Vyzrajte na energetickou krizi: 5 tipů, jak doma ušetřit za elektřinu

Nečekané tipy, jak ušetřit na elektřině

Dražší energie dnes nemůžou jen za to, že nám v obchodech rostou ceny zboží, ale jestli se ještě nepodepsaly, při dalším vyúčtování se pravděpodobně podepíší i na výši vašich záloh a případných nedoplatcích. Není proto divu, že poptávka po tipech na to, kde všude můžete doma na energii ušetřit, je dnes nemalá. Pojďme si proto ukázat pár cest k úspoře elektřiny.

„Procentuálně nejvíce zdraží pohonné hmoty a energie. V absolutních částkách pak výrazně podraží i bydlení,“ odpověděl nám na dotazy týkající se růstu inflace a zdražování hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Marná sláva, zatím vše nasvědčuje tomu, že kvůli inflaci a válce na Ukrajině si všichni budeme muset trochu utáhnout opasky a smířit se s možným poklesem životní úrovně.

Spíš než nad tím naříkat je ale lepší aktivně se na tuto skutečnost připravovat a zjistit si, jak můžete v různých oblastech vašich výdajů ušetřit. Dneska se podíváme, kde všude je možné doma uspořit nějakou tu korunu za elektrickou energii. Některé změny jsou jednoduché a můžete je začít aplikovat třeba hned, jiné budou možná chtít trochu času a zvážení.

1. Zatočte se zbytečnými světýlky, diodami a jiným blikáním

Když se projdete po svém bytě, nepochybně si všimnete toho, že celá řada elektronických zařízení nějakým způsobem svítí a bliká, i když je zrovna vůbec nepoužíváte ani k ničemu nepotřebujete. Různé nabíječky, televize, modemy či spotřebiče ukazující čas a tak dále. Ať už zrovna spíte, nebo jste na týden pryč z domu, tahle světýlka dál spotřebovávají energii a zajišťují vám zbytečně vyšší účet za elektřinu.

Jedno malé světýlko na televizi vás určitě nezruinuje, když se ale takových zařízení, které zbytečně sosají energii 24 hodin denně, najde ve vašem domově třeba dvacet, najednou to může být za měsíc, půl roku či rok citelná částka. Hlavní je v tomto případě uvědomit si, že pokud chcete, aby vám televize, mikrovlnka nebo modem nespotřebovávaly energii, žádný ovladač nebo tlačítko přímo na přístroji vám nepomůže.

Zařízení s ním můžete vypnout, ale zpravidla jej tím uvedete jenom do „pohotovostního režimu“, v němž dál spotřebovává energii – to proto, aby mohlo ihned začít fungovat, když se jej rozhodnete opět použít. Abyste tahle drobná energetická klíšťata zastavili, je potřeba vypnout je přímo hlavním jističem, případně jejich vytažením ze zásuvky. Alternativou může být prodlužovací kabel s vypínačem.

Dle webu elektřina.cz průměrná česká domácnost „utratí za spotřebu v pohotovostním režimu až jednu dvanáctinu z roční platby za elektřinu“. Takže opět – nic, co by vás zruinovalo, ale při snaze spořit se každá koruna počítá a zejména v kombinaci s dalšími níže uvedenými tipy se rázem můžete dostat na úplně jiné ušetřené částky.

2. Staré spotřebiče jsou efektivní sabotéři účtu za elektřinu

Je pochopitelné, že když vám stará lednice nebo pračka i po 15 či 20 letech stále funguje, není příliš důvod se jí zbavovat. Někdo může dokonce oponovat tím, že dříve se spotřebiče vyráběly kvalitněji, a nový nechce, protože se mu za pár let pokazí. Zároveň se ale kdysi u těchto zařízení příliš nedbalo na to, kolik energie spotřebují. „Opotřebované spotřebiče jsou na provoz náročnější a v takovém okamžiku se vyplatí více investovat do koupě nových. Takové rozhodnutí vám přinese v dlouhodobém měřítku výhody,“ píše k problematice starých versus nových spotřebičů web elektrina.cz.

Když se podíváte na jakýkoli nový spotřebič, najdete v obchodě i na fotce v e-shopu štítek s písmenem označujícím jeho energetickou třídu. Ty mají dle aktualizované podoby rozsah od A do G s tím, že písmena A a B dnes téměř nikde na štítcích nenajdete, jelikož se počítá s tím, že do budoucna budou spotřebiče ještě úspornější a začnou mnohem více zapadat do těchto dnes prázdných tříd.

Web elektrina.cz na příkladu několika namátkou vybraných chladniček ukázal, že provoz lednice energetické třídy C vás ročně vyjde zhruba na 1 080 Kč, což je o 1 165 Kč méně než v případě staré chladničky s energetickou třídou F. A opět – bavíme se o jednom spotřebiči. Co kdyby jich bylo 5 nebo 8? Rázem můžete během pár let uspořit tolik, že se vám zaplatí pořízení nových spotřebičů, a dlouhodobě pak šetřit dál. Rozhodně se proto vyplatí nastudovat si problematiku energetických štítků (zaúkolujte manžela) a promyslet si, jestli by některé vaše domácí spotřebiče nesnesly investici do nového, úspornějšího kousku.

3. Ověřte si u rodiny, přátel či sousedů, jak jsou na tom s elektřinou oni

Stejně jako v případě internetu nebo kabelovky se vám i u tarifu za elektřinu může při troše nezájmu stát, že budete za úplně stejný proud platit více než váš soused nebo kamarád, který bydlí ve vedlejší ulici. Jak je to možné? Jednoduše – na trhu existuje více různých dodavatelů energií, kteří přirozeně nemají zcela identické ceny.

Proto je dobré zeptat se ve vašem okolí, jak to mají s cenami za elektřinu ostatní, a ujistit se, že váš vysoký účet nemá původ v nesmyslně drahém tarifu. Další variantou je nespočet online srovnávačů, které nabízejí nezávislá porovnání nabídek cen elektřiny na základě sazebníků poskytovatelů pro letošní rok.

4. Žrouti jménem nabíječky

Dnešní chytré telefony zpravidla vydrží jeden den intenzivního používání, takže si řada z nás zvykla na to, že je automaticky na noc (třeba i s chytrými hodinkami atp.) dáváme nabít. A jelikož takto nabíjíme doslova každý den, nedává moc smysl neustále vytahovat a zase zpět do zásuvky zapojovat všemožné nabíječky. Ty jsou tedy v zásuvkách zapojeny neustále a není potřeba je den co den řešit.

Chcete-li však za elektřinu začít opravdu důsledně šetřit, možná by se vám je řešit mělo chtít. Byť to možná nevíte, i volně zapojená nabíječka, která nic nenabíjí, spotřebovává elektrickou energii. A jelikož nemá co nabíjet, přeměňuje ji na v tomto případě zcela zbytečné teplo. „I volné nabíječky potichu chroupají watty, ale místo dobíjení je přeměňují na teplo. Oknem tak vyhodíte 10krát více energie, než je potřeba k dobití telefonu,“ tvrdí web elektrina.cz. Jinými slovy – volně zapnutými nabíječkami si v bytě rozmísťujete nesmyslně drahá a zatraceně neefektivní topení.

5. Nepřehánějte to s teplou vodou

Ohřev vody – zejména skrz bojler, ale mimo jiné i v pračce – patří k nejvýše posazeným položkám na seznamu největších žroutů elektřiny ve vaší domácnosti. Tady hned první poznámka: Ne všechno musíte nutně prát „na šedesát“. Celá řada znečištění se bez problémů vypere i při nižších teplotách a například u funkčního prádla zhruba 30 až 40 °C při praní ani překročit nesmíte. Vysoké teploty navíc tkaniny rychleji opotřebovávají.

Samozřejmostí by také mělo být, že pračku nezapínáte kvůli trojici triček, ale máte dostatek špinavého prádla, aby byla plná. V takovém případě efektivněji a úsporněji používáte nejen prací prostředky, ale i vodu.

Máte-li v rodinném domě bojler, existuje rovněž několik možností, jak se ujistit, že za ohřev vody v něm platíte skutečně nejmenší možnou částku. Na prvním místě je jeho vhodné umístění – určitě byste jej měli mít v zateplené místnosti. Bojlery sice mají dostatečnou izolaci, ale udržet vodu na koupání teplou je pro ně v prochladlém sklepě mnohem náročnější než například při pokojové teplotě. „Nastavte jej přibližně na 50–55 °C a ohřev v hodinách, kdy je sazba za elektřinu nižší,“ radí web elektrina.cz. Mimochodem – zajímavou alternativou místo bojleru může být také průtokový ohřívač.

Mezi další nápady, které mohou vést k úspoře energií, ale vyžadují jistou investici, patří kvalitní zateplení domu nebo vlastní zdroje energie, jako například fotovoltaická elektrárna na střeše, na niž lze čerpat dotaci skrz program Zelená úsporám a která vám bude produkovat k životnímu prostředí šetrnou elektrickou energii.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.