Hostitelka Renáta našla v Chorvatsku osudovou lásku. Svým příběhem dojme soutěžící

Prostřeno! XXV (99) - Tvrdé maso
Čtvrteční hostitelka Renáta k vaření využije byt své maminky. Žije totiž většinu roku v Chorvatsku, kde našla jako mladá lásku. Místní kuchyni má sice v malíčku, přesto se jí všechno nepodaří podle jejích představ. Co se u stolu bude nejvíc kritizovat? A jakým prohlášením hosty Renáta zaskočí?
V soutěži amatérských kuchařů si tento týden porovnávají svoje menu milovníci Chorvatska nebo přímo rodilí Chorvaté. Čtvrteční hostitelka Renáta vsadí na zelenou pastu se škampima, juhu od rajčice, pašticadu sa njokima a dubrovačku rožatu. Vzhledem k tomu, že chorvatsky u stolu rozumí všichni, nebudou mít problém si menu přeložit. Jak si na něm ale pochutnají?
Dalmatinské překvapení Zdroj: FTV Prima
Medimurská zeleninová juha Zdroj: FTV Prima
Kachní prsa na dalmatinský způsob, opékaný brambor, zeleninový salát Zdroj: FTV Prima
Medimurská pochoutka Zdroj: FTV Prima
Banketky Zdroj: FTV Prima
Kruty Zdroj: FTV Prima
Sarma, rajská omáčka a domácí chléb Zdroj: FTV Prima
Záviny Zdroj: FTV Prima
Šafránové rizoto s mušlemi sv. Jakuba Zdroj: FTV Prima
Zelena pasta sa škampima Zdroj: FTV Prima
Krevetový krém s lanýži Zdroj: FTV Prima
Pečená mořská ryba s grilovanými plody moře, mangold s vařeným bramborem Zdroj: FTV Prima
Bajadera Zdroj: FTV Prima
Juha od rajčice Zdroj: FTV Prima
Pašticada sa njokima Zdroj: FTV Prima
Dubrovačka rožata Zdroj: FTV Prima
Riblja pašteta a hobotnica na salatu Zdroj: FTV Prima
„Brodet od liganja“ neboli hustá polévka s olihněmi Zdroj: FTV Prima
Friška riba na gradelama neboli čerstvá mořská ryba na grilu Zdroj: FTV Prima
Výběr z dalmatských pochoutek ke kávě Zdroj: FTV Prima
Renáta se bude trápit s hlavním chodem. Hovězí maso ne a ne změknout. Z hrnce ho přehodí do papiňáku a bude doufat v zázrak. Ani po třech hodinách však nebude se svým výtvorem spokojená a sama si ho také u stolu zkritizuje. Ostatní by si přitom možná ani nevšimli. „Je to škoda, že o tom začala negativně mluvit, ještě než jsme to všichni pořádně ochutnali,“ myslí si Milan. Blance se bude zdát maso v pořádku, náročnější strávníci budou ovšem strhávat body. Co ještě budou kritizovat, sledujte dnes vpodvečer.
Neuvěříte, čím se v Chorvatsku Renáta zabývá:
Sbalila majitele kempu
Renátin životní příběh je velmi zajímavý. V Chorvatsku žije s přestávkami už 33 let. Jako mladá vyrazila sama s ruksáčkem a malým stanem na dovolenou. Seznámila se tak s majitelem kempu a z letního flirtu byla rázem láska jako trám. Ve dvaceti se tam za ním přestěhovala, vdala se a porodila dva syny.
Manžel bohužel před 12 lety zemřel. Naštěstí má Renáta rodinu, o kterou se může opřít. Žijí všichni společně v baráčku a od května do října pronajímají apartmány. Podle svých slov se hostitelka do dalmatských krajů perfektně hodí. Lidé jsou zde prý vláční, nepospíchají a nic moc neřeší.
Hostům se Renáta svěří, že vlastní 150 olivovníků. O sklizeň se stará sama s rodinou, protože stromy nerodí každý rok. Milan se nechá unášet představou, že má Renáta za domem lis a může si doma vyrobený olivový olej dát na chleba. Podobně jako úterní hostitelka Irinka Renáta před lety musela spolu s dětmi utéct před válkou v Jugoslávii. Na rozdíl od Irinky v Česku nezůstala natrvalo.
Kolik si Renáta vyvaří bodů? Jak hostitelka zaujme zábavou, na kterou si pozve kytaristu a společně vystřihnou pár chorvatských písní?

Autor článku
Petra Jaroševská
Petra Jaroševská je redaktorka webu Prima ženy. Jejím hlavním oborem je show televize Prima Prostřeno!
Horoskop vždy po ruce
Zanechte nám váš e-mail a my vám budeme zasílat pravidelný newsletter s vaším horoskopem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
