Hostitelka Renáta našla v Chorvatsku osudovou lásku. Svým příběhem dojme soutěžící
Prostřeno! XXV (99) - Tvrdé maso
Čtvrteční hostitelka Renáta k vaření využije byt své maminky. Žije totiž většinu roku v Chorvatsku, kde našla jako mladá lásku. Místní kuchyni má sice v malíčku, přesto se jí všechno nepodaří podle jejích představ. Co se u stolu bude nejvíc kritizovat? A jakým prohlášením hosty Renáta zaskočí?
V soutěži amatérských kuchařů si tento týden porovnávají svoje menu milovníci Chorvatska nebo přímo rodilí Chorvaté. Čtvrteční hostitelka Renáta vsadí na zelenou pastu se škampima, juhu od rajčice, pašticadu sa njokima a dubrovačku rožatu. Vzhledem k tomu, že chorvatsky u stolu rozumí všichni, nebudou mít problém si menu přeložit. Jak si na něm ale pochutnají?
Dalmatinské překvapení Zdroj: FTV Prima
Medimurská zeleninová juha Zdroj: FTV Prima
Kachní prsa na dalmatinský způsob, opékaný brambor, zeleninový salát Zdroj: FTV Prima
Medimurská pochoutka Zdroj: FTV Prima
Banketky Zdroj: FTV Prima
Kruty Zdroj: FTV Prima
Sarma, rajská omáčka a domácí chléb Zdroj: FTV Prima
Záviny Zdroj: FTV Prima
Šafránové rizoto s mušlemi sv. Jakuba Zdroj: FTV Prima
Zelena pasta sa škampima Zdroj: FTV Prima
Krevetový krém s lanýži Zdroj: FTV Prima
Pečená mořská ryba s grilovanými plody moře, mangold s vařeným bramborem Zdroj: FTV Prima
Bajadera Zdroj: FTV Prima
Juha od rajčice Zdroj: FTV Prima
Pašticada sa njokima Zdroj: FTV Prima
Dubrovačka rožata Zdroj: FTV Prima
Riblja pašteta a hobotnica na salatu Zdroj: FTV Prima
„Brodet od liganja“ neboli hustá polévka s olihněmi Zdroj: FTV Prima
Friška riba na gradelama neboli čerstvá mořská ryba na grilu Zdroj: FTV Prima
Výběr z dalmatských pochoutek ke kávě Zdroj: FTV Prima
Renáta se bude trápit s hlavním chodem. Hovězí maso ne a ne změknout. Z hrnce ho přehodí do papiňáku a bude doufat v zázrak. Ani po třech hodinách však nebude se svým výtvorem spokojená a sama si ho také u stolu zkritizuje. Ostatní by si přitom možná ani nevšimli. „Je to škoda, že o tom začala negativně mluvit, ještě než jsme to všichni pořádně ochutnali,“ myslí si Milan. Blance se bude zdát maso v pořádku, náročnější strávníci budou ovšem strhávat body. Co ještě budou kritizovat, sledujte dnes vpodvečer.
Neuvěříte, čím se v Chorvatsku Renáta zabývá:
Sbalila majitele kempu
Renátin životní příběh je velmi zajímavý. V Chorvatsku žije s přestávkami už 33 let. Jako mladá vyrazila sama s ruksáčkem a malým stanem na dovolenou. Seznámila se tak s majitelem kempu a z letního flirtu byla rázem láska jako trám. Ve dvaceti se tam za ním přestěhovala, vdala se a porodila dva syny.
Manžel bohužel před 12 lety zemřel. Naštěstí má Renáta rodinu, o kterou se může opřít. Žijí všichni společně v baráčku a od května do října pronajímají apartmány. Podle svých slov se hostitelka do dalmatských krajů perfektně hodí. Lidé jsou zde prý vláční, nepospíchají a nic moc neřeší.
Hostům se Renáta svěří, že vlastní 150 olivovníků. O sklizeň se stará sama s rodinou, protože stromy nerodí každý rok. Milan se nechá unášet představou, že má Renáta za domem lis a může si doma vyrobený olivový olej dát na chleba. Podobně jako úterní hostitelka Irinka Renáta před lety musela spolu s dětmi utéct před válkou v Jugoslávii. Na rozdíl od Irinky v Česku nezůstala natrvalo.
Kolik si Renáta vyvaří bodů? Jak hostitelka zaujme zábavou, na kterou si pozve kytaristu a společně vystřihnou pár chorvatských písní?
Autor článku
Petra Jaroševská
Horoskop vždy po ruce
Zanechte nám váš e-mail a my vám budeme zasílat pravidelný newsletter s vaším horoskopem.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů