Celebrity

6. června 2023 06:00

Eliška Reiglová

Ivo Šmoldas popsal problémy se zdravím: Mám tři ledviny, ale jsem teď spokojený

Ivo Šmoldas 7 pádech

Moderátor a herec Ivo Šmoldas (67) se řadí ke slavným osobnostem, na kterých byste díky jejich neutuchající energii a charismatu nepoznali, že se potýkají se zdravotními problémy. V červnu 2021 přitom prodělal transplantaci ledviny, která byla nutná kvůli dědičným predispozicím. Nyní má proto ledviny tři a je spokojený, byť tato představa se mu zpočátku moc nelíbila.

Ivo Šmoldas se narodil v červenci 1955 v Prostějově. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy a dnes platí za muže mnoha profesí. Je básníkem, redaktorem, publicistou, scenáristou, moderátorem, hercem a překladatelem. Všechny tyto obory zvládá s úsměvem i přesto, že se potýkal s nepříjemnými zdravotními problémy.

Choroby místo majetku

„Já bych zdravotní problémy víceméně neměl, kdybych je nedědil. Zatímco všichni kolem mě dědili majetky, tak já dědil výhradně choroby. Také jsem zdědil tu ledvinovou chorobu,“ řekl v pořadu 7 pádů Honzy Dědka upřímně Ivo Šmoldas.

Tři roky před podstoupením transplantace ledviny se fanoušci obávali, že umělec se po zdravotních problémech k veřejnému působení nevrátí – prodělal totiž infarkt. Z toho se nakonec dokázal vzpamatovat, a i proto mohla proběhnout transplantace ledviny. Díky té ho dědičná choroba nestihla nijak zásadně ohrozit.

Život se třemi ledvinami

O nemoci Šmoldas nemluví nijak negativně. „Ona je taková vcelku příjemná krotká, takže neobtěžuje. Jenom ty ledviny tam jsou a chátrají, nebolí to a jde to pak docela v závěru rychle a člověk tak víceméně slastně umře. Jde tomu zabránit buď tím, že člověk chodí na dialýzu nebo přijde na transplantaci,“ vysvětlil.

Transplantace ledvin je dnes už pro lékaře víceméně rutinním zákrokem. Až na naprosté výjimky se původní ledviny většinou ponechají na svém místě, to ale Šmoldas netušil, dokud si s lékaři o zákroku nepromluvil. Očekával, že staré budou nahrazeny novými. Místo toho ale zůstaly a novou ledvinu dostal jednu.

„Myslel jsem si, že když se bude transplantovat, ty staré mi vyndají a místo toho se umístí ten dárek a já při tom ještě zhubnu. Na to nedošlo, protože je jednoduší to tam dodat, tak mám tři. Zprvu jsem to bral úkorně, ale pak se ve mně probudila lakota a byla spokojenost,“ zasmál se oblíbený moderátor a herec.

Domácí dovolenkář

Leckdo si alespoň jednou za rok rád vyrazí do zahraničí, ať už za odpočinkem, tak za dobrodružstvím. Ivo Šmoldas se ale mezi velké příznivce cestování neřadí, i když ho nějakou dobu sám provozoval. Raději než k moři nebo do pralesů si vyjede autem po Česku, které má možnost procestovat i v rámci pracovních povinností.

„Mě přestalo bavit cestování. To je pravda. Ale když se ze mě stal kočovný komediant, rejdím po vlastech českých, ale už nevyjíždím za hranice,“ přiblížil svůj aktuální cestovatelský status Šmoldas. Letní dovolená, na kterou by musel několik hodin letět letadlem, tak pro něj není na pořadu.

„Na dovolenou se nechystám nikam. Na chalupě budu. Máme chalupu v jižních Čechách u Temelína, proto se musím usmívat, když slyším, když nějaká celebrita vypráví, že se jezdí na venkov nabíjet,“ dodal s humorem sobě vlastním Ivo Šmoldas.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.