Životní styl

18. října 2024 06:00

Vanesa Havlíková

Vánoce bez stresu? S nákupem dárků neotálejte, pozor si dejte na podvodné e-shopy

Vánoce mají být svátky klidu, míru a pohody. Pro někoho je to ale spíše období plné stresu a shonu. Pokud chcete letošní svátky prožít v klidu, držte se těchto tipů.

Začněte s nákupy včas a vytvořte si seznam

Odkládání nákupů na poslední chvíli je jednou z hlavních příčin předvánočního stresu. Mnoho lidí totiž nechává nákupy dárků až na týden před Vánocemi, a z toho důvodu se v obchodech tvoří dlouhé fronty, zboží je často vyprodáno a doručení dárků přes e-shop se může zkomplikovat.

Ideálním řešením je proto začít s nákupy včas, třeba už v říjnu. Tím získáte nejen větší výběr, ale také jistotu, že se vyhnete problémům s doručováním. Pokud chcete nakupovat s rozvahou, můžete si vytvořit seznam dárků, který vám pomůže udržet nákupy pod kontrolou a vyhnete se tak díky tomu nákupům bez rozmyslu.

Dejte pozor na podvodné e-shopy

S nárůstem popularity online nakupování přicházejí i rizika spojená s podvodnými e-shopy. Tyto falešné internetové obchody lákají zákazníky na nízké ceny a výhodné nabídky. Ve skutečnosti vám ale zásilku vůbec nedoručí, popřípadě obdržíte nekvalitní zboží. Jak se takovým podvodům vyhnout?

Jak poznat podvodný e-shop?

1. Chybějící nebo neúplné kontaktní informace

2. Chybějící obchodní podmínky

3. Podezřele nízké ceny

4. Recenze na internetu upozorňují na podvod

5. E-shop nemá dohledatelné recenze

6. Platba je možná pouze kartou

7. Texty jsou plné chyb a překlepů

8. Neúplné údaje o zboží

9. Nový, neznámý obchod

10. Zmatená skladba sortimentu

Sledujte čas doručení a nastavte si rozpočet

Při nákupech na e-shopech je dobré sledovat i informace o době doručení. Zejména v předvánočním čase může být doručení delší, protože přepravní služby jsou přetížené. Objednávejte proto s dostatečným předstihem, abyste měli jistotu, že dárky dorazí včas. Některé e-shopy navíc nabízejí možnost garantovaného doručení, což může být řešení, pokud se Vánoce už blíží a dárky ještě nemáte pod stromečkem.

Kromě toho, že začnete s nákupy dříve, užitečné pro vás může být i naplánování rozpočtu. Často se totiž stává, že předvánoční nákupy znamenají větší útraty z ušetřených peněz. Předejděte tomu tím, že si hned od začátku určíte, kolik za dárky chcete maximálně utratit.

Udělejte si čas pro sebe

Předvánoční shon je často spojován s vysokým očekáváním a tlakem na dokonalé svátky. Je ale důležité si uvědomit, že by Vánoce neměly být pouze o dárcích, ale také o klidu, pohodě a času stráveném s nejbližšími.

Nezapomínejte tedy na čas pro sebe, dejte si pauzu od práce. Vezměte si knížku nebo si pusťte oblíbený film, udělejte si oheň v krbu, či si zapalte adventní svícen a vydejte se nasát tu pravou vánoční atmosféru.

Vánoční dárky lidé shání často na poslední chvíli:

Sdílejte článek
Štítky stres Vánoce obchod svátek tipy produkty a služby ekonomika, obchod a finance nakupování online

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.