Vánoce

22. prosince 2023 06:00

Eliška Reiglová

Vánoce, cukr a tuk: Odbornice řekla, jak si svátky užít s řízky i cukrovím a bez výčitek

ON TOPIC: Psycholožka a nutriční poradkyně Zuzana Douchová – celý díl podcastu o zimní náladě

Nejsou svátky, s nimiž by bylo spojeno tolik speciálních jídel, jako Vánoce. Nepřeberné množství druhů cukroví, vánočka, svařené víno, bramborový salát a řízek, to je jen velmi stručný výčet pokrmů, v jejichž obležení se v tomto období nacházíme. Je možné si je vychutnat bez výčitek a myšlenek na to, jak mlsání odnese naše forma?

Na vánočních trzích je pochopitelné si dopřát například trdelník se svařákem či medovinou, na večírku si člověk neodepře občerstvení, odmítnout ochutnávku cukroví od přátel se nehodí a bez večeře na Štědrý den nikdo zůstat nechce. Tradiční sváteční pokrmy mají jedno společné – nejsou všeobecně považovány za úplně zdravé. Odbornice na výživu a potraviny Ing. Marie Makovská proto prozradila, jak si jídlo bez výčitek vychutnat.

1. Dejte si svolení

Cítit se provinile za to, že si dáte vánoční jídlo, které milujete, je kontraproduktivní. Pocit viny totiž vyvolává stres, který se může podepsat na vašem psychickém i fyzickém zdraví. Dáte-li si svolení ke svátečnímu mlsání, eliminujete negativní emoce a budete klidnější. Není třeba všeho sníst přehršel, střídmost je pochopitelně důležitá, ale když se nebudete bičovat, užijete si přítomný okamžik mnohem víc.

„Nemá smysl si začít zakazovat veškeré cukroví a dobroty přes svátky. Pokud nejste spokojení s tím, jak jste jedli přes rok, přes Vánoce to nenapravíte. Nechte to na leden a během svátků už můžete udělat prvních pár krůčků – třeba úplně vynechte slazené limonády, nebo si nastavte, že sníte během dne jedno jídlo s rodinou (například smažený řízek a bramborový salát) a další, zdravější, jídlo si připravíte sami (například salát s pečenými brambory a vejcem nebo tuňákem),“ uvedla odbornice.

2. Nedržte se na řetězu

Pokud se chcete hodně omezovat a vyvíjíte sami na sebe tlak ohledně toho, co na svátky sníte, pravděpodobně ani neuspějete. Když si budete úplně zakazovat jídla, která vám chutnají, ale zároveň uvidíte, jak se jimi vykrmují ostatní, můžete se sami nakonec přejíst. Zjednodušeně řečeno to ve vás může vyvolat potřebu sníst nakonec jídla víc, než byste si dali původně.

„Nesnažte se v době, která je svým způsobem extrémní (hodně návštěv, hodně jídla, které běžně tolik nejíte) o další extrém v podobě odpírání si všeho ‚nezdravého‘. Nezdravé je jen množství, proto si klidně dejte talířek cukroví a pojměte to jako svačinu, přidejte třeba bílý jogurt, který vás zasytí, dodá bílkoviny a cukroví pak nesníte tolik,“ radí Ing. Makovská.

3. Jezte vědomě

Celá řada odborníků doporučuje jíst v absolutním klidu, tedy u stolu a bez rušivých elementů, mezi něž patří třeba televize. A má to svůj důvod. Na svůj pokrm se před konzumací podívejte, vychutnávejte každé sousto a na jídlo se soustřeďte. Je to důležité, aby tělo správně přijalo živiny, zamezíte tím také nadýmání, refluxu a stresu. Také se díky tomu nepřejíte.

Proč odborník na výživu nedoporučuje pouštět dětem při jídle televizi nebo tablet?

„Snažte se vyhnout se bezmyšlenkovitému pojídání čehokoliv, během sledování pohádek nebo při hovorech s přáteli. Přistupujte k jídlu i během svátků jako k palivu, které nemusí být vždy na 100 % skvělé, plné bílkovin, celozrnné a podobně, ale zkrátka ho jíte nejen proto, že vám chutná, ale i proto, aby vás nasytilo. Jakmile jste sytí, tak stačilo,“ míní expertka.

4. Nezapomínejte na hydrataci

Během svátků, obzvlášť pak na Štědrý den, ledaskdo myslí na jídlo, ale pití je až na druhé koleji. Posezení s rodinou či přáteli navíc svádí k popíjení vánočních drinků, mezi něž patří třeba svařák, punč, jiné druhy alkoholu nebo třeba i horká čokoláda a ochucená káva. Chcete-li se ale vyhnout svátečnímu bolehlavu způsobenému dehydratací, neměli byste zapomínat na obyčejnou vodu.

„Při konzumaci alkoholu si připravte ke každému drinku sklenici čisté vody, můžete ji ochutit bylinkami, citrusy. Vypijete pak alkoholu, který je navíc dost kalorický, méně a nebude vám zle. Z drinků vybírejte spíš takové, které neobsahují sladké limonády a sirupy.“

5. Dopřejte si pohyb

Období přibližně měsíc před Vánocemi je náročné, proto leckdo vnímá svátky samotné jako příležitost k absolutnímu vypnutí. Sedět buď u stolu nebo na gauči sice může působit jako ideální forma relaxu, ale na pohyb se ani v těchto dnech nesmí zapomínat. Koneckonců alespoň trochu pohybu pomůže ke spálení přebytečných kalorií.

„Svátky a dovolená obecně by neměly být impulsem k válení se doma na gauči. Naopak, teď máte možná víc času a čistší hlavu, protože nemusíte do práce, využijte to pro svoje zdraví a duševní pohodu. Pokud nesportujete, zajděte si aspoň na pár procházek,“ dodala Marie Makovská.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.