Jahody a vaše zdraví: Pomáhají pleti i trávení. Můžete si udělat i rozjasňující masku
Slunce, zahrádky a červenající se mističky. Jahody zkrátka patří k létu stejně neodmyslitelně jako sandály a pruhovaná trička. Jenže tahle sezónní pochoutka nabízí mnohem víc než jen nostalgickou chuť dětství. Jahody jsou malý zázrak pro naše zdraví – a věda jim dává za pravdu.
Krása začíná uvnitř
Možná vás překvapí, že jahody obsahují víc vitamínu C než pomeranče. Už jedna hrstka (cca 8 kusů) pokryje doporučenou denní dávku tohoto antioxidantu, který podporuje imunitu, pomáhá pokožce tvořit kolagen a chrání tělo před volnými radikály. A když k tomu připočítáme i vitamíny skupiny B, kyselinu listovou nebo mangan, máme před sebou opravdovou výživovou bombu.
Skvělé pro srdce i cévy
Jahody obsahují antokyany – látky, které dávají plodům jejich sytě červenou barvu a zároveň podporují zdraví cév. Studie ukazují, že pravidelná konzumace jahod může snížit riziko vysokého krevního tlaku i srdečních chorob. A protože neobsahují téměř žádné tuky ani sodík, hodí se i při dietách nebo při potížích s cholesterolem.
Jednoduchý recept: Zkuste bleskový hrnkový jahodový koláč s bílou čokoládou
Jahoda je přítelkyně trávení
Vláknina obsažená v jahodách pomáhá nastartovat trávení, podporuje pravidelné vyprazdňování a může zklidnit zažívání. A pokud si je dáte k snídani třeba s jogurtem a ovesnými vločkami, tělo vám poděkuje – tohle kombo je ideální nejen pro zažívání, ale i pro dlouhodobé nasycení. Při konzumaci ale dávejte pozor a jahody vždycky důkladně omyjte. I ty ze zahrádky. „I pokud se rozhodnete pro bio jahody, vždy je před konzumací důkladně umyjte. Kromě nečistot ze záhonů a nechtěných mikroorganismů je potřeba zbavit se i nejrůznějších postřiků,“ radí čtenářkám webu Prima Ženy odbornice na výživu Marie Makovská. „Pod proudem vody plody jen předmyjte, dalších nečistot se lépe zbavíte namočením jahod ve vodě se lžící jablečného octa. Pak je znovu opláchněte čistou vodou,“ doporučuje.
Jahoda je sladká, ale cukru obsahuje minimum
Ano, jahody jsou sladké. Ale ne vinou cukru – sto gramů obsahuje zhruba jen 30 kalorií. Nízký glykemický index navíc znamená, že po nich hladina cukru v krvi nevystřelí vzhůru, což ocení i lidé s diabetem nebo ti, kdo si hlídají linii. Díky vysokému obsahu vody (až 90 %) působí jahody mírně močopudně, a tak pomáhají tělu zbavovat se přebytečné vody a toxinů. Pokud tedy potřebujete odlehčit nebo se cítíte „zavodnění“, může být pár jahod tím správným začátkem.
Tip na závěr
Jahodová maska s jogurtem – pro rozjasnění a zklidnění pleti
Máte pocit, že vaše pleť působí unaveně, nebo vás trápí drobné nedokonalosti? Vyzkoušejte osvědčenou kombinaci jahod a jogurtu – přírodní masku, která pleť rozjasní, zklidní a zároveň jemně pročistí. Jogurt má hydratační a protizánětlivé účinky, jahody zase obsahují přírodní kyseliny, které stahují póry a podporují regeneraci.
Co budete potřebovat?
- 1/4 hrnku čerstvých jahod
- 1/4 hrnku bílého jogurtu nebo zakysané smetany (bez příchuti)
Nechte působit 10–15 minut a poté smyjte vlažnou vodou.
Používejte jednou týdně jako jemnou, ale účinnou péči pro jasnější a klidnější pleť.
Jahody můžete pěstovat, i když nemáte zahradu. Třeba v květináči, podívejte se na video: