Vánoce

27. listopadu 2023 05:59

Eliška Reiglová

Jak vybrat perfektní vánoční stromek: V potaz vezměte finance, tradice i ochotu uklízet

Vánoční strom pro Prahu

Rozhodování o tom, co komu koupíme za dárek, není o Vánocích jediné důležité. Správnou atmosféru na Štědrý den totiž vždy doladí krásný stromeček. Leckdo je ale na vážkách, zda je lepší pravý, nebo je čas na výběr umělého, který lze využít i v následujících letech. Obojí má pro a proti, ale po jejich zvážení bude volba už snadná.

Každoročně je jedním z velkých témat svátků také výběr vánočního stromečku. Velikost, košatost, barva, nebo třeba i vůně, to je jen pár faktorů, které mají na volbu vliv. Je také důležité se rozhodnout mezi pravým a umělým. Právě mezi těmito dvěma druhy se lidé rozhodují nejčastěji a uvažují, co je praktičtější. Co vzít v úvahu?

Živý stromek

Tradice

Každoroční vyndávání umělého stromku z krabice rozhodně nemá takové kouzlo, jako když si celá rodina zajede vybrat živý ke stánku, nebo třeba rovnou na plantáž. Mnoho lidí, kteří slaví Vánoce, považuje společný výběr stromečku za neodmyslitelnou součást svátků. Patří zkrátka k tradicím, jakými je třeba lití olova či rozkrajování jablka. O to by je pořízení umělého stromku připravilo.

Přírodní vůně

S Vánocemi mají lidé už tak nějak automaticky spojenou celou řadu vůní. Může to být pouze skořice s jablkem, ale třeba také svařák nebo čerstvě upečený trdelník. Především je to ale i typická vůně lesa, která se po zakoupení živého stromečku rozprostře po celém domě. Samozřejmě ji lze nahradit svíčkou nebo aroma difuzérem, ale skutečnou vůni stromku to zkrátka nenahradí.

Snadná recyklace

Po mnoho let bylo kácení stromků za účelem vánočních oslav považováno za nešetrné vůči přírodě. Dnes už ale existují udržitelné plantáže a některé stánky slibují, že za jeden stromek minimálně další jeden vysadí. Když doslouží, jsou navíc stromky rozložitelné a recyklovatelné. Ty umělé na druhou stranu mají třikrát větší vliv na klimatické změny, protože jsou z plastu a kovu, jejich výroba je energeticky náročná a jsou k nám obvykle dopravovány ze zahraničí.

Podpora prodejců

Lidé, kteří místo do obchodů jezdí pro některé potraviny k lokálním producentům, jistě ocení i to, že stejně tak vánoční stromeček si mohou koupit tak, aby podpořili české producenty a prodejce. Naopak umělé stromky bývají masově vyráběny ve fabrikách.

Praha už svůj vánoční strom našla (jak se můžete podívat v úvodním videu).

Umělý stromek

Opětovné použití

Kdo si během Vánoc dělá starost s penězi, pořízení umělého stromečku mu z dlouhodobého hlediska uleví. Při správné údržbě totiž může sloužit celá léta. Z krabice ho lze vyndat kdykoliv a není nutné čekat na start prodeje živých stromků. Uklidit ho lze později, protože neopadá. Přestože je takový stromek dražší než pravý, když se jeho cena rozpočítá na roky využívání, je skutečně nízká.

Žádný nepořádek

Ačkoliv jsou živé vánoční stromky krásné, vyžadují údržbu. Také se v nich mohou skrývat různí broučci a opadává z nich jehličí. Díky umělému stromku se lze jednoduše vyhnout každodennímu zalévání, stříhání větviček a zametání. Po svátcích se zkrátka uklidí do krabice a nenadělá se takový nepořádek, jako při vynášení živého, nebo v tu chvíli spíš umírajícího, stromu ven.

Snížení rizika požárů

Většina umělých stromků je dnes vyráběna z ohnivzdorných materiálů, díky čemuž je bezpečnější na ně věšet světýlka. Samozřejmě za předpokladu, že se zákazník při nákupu stromku ujistí o tom, z čeho je vyroben. Pravděpodobnost požáru je pak nižší než se živým stromkem.

Přizpůsobivost

Projít lze nepřeberné množství prodejních stánků a plantáží, ale pravda je taková, že matka příroda nikomu stromeček na míru a přesně dle jeho přání prostě nevyrobí. S umělým stromkem je ale možné si vybrat přesně takový typ, jaký bude rodině vyhovovat, navíc není problém nejrůznějšími způsoby manipulovat s větvemi. Na trhu už jsou navíc i stromky různých barev, které v sobě mají světýlka, nebo působí, jako by byly zasněžené.

Zdroj: Real Simple

Kolik utratí Češi za Vánoce? Levné nebudou:

Sdílejte článek
Štítky peníze plantáž tradice Vánoce finance svátky vánoční stromek vánoční svátky umělý stromek Vánoce 2023 živý stromek