Prima maminka

11. května 2022 07:45

Tomáš Durčák

Šetření v domácnosti? Udělejte rodinnou poradu a proškrtejte výdaje, radí ekonom

I pokud příliš nesledujete ekonomiku, ekonomy a ekonomické indikátory, určitě jste si letos všimli, že prakticky ve všech obchodech platíte více než loni. Může za to nejvyšší inflace, jakou naše země ve 21. století zažila. Dá se jí nějak bránit a kde můžete doma aspoň něco ušetřit?

„Inflace v březnu vystoupala do výše 12,7 procenta a v následujících měsících lze očekávat její další růst až k úrovni kolem 15 procent,“ popisuje zásadní příčinu všeobecného zdražení Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities. Celou situaci podle něj navíc zhoršuje aktuální konflikt na Ukrajině. „Bohužel se nám k pandemické inflaci přidala i válečná inflace a výsledek je pro naši ekonomiku zdrcující.“

Už už jsme si mysleli, že pandemie je konečně pryč a naše životy se budou moci vrátit k normálu. Vše ale nasvědčuje tomu, že se opět budeme muset uskromnit – tentokrát kvůli válce. „V tuto chvíli bohužel reálně hrozí, že kvůli vysokému růstu cen se některé firmy dostanou do existenčních problémů a sníží se životní úroveň mnohých rodin. To vše může vyústit až ve stagflaci,“ vysvětluje Štěpán Křeček.

Pokud náhodou nevíte, co je to stagflace, jde o velmi specifický ekonomický stav, kdy dochází zároveň k růstu inflace a růstu nezaměstnanosti. Výsledkem je logicky úpadek ekonomiky. Hlavním problémem stagflace je to, že z ní nevede jednoduchá, rychlá cesta.

Načasování současného růstu inflace je o to horší, že řada Čechů reálně má nějaké úspory, které neměli během pandemie příliš za co utrácet. Nyní se naopak mnozí snaží se svými úsporami něco za každou cenu dělat, aby jim je inflace „nesežrala“.

To však dle ekonoma Štěpána Křečka není vždy ta nejrozumnější varianta: „Rekordní úspory Čechů vzniklé v pandemii bohužel ztrácí kupní sílu příliš rychlým tempem. To mnohé lidi motivuje k tomu, aby své úspory investovali do rizikových aktiv. Často si přitom kladou těžko splnitelné cíle, což mnohdy může vyústit až v bolestivé ztráty."

Jak tedy dnes dle jeho názoru s úsporami nakládat? „Je potřeba pracovat s myšlenkou, že není nutné porazit inflaci každý rok. Důležité je, abychom ji poráželi dlouhodobě. Extrémní situací na trhu bychom se neměli nechat vyprovokovat k extrémnímu chování ve světě investic,“ vysvětluje hlavní ekonom BH Securities.

Boj s inflací je pro domácnosti velmi náročný, jelikož s všeobecným zdražováním prakticky všeho nelze reálně nijak efektivně bojovat. Přesto existují způsoby, jak se inflaci postavit. Pojďme se na 3 základní, kterým by se měl aktivně věnovat úplně každý, podívat:

1. Sedněte si nad své výdaje

„V první řadě je dobré udělat rodinou poradu a proškrtat zbytné výdaje,“ radí Štěpán Křeček. Toto nikdy není snadný krok, jelikož jsme zvyklí na nějakou životní úroveň a na to, že si můžeme některé věci bez obav dopřát, kdy se nám zamane. Nyní je však situace jiná a je velmi pravděpodobné, že se budete muset v něčem uskromnit. „Například je možné zrušit nevyužívané předplatné nebo se podívat na tarify u operátorů a pokusit se dojednat jejich zvýhodnění,“ nabízí některé možnosti vedoucí k úsporám Křeček.

2. Pokud už výdaje není kam snižovat, musíte se zaměřit na příjmy

Lidé, kteří žijí už nyní doslova od výplaty k výplatě, aniž by si dopřávali cokoli mimo esenciální výdaje, jsou v odlišné situaci. Tady už pravděpodobně žádné bližší zkoumání výdajů nepomůže, protože není co škrtat. Jediným řešením je proto nesnažit se o nereálné šetření, ale naopak hledat způsoby, jak navýšit své příjmy. „Pokud proškrtání výdajů nestačí, je nutné zaměřit se na zvýšení příjmů. Například je možné najít si druhou práci. Ideální je dostat se do situace, kdy jsou vytvářeny úspory,“ nabízí možné řešení Štěpán Křeček.

3. Základem finanční stability je nouzový fond

A u úspor ještě zůstaneme. Jedním z faktů okolo inflace je totiž ten, že pokud bude roční inflace teoreticky 10 %, ale vy za rok ze svých příjmů zároveň dokážete své úspory o 10 % navýšit, reálně jim ani takto vysoká inflace příliš neublíží. A druhým je ten, že volná hotovost je stále hotovost, byť si za ni koupíte trochu méně věcí. Zároveň neplatí, že dnes uspořené peníze budou za rok nebo dva bezcenné. Proto je opravdu ideální (a pro lidi, kteří nemají žádné úspory, dokonce nezbytné) nastavit si rozpočet tak, abyste každý měsíc něco ušetřili a dokázali si budovat finanční rezervu. „Je dobré mít k dispozici zhruba 3 až 6 měsíčních útrat pro případ neočekávaných výdajů, třeba na spořícím účtu,“ nabízí svůj odhad vhodné velikosti nouzového finančního fondu Štěpán Křeček.

Takže si to shrňme. Pokud jste to ještě neudělali, je nejvyšší čas sednout si nad vaše rodinné výdaje a probrat, co je možné oželet, škrtnout a kde můžete ušetřit. Jestliže ani to nestačí, je nutné probrat, jaké jsou možnosti navýšení vašich příjmů. Je možné vzít si druhou práci na poloviční úvazek? Pokud nemůžete vy, mohl by partner? A tak dále. No a do třetice by toto celé snažení mělo směřovat k tomu, že budete schopni nejen pokrýt rostoucí výdaje, ale zároveň pokračovat ve spoření, neboť rostoucí inflace neznamená, že se vám za rok, dva nebo tři nebudou úspory hodit, pokud se třeba objeví nějaké nečekané výdaje.

S šetřením v rámci spotřebního zboží to nadále bude velmi složité, respektive spíš nemožné. Zdražuje totiž prakticky úplně vše. „Procentuálně nejvíce zdraží pohonné hmoty a energie. V absolutních částkách výrazně podraží bydlení. Do složité situace se dostanou lidé, kteří budou muset za nevýhodných podmínek refinancovat hypotéku. Rovněž výrazně rostou náklady na jídlo. Růst cen tak bohužel zasáhne drtivou většinu položek spotřebního koše,“ dodává Štěpán Křeček.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.