Vánoce

21. prosince 2023 15:30

Eliška Reiglová

Jak dítě na Vánoce nerozmazlit ani nezklamat: Vyjasněte očekávání, radí odborníci

Mnoho dospělých odsouhlasí, že Vánoce jsou svátkem, kdy nejdůležitější je nejen pro rodiče dětská radost. Očička jim rozzáří všudypřítomné ozdoby, cukroví, ale také dárky. Řada z nich ale žije v iluzi, že Ježíšek jim může přinést cokoliv. Je ale skutečně vhodné je na Štědrý den obdarovávat věcmi za tisíce? Ratolesti lze potěšit i bez rozmazlování.

Pro leckoho je těžké vánoční atmosféru skloubit s realistickými očekáváními. Děti se snad na nic jiného netěší tolik jako na zvuk zvonečku, který signalizuje, že mohou běžet ke stromečku a otevřít si dárky. Když si ale přejí například poníka, je nad slunce jasné, že se ho ve většině případů nedočkají. Odborníci z Ramsey Solutions proto přišli s radami, co dělat, aby nebyly zklamané, ale zároveň ani rozmazlené?

Vyjasněte očekávání

Možná je to těžké, ale je důležité si s dětmi promluvit o tom, co je na Vánoce možné jim splnit a co ne. Konverzace bude jednodušší, pokud už jsou odrostlejší a vědí, že dárky dávají rodiče a jiní příbuzní. Pakliže na Ježíška stále věří, lze jim říct třeba to, že musí obdarovat hodně dětí a proto nemůže rozdávat drahé dárky.

Důležité je nastavit hranice včas. Pokud tedy sepisujete s dítětem dopis pro Ježíška, narovinu mu řekněte, že Playstation či nový telefon nejsou v možnostech. Čím déle by se dítě na dárek těšilo, tím větší by bylo jeho zklamání při zjištění, že ho nedostane. Pokud je větší dárek přeci jen ve vašich finančních silách, vysvětlete dítěti, že pokud ho dostane, menších dárků okolo bude méně.

Učte děti střídmosti

Že za peníze si člověk štěstí nekoupí je sice staré pořekadlo, ale jeho pravdivost se nemění. Proto je potřeba děti naučit, že nejen na Vánoce je sice hezké dostávat, ale naplňující je i dávat. Budou pak o něco vděčnější a vděk vede ke spokojenosti. Zkuste proto s dětmi třeba dobrovolničit, aby viděly tváře lidí, kteří neměli v životě tolik štěstí a aby viděly, co stačí ke štěstí jim.

Děti mohou během Vánoc také pochopit, že nepotřebují hraček přehršel. Jako rodiče jim můžete vysvětlit, že za každou novou hračku, kterou dostanou během Vánoc, se zbaví jedné ze starších. Vyhnete se tak hromadění a můžete jim zároveň vysvětlit, že co ony už nepoužívají, to může někomu jinému udělat velkou radost.

Nejdůležitější je komunikace. Ať už budete hovořit s dětmi či jinými, třeba i staršími příbuznými, vyprávějte zlehka o tom, jak budou Vánoce letos probíhat. Když totiž lidé budou vědět, co mohou očekávat, svátky proběhnou víc v klidu a všichni budou uvolněnější.

Podívejte se, jak na vánoční úklid:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.