Životní styl

28. října 2024 06:00

Ema Bártová

Že na stres zabírá čokoláda? Kapusta, dýňová semínka a džus fungují mnohem lépe

Chladná už jsou nejen rána a večery, slunce moc nehřeje ani přes den. Také se čím dál dříve stmívá. A mezitím nás dohánějí pracovní úkoly, povinnosti kolem domácnosti a na obzoru se už rýsuje každoroční předvánoční honička. Nejvyšší čas začít s tím vším stresem bojovat. Třeba pomocí jídla a pití. Ovšem ne tak, že se ho pokusíte prostě zajíst.

Nevíte, kam dřív skočit pro samé starosti a stres zaháníte sladkostmi nebo sklenkou vína před spaním? To neděláte dobře. Cukr se vám bude ukládat do tukových zásob a alkohol mimo jiné narušuje spánek, kterého potřebujete dostatek a navíc kvalitního. Ani jedno z toho váš stres nezmírní. Na to zkuste něco úplně jiného.

Čtěte také: Chronický stres ničí nejen duši, ale i tělo. Jak poznat, že jím trpíte, a co je spouštěčem?

Existují totiž jídla a nápoje obsahující stopové prvky či vitamíny, jimiž skutečně můžete alespoň částečně stres zahnat a snížit jeho dopady na váš každodenní život. Samozřejmě, pokud to není stres, který člověka sráží na kolena nebo třeba spouští záchvaty úzkosti, takový už je potřeba řešit s odborníkem.

Jídlo a pití, které vás skutečně uklidní

Přinášíme několik možná trochu neobvyklých tipů na potraviny a nápoje, které přinesou do vaší mysli alespoň trochu klidu a navíc vám dodají chybějící energii.

Dýňová semínka

Dýňová semínka obsahují hodně hořčíku, jehož vliv na uklidnění potvrdily i opakované studie. Pomáhá totiž regulovat funkci neurotransmitterů, které se podílejí na přenosu informací do mozku, mírní vyplavování stresového hormonu kortizolu a navíc přispívá k uvolnění svalů. Může člověku napomoci i k lepšímu spánku.

Mohlo by vás zajímat: Jak přežít školní rok bez stresu? Psycholožka radí, za co děti chválit i jak je motivovat

Doporučený denní příjem hořčíku neboli magnézia u dospělých činí 300 až 400 miligramů, hrstka dýňových semínek ho obsahuje asi 150 miligramů.

Tuňák

Kromě toho, že uspokojíte své chuťové pohárky tuňákovým sendvičem, může plechovka tuňáka také pomoci snížit hladinu stresu, protože má vysoký obsah vitamínů B6 a B12. Ty jsou prospěšné nejen v případě stresu, ale i při poruchách nálady či úzkostech. Vitamín B6 mimo jiné podporuje produkci hormonu serotoninu, vitamín B12 je zásadní pro správnou práci nervového systému a jeho efekt, pokud jde o mírnění stresu, je podle studií zvláště výrazný, pokud jej doplníme ještě kyselinou listovou (což je další béčko, konkrétně B9). Tu lze užívat v podobě potravinových doplňků, spolehlivým zdrojem je ale i listová zelenina.

Doporučené denní množství B12 pro dospělé činí 2,4 mikrogramu, zatímco doporučené množství B6 je 1,3 miligramu do padesáti let a 1,5 až 1,7 miligramu pro starší jedince. Jedna porce, tedy asi 100 gramů tuňáka, obsahuje něco přes jeden miligram vitamínu B6 a téměř přesně 2,4 mikrogramů B12.

Přečtěte si také: Používejte zubní nit, vypněte seriály, jezte jahody a čokoládu. Demence se vám vyhne

Losos

A máme tu další rybu. Tentokrát lososa s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, které jsou nezbytné pro správné fungování mozku. Zabraňují jeho předčasnému stárnutí, podporují tvorbu serotoninu a snižují zánět v těle.

Dospělí starší 18 let by se měli snažit zkonzumovat asi 1,6 gramu omega-3 mastných kyselin denně. Standardní stogramová porce lososa jich člověku dodá 1,2 gramu.

Pokud nejste zrovna fanouškem ryb na talíři, můžete zkusit další zdroje těchto kyselin, jako jsou vlašské ořechy, chia semínka či lněná semínka.

Pomerančový džus

Pomerančový džus může pomoci udržet na uzdě takzvaný oxidační stres, což je vlastně nerovnováha volných radikálů a antioxidantů vedoucí k poškození buněk. Jedna studie například zjistila, že pití stoprocentní pomerančové šťávy může hrát pozitivní roli při potírání chronického zánětu. Pozor, volte džus bez přidaného cukru, a i tak mějte na mysli, že je poměrně sladký a dost kalorický - dejte si ho tu a tam sklenku, ne celou lahev či krabici.

Dvě deci kvalitního džusu obsahují například doporučenou denní dávku vitamínu C, což je jeden z důvodů, proč takové pití doporučit.

Kapusta

Tohle vás asi moc nenadchlo. Nicméně, listová zelenina, jako je kapusta a špenát, jsou rovněž skvělé v boji proti stresu. Obsahují spoustu kyseliny listové a dále antioxidanty, jako je betakaroten, díky čemuž prospívají mozku. Kromě toho v nich je látka tryptofan, živina, která se podílí na tvorbě serotoninu.

Čtěte také: Střeva mluví s mozkem, ukázala studie. Ovlivňují stres i duševní zdraví, nabízí se nová léčba

Doporučený denní příjem kyseliny listové neboli folátu za den je 400 mikrogramů a k tomu je dobré dopřávat si ještě 700 až 900 mikrogramů vitaminu A (betakarotenu) denně. Pro srovnání, velká hrst pokrájené syrové kapusty obsahuje 13 mikrogramů folátu a 241 mikrogramů vitaminu A.

O zelenině se obecně dá říci, že je důležitým zdrojem minerálů, stopových prvků a vitamínů, neměli bychom ji proto vnímat jen jako jídlo, které člověk musí jíst, pokud chce zhubnout. Spolehlivým zdrojem je i ovoce. „Orientační pravidlo říká, že denně bychom měli konzumovat pět porcí ovoce a zeleniny, které se vejdou do naší dlaně. Dospělý člověk by měl sníst zhruba 200 gramů ovoce (to odpovídá asi jednomu jablku a hrsti drobného ovoce, například jahod) a 400 gramů zeleniny,“ vyčíslila výživová poradkyně radí Ivana Büttner. Jinými slovy, měli bychom jíst dvakrát tolik zeleniny než ovoce, protože je v ní méně cukru.

A tohle radši nejezte ani nepijte, pokud vás trápí stres

Na druhou stranu samozřejmě existují potraviny, které vás stres ještě posílí, a proto je lepší se jim vyhnout. Na předním místě je kofein - káva nás sice krátkodobě povzbudí, ale pokud máte sklony ke stresu, snažte se její příjem snížit. Lidé jsou na kofein různě citliví, některým může zvyšovat srdeční frekvenci a nadměrně stimulovat nervový systém, takže je pro ně pak těžší se uvolnit.

Problematické mohou být také potraviny s vysokým obsahem přidaných cukrů, jako jsou různé sušenky, koláče a sladké cereálie, potěšení ze sladké chutě trvá jen krátce. Tento výzkum dokonce naznačuje, že pravidelná konzumace potravin s vysokým obsahem přidaných cukrů je spojena s pocity zvýšené úzkosti.

Ale určitě si nevyčítejte, když si občas dáte čokoládu místo kapusty. Jen to nedělejte moc často.

Stres může způsobit také migrénu. Podívejte se, jak si s ní podle odborníků poradit:

Zdroje: Health, Huffpost, Cleveland Clinic


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 10. 2024

Máte silné sebevědomí. Přebíráte kontrolu nad situacemi, místo abyste ji nechali převzít někým jiným. Tento pocit nezávislosti a sebedůvěry však může ohrožovat ostatní lidi. Někteří se cítí bezpečně, když vědí, že se na ně spoléháte. Je to jeden z těch dnů, kdy můžete pocítit několik bolestí růstu, protože se měnící se osobnost střetává s pohodlnými vzorci chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.