Vánoce

3. prosince 2023 06:15

Eliška Reiglová

Letošní trendy ve vánoční výzdobě: Frčí pestrobarevnost i nadměrné velikosti

Leckdo už propadá kouzlu blížících se Vánoc a po veřejných prostranstvích budou brzy nádherně vyzdobené také domácnosti. Stejně jako se pravidelně mění móda, i sváteční dekor má své trendy. Co bude v tomto směru populární v letošním roce? To určili sami lidé a odborníci už mají jasno.

Ať už v kamenných, či internetových obchodech jdou vánoční dekorace už nějakou dobu na dračku. Lidé chtějí mít pěkně vyzdobené domovy nejen proto, aby okouzlili hosty, ale především i pro vlastní dobrý pocit a vytvoření příjemné sváteční atmosféry. Jakými trendy se lze řídit na Vánoce 2023?

Pestrobarevnost

Mnoho lidí má ve zvyku vánoční dekor ladit do dvou až tří barev v závislosti na vlastním vkusu i zvycích. Heslem letošních svátků je v tomto ohledu ale „čím více, tím lépe“. Koneckonců hashtag #ColourfulChristmas, tedy barevné Vánoce, má na Instagramu více než 21 tisíc příspěvků. Ať už se rozhodnete pro matné či lesklé ozdoby, světlejší či tmavší odstíny, vícero barvami v letošním roce nic nezkazíte.

Dva stromky

Například ve Velké Británii se postupem času stává velkým trendem mít místo jednoho stromečku rovnou dva. Celkem 27 procent lidí má v obývací místnosti hlavní stromek, pod kterým jsou dárky, a například v hale druhý, který slouží čistě jako dekorace, jak v průzkumu uvádí obchodní dům John Lewis. Většina těchto lidí pak za druhý stromek volí výrazně menší a především umělý.

Nadměrné velikosti

Jak už ukázal trend pestrobarevnosti, minimalismus jde letos stranou a odráží se to také na velikosti ozdob. Světélka větší než obvykle, obrovské věnce na dveřích nebo třeba nafukovací sněhulák na zahradě – to vše a víc letos v domácnostech nebude ničím výjimečným. Vánoce se budou zkrátka slavit ve velkém.

Klasická trikolóra

Kdo nesnese představu, že by vyzdobil dům ve vícero barvách, nemusí se bát, že by jeho dekor nebyl trendy. Návrat totiž slaví i klasická vánoční trikolóra, tedy kombinace zelené, červené a zlaté. Ozdoby v těchto barvách jsou nadčasové a z módy pravděpodobně nevyjdou. „Červená je v kontrastu se zelenou barvou stromku a zlatá je elegantní, dodává pocit luxusu,“ říká Jennifer Derry, designérka interiérů z Balsam Hill.

Venkovní výzdoba

Světélka a jiná výzdoba navozuje tu správnou vánoční atmosféru a zvedá lidem náladu, čehož jsou si vědomi ti, kteří stále více zdobí svůj dům i zvenčí. Věnce na dveřích, světelné řetězy nebo třeba i tematické rohože, to vše a víc se těší větší a větší oblibě. Hodně je přitom dbáno na eleganci, například žárovičky proto bývají v jedné barvě.

Udržitelné Vánoce

Právě během svátků domácnosti vyprodukují mnoho odpadu, který není možné recyklovat. Proto se mnoho lidé rozhodlo letos Vánoce alespoň co do dekoru udělat udržitelné. Stačí k tomu například zvolit dřevěné, papírové či skleněné ozdoby místo plastových. Z těchto materiálů se kromě ozdob na stromeček vyrábí už také spousta jiných, třeba i girlandy.

Neobvyklé tvary

Co se týká ozdob na stromeček, na trhu je dnes už nepřeberné množství barev a především tvarů. Kdysi tradiční koule už dnes kdekdo nahrazuje například houbičkami, jablíčky nebo například i nejrůznějšími zvířátky. Sehnat lze třeba i avokáda. Letos je proto trendy dodat stromečku netradiční šmrnc něčím neobvyklým.

Zdroj: House Beautiful

První adventní neděle je tady. Poradíme vám, jak si vytvořit adventní věnec:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 5. 2024

Dnes máte šťastný den, Berani. Možná dostanete nějakou nečekanou výhru, třeba šek poštou nebo vám zvýší plat či vás povýší v práci. To je přesně to, v co jste doufali, abyste si zlepšili životní styl. Nezblázněte se. Peníze investujte moudře a vyděláte ještě více. Když je utratíte najednou, za pár let toho moc nebudete mít.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.