Poctivá čokoláda neobsahuje ztužený tuk a aditiva. Cukr ale najdete i v kvalitních výrobcích
Prosinec se blíží a začíná období, kdy nás čokolády v regálech začnou lákat svými tvary a obaly ještě více než po zbytek roku. A ruku na srdce, pátráte při výběru figurky Mikuláše nebo adventního kalendáře po jeho složení? Abyste poznali, jestli kupujete kvalitní čokoládu, pak budete muset. Ani vyšší cena totiž nemusí být ukazatelem kvality.
Znáte ten vtip, že kakao pochází z bobů kakaovníku, boby jsou zelenina, tedy i čokoláda je zelenina? Když pomineme to, že kakaovník je ovocný strom, tak dobrá čokoláda opravdu může mít některé benefity podobné ovoci či zelenině. Ale to jen v případě, že má vysoký obsah kvalitních kakaových složek.
Čokoláda musí podle legislativy splňovat určité normy. V první řadě tedy zbystřete, pokud se výrobek nenazývá čokoláda, ale například kakaová pochoutka.
Co je základem kvalitní čokolády
- Kakao – prášek získávaný z bobů kakaovníku po jejich fermentaci, sušení a pražení. Právě díky němu, pokud ho čokoláda obsahuje alespoň 70 %, je považována za bohatý zdroj antioxidantů, především flavonoidů.
- Kakaové máslo – taktéž se získává z kakaových bobů.
- Přírodní sladidlo – většinou půjde o cukr, pokud nechcete jíst vysokoprocentní a chuťově velmi hořkou kakaovou hmotu, pak v čokoládě vždy nějaký najdete.
- Mléčné složky – v mléčné čokoládě se na rozdíl od hořké nachází ještě mléčné složky (mléčný tuk, mléčná sušina).
Co naopak najdete v čokoládové nebo kakaové pochoutce?
„Na prvních místech se objevují cukr, ztužený palmojádrový nebo jiný tuk a sušená mléčná syrovátka. Až pak zpravidla následuje kakao. Cena takových výrobků sice může být nižší, jejich kvalita tomu ale odpovídá,“ vysvětluje Daniel Pavlis z dTestu.
I adventní kalendáře nebo čokoládové figurky mohou mít složení odpovídající kvalitní čokoládě. (Ilustrační snímek) Zdroj: iStock
Kvalitní čokoláda by neměla obsahovat
Do kvalitní čokolády nepatří aditiva, jako jsou umělá barviva, aromata, konzervační látky nebo umělá sladidla. Přestože se používají v minimálních množstvích, mohou negativně ovlivnit chuť čokolády. Také by ve složení neměla mít už zmiňované náhražky kakaového másla v podobě ztužených tuků (palmový olej a další).
Čtěte také: Kde se vzaly čokoládové figurky: Stojí za nimi objev nizozemského lékárníka
Dalším hlediskem je obsah cukru, ten se ale bude odvíjet od toho, kolikaprocentní čokoládu chcete. Mléčná čokoláda bude samozřejmě obsahovat více cukru než vysokoprocentní hořká, většinou ho v ní najdete v seznamu ingrediencí na prvním místě, to znamená, že cukr tvoří hlavní složku dané mléčné čokolády.
Kolik kakaové sušiny musí obsahovat jednotlivé druhy čokolád (v %)
Druh | Obsah kakaového másla | Obsah tukuprosté kakaové sušiny | Obsah celkové kakaové sušiny | Obsah mléčného tuku | Obsah celkového tuku | Obsah mléčné sušiny |
---|---|---|---|---|---|---|
Hořká čokoláda | 18 | 14 | 35 | - | - | - |
Mléčná čokoláda | 2,5 | 25 | 3,5 | 25 | 14 | |
Bílá čokoláda | 20 | - | - | 3,5 | - | 14 |
Zdroj tabulky: Aktin.cz
Doporučení
Až budete vybírat čokoládové figurky, ozdoby nebo adventní kalendáře, podívejte se na složení a zvažte, jestli je pro vás daná čokoláda dostatečně kvalitní. Čokoláda obecně patří mezi nejoblíbenější sladkosti lidí a neměla by být něčím zakázaným, a to ani v redukčním jídelníčku. Důležité je správně si vybrat a pak to s konzumací samozřejmě nepřehánět.
Dostali jste chuť na čokoládu? Připravte si třeba čokoládový fondant: