tedy v roce 2020. Od té doby se tvůrci od sice ikonického, ale dle mnohých násilného chování otce vůči synovi raději vyhýbali.

Škrcení Barta se poprvé v legendárním seriálu objevilo v prosinci roku 1989 a celkem ho diváci mohli vidět ve zhruba 130 epizodách animovaných příběhů Simpsonových. Reakce fanoušků i všeobecné veřejnosti jsou rozporuplné. Někteří zmizení domnělého násilí rodiče na svém dítěti vítají, jiní kroutí hlavou a popisují, že scénky škrcení nikdy jako propagaci jakéhokoli násilí vůbec nevnímali. Je mezi nimi i herečka a zpěvačka Eva Burešová, kterou změna taktéž zaskočila.

„Tyjo… tak tady by mě zajímal váš názor. Míra korektnosti je u mě v některých věcech dost bláznivá,“ napsala na Instagram partnerka šéfkuchaře Přemka Forejta, nicméně vyjádřila pochopení nad tím, proč taková změna nastala: „Chápu, že přišla nová generace, která je možná citlivější na některé věci, než jsme byli my.“ Její fanoušci v komentářích se rovněž více méně shodli na tom, že tyto kulturní změny pramení z postojů mladších generací. Ne všichni však pro takovou míru korektnosti v kultuře mají pochopení.

„Mám pocit, že někdy už se všechno přehání,“ napsala jedna ze sledujících. „My, kteří jsme na to zvyklí, vyrostli jsme více v reálném světě, máme nějaký rozum a kritické myšlení, to bereme prostě jako pohádku. Nikdy mě nenapadlo v tom vidět něco špatného, ani u přátel, tam je to prostě humor. Ale dnešní generace bere všechno moc vážně, všechno si bere osobně, vztahuje na sebe a všemu věří, to je potom těžko,“ popsala svůj pohled na věc další fanynka Evy.

„Mně už to přijde šílený… Sněhurku nemůže princ políbit, protože mu nedala souhlas. Ve filmu, aby mohl být nominován na Oscara, musí být obsaženy všechny entity, gay, lesba i menstruující strom, abychom náhodou někoho neurazili… přijde mi to prostě už moc na sílu všechno,“ napsala svůj názor zklamaně další fanynka Burešové Lucie. „Jsem zastáncem názoru, že fyzické tresty jsou zlo. Ale tohle je fakt přehnané,“ shodla se s ní Leona.

Frustrace nad tímto rozhodnutím pramení mimo jiné z toho, že řada mileniálů na Simpsonových odmalička vyrůstala, seriál zbožňovala a všichni se i v komentářích pod příspěvkem Evy Burešové shodli na jednom – seriál ani v něm vyobrazovaný humor se na nich nijak vážně nepodepsal, nemají sklony k násilí, ani k ničemu podobnému. A naopak je tato změna jen utvrzuje v rozhodnutí, že si příště raději pustí starší série a díly Simpsonových, přičemž novějším, „korektnějším“ sériím se raději vyhnou.

Souhlasíte s tím, že Homer by už neměl škrtit Bárta?

Vlna korektnosti již zasáhla i autorku Harryho Pottera J.K.Rowlingovou, proti níž se otočili dokonce i někteří herci z veleúspěšné filmové série:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.