Jak správně větrat? Těchto 5 tipů vám v zimě pomůže ušetřit

Pro mnohé je větrání banální a snadno řešitelná záležitost, a možná právě proto v ní také většina populace chybuje. V zimě se přitom toto téma řeší ještě o něco více, zvlášť v souvislosti se současným zdražováním energií. Jak správně větrat při zapnutém topení, abyste co nejvíce ušetřili, a čeho se naopak vyvarovat?

Se blížícím se začátkem zimy nastává i topná sezona a s ní přichází i problematika správného větrání. Řada odborníků již dlouhou dobu poukazuje na to, že české domácnosti větrají málo, a když už, tak velmi nehospodárně.

Rychle a intenzivně

Správné větrání přitom není nic složitého. Nejdůležitější věcí je fakt, že by mělo být krátké, zato ale co nejintenzivnější. V zimních měsících tedy stačí na pár minut co nejvíce otevřít okno nebo balkonové dveře. V teplejším období přitom můžete interval prodlužit.

Pokud větráte intenzivně, topení můžete nechat bez obav běžet, protože teplota v interiéru se rychle vrátí zpět na původní hodnotu.

Zapomeňte na ventilačku

Obecně platí, že v zimě by se nemělo větrat pomocí výklopného ventilačního okna. Právě tento způsob patří k nejoblíbenějším, i když v zimě je z hlediska šetření paradoxně nejhorší. Dochází totiž ke zbytečným tepelným ztrátám. Krátké intenzivní větrání je naopak z energetického hlediska nejvýhodnější, protože pouze rychle vyměníte vzduch v místnosti a neochladíte stěny. Mikroventilace otevřená po celou zimu tedy nejenže k vyvětrání nestačí, ale vyjde vás i na pěkně velkou sumu.

Připomeňte si, co patří k největším žroutům energie:

Větrejte minimálně 3x denně

Ihned po otázce jak intenzivně následuje jak často. Většinou je hlavním důvodem větrání pocit tzv. vydýchaného vzduchu. Obecně se doporučuje větrat co nejčastěji a minimálně třikrát denně. Kritickými místnostmi jsou přitom koupelna, kuchyně a ložnice. V prvních dvou je potřeba dobře větrat kvůli vysoké vlhkosti vzduchu. Vydýchaný vzduch v ložnici se podepisuje zejména na kvalitě spánku.

Díky pravidelnému větrání předejdete také rosení oken, zvláště mají-li kvalitní izolaci. Jakmile se do vzduchu v interiéru dostane více vlhkosti, které nedáte prostor k úniku, výsledkem bude právě orosení. Stačí tedy pouze pravidelně větrat.

Udržení optimální vlhkosti

Optimální vlhkost se má pohybovat v rozmezí od 35 do 55 procent. Vysokou vlhkost milují nejen plísně, ale i roztoči. Velkou roli zde hraje i to, jestli máte v interiéru květiny či zda bydlíte ve starém domě, nebo v novostavbě, která vysychá i několik let po dokončení.

Intenzivním větráním se vzduch krásně vymění a proschne. V případě, že bojujete například se zvýšenou vlhkostí v interiéru, snažte se spíše nevětrat za deštivého počasí. Na druhou stranu, pokud máte doma alergika, vyvětrat čerstvě po dešti je to nejlepší, co pro něj můžete udělat. Vzduch po je totiž nejčistší.

Ráno okna dokořán

Spousta lidí praktikuje větrání předtím, než jde spát, ráno po probuzení to už ale velká část z nich nedělá. Přitom větrání po probuzení je stejně důležité jako před spaním.

Každé ráno byste tedy měli vyvětrat všechny místnosti dokořán otevřenými okny po dobu zhruba 5 minut. Ani když jsou venku mrazy, zdi se za takovou chvíli nestihnou ochladit a nemusí se znovu zahřívat, proto není třeba mít strach z vyšších plateb za energie.

Pokud máte možnost využít průvanu, rozhodně se jí nebojte. Otevřete okna na obou stranách bytu nebo v horním patře domu a v přízemí. Studený průvan sice není moc příjemný, s rychlou výměnou vzduchu v domě či bytě však opravdu velmi pomůže.

Dolehla na vás energetická krize? Máte vážné obavy, že kvůli inflaci a rostoucím cenám neuživíte svou rodinu? Chcete dát návod ostatním, jak právě vy složitou situaci zvládáte? Pokud máte zájem, podělte se o své životní příběhy a napište nám na lifestyle@iprima.cz. Nezapomeňte uvést kontakt na sebe a informaci, z jakého regionu ČR pocházíte.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 4. 2024

Pokud se dnes budete muset vypořádat se zklamáním, snažte se, aby vás to nezlomilo, Berani. Můžete obdržet dopis nebo telefonát, který vám přinese méně příznivé zprávy. Možná, že někdo, koho jste chtěli vidět, nebude moci přijít. Snažte se nenechat si tím zkazit náladu. Takové věci se stávají. Zaměstnejte se.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.