Vánoce

23. listopadu 2023 14:34

Vanesa Havlíková

Vánoční trhy startují. Kam letos vyrazit za těmi nejkrásnějšími v Česku?

Advent se opět blíží a s ním i populární vánoční trhy. K Vánocům stánky s oblíbenými nápoji, pochutinami nebo řemeslnými produkty zkrátka patří a lidé na ně každoročně netrpělivě čekají. Na jakých místech v Česku trhy najdete a jak dlouho probíhají, se dozvíte v textu níže.

Rozsvícení stromečku, stánky s nejrůznějšími výrobky, svařené víno či vůně skořice, to všechno se nám vybaví pod pojmem vánoční trhy. Právě ty jsou neodmyslitelně spjaté s obdobím Vánoc a mezi lidmi jsou oblíbené už od počátku 19. století. Jenom po Praze probíhají desítky trhů. Další jsou poté k vidění ve všech velkých městech po celé České republice. Jaké z nich patří mezi vaše nejoblíbenější?

Čtěte také: Kam si vyrazit na vánoční trhy? Udělejte si výlet k sousedům po Evropě!

Vánoční trhy v Praze

Staroměstské náměstí

Největší a jedny z nejkrásnějších trhů v Evropě se konají již tradičně na Staroměstském náměstí. Začínají v sobotu 2. prosince 2023, kdy zároveň proběhne i slavnostní rozsvícení vánočního stromu a končí 6. ledna 2024. Prodejní stánky budou otevřené od 10 do 22 hodin a nebude zde chybět široká nabídka vánočních ozdob a dekorací, výrobky ze dřeva či stánky s textilem a oblíbený živý betlém. Na své si přijdou samozřejmě i milovníci jídla. Chybět nebude tradiční svařák, punč či medovina. Klobásy, bramborák či trdelník z kynutého těsta.

Václavské náměstí

Další již velmi tradiční trhy se konají v dolní části Václavského náměstí. Opět nebudou chybět stánky s vánočním zbožím, řemeslnými výrobky a nejrůznějšími pochutinami. Ani zde by to nešlo bez vánočního stromečku, který marketu dodá tu správnou vánoční atmosféru. Termínově se konají stejně jak ty na Staroměstském náměstí a provozní doba je taktéž stejná.

Náměstí Míru

U kostela svaté Ludmily se vánoční trhy konají jako první v celé Praze. Startují už 20. listopadu vždy od 10:00 do 19:00 a končí se Štědrým dnem. I zde si budete moci pochutnat na typickém vánočním občerstvení. Pořídíte tu například i adventní věncejmelí, vánoční ozdoby a spoustu ručně vyráběných produktů.

Náměstí Republiky

Vánoční trhy, které se staly v posledních letech také velmi oblíbenými, jsou v prostoru u ulice V Celnici. Na těchto trzích najdete opravdu velké množství různorodých produktů. Nakoupíte si tradiční jmelí, věnce, svíčky ozdoby, dekorace ze dřeva i textilu, pletené zboží, porcelán a mnoho dalšího. Připraveny budou také stánky s vánočním cukrovím a nejrůznějšími dobrotami. Trhy se zde konají od 2. prosince, končí však již 30. prosince 2023. Bude otevřeno každý den od 10 do 22 hodin.

Pražský hrad

Tu pravou vánoční atmosféru můžete letos nasát také na Hradě. Vánoční trhy najdete na náměstí U svatého Jiří, a to od 23. listopadu 2023 do 6. ledna 2024. Uvidíte tam práci kováře, ražbu mincí nebo ruční malování ozdob. Pochutnáte si na vánočním svařeném víně, punči, sladkém pečivu či nejrůznějších grilovaných specialitách. Zajít si tam můžete od pondělí do čtvrtka od 10 do 18 hodin, od pátku do neděle poté od 10 do 19 hodin.

Hotel The Mozart Prague

Pro někoho možná ne tak známé, ale rozhodně jedny z nejhezčích jsou charitativní adventní trhy v kouzelných prostorech pražského hotelu, jehož srdce tvoří Pachtův palác. Konají se pouze první adventní víkend, to znamená od 1. do 3. prosince. V krásném venkovním atriu tak můžete zažít pravou vánoční atmosféru, a zároveň přispět na dobrou věc. Vstupné a otevírací doba pro pátek
1. 12. je 150 korun od 16–17 h a 250 korun od 17–22 h, pro sobotu 2. 12. je 150 korun od 11–22 h a pro neděli 3. 12. je 150 korun od 11–18 hodin.

Vánoční trhy v dalších českých městech

Brno

Brněnské vánoční trhy probíhají celkem na pěti místech. Stánky ozdobí náměstí Svobody, Zelný trh, Dominikánské náměstí, nádvoří Staré radnice a Moravské náměstí. Každé místo je něčím specifické a návštěvníkům tak nabízí zcela odlišný zážitek. Například na náměstí Svobody bude rozmanitý hudební a kulturní program, Moravské náměstí zase láká na vyhlídkové kolo a na Zelném trhu poté bude 24. listopadu 2023 v 18 hodin slavnostně rozsvícen vánoční strom. Trhy zde probíhají od 24. listopadu 2023 do 23. prosince 2023 vždy od 11:00 do 21:45 hodin.

Ostrava

Také v Ostravě budou již tradiční vánoční trhy probíhat hned na několika místech. Největší počet stánků nabídne Masarykovo náměstí, kde kromě široké nabídky výrobků a občerstvení, bude k dispozici také bohatý doprovodný program a vyhlídkové kolo. Druhá scéna pokrývá Jiráskovo náměstí, kde nebude chybět především program pro děti. Náměstí Dr. Edvarda Beneše nabídne lední kluziště zdarma a Prokešovo náměstí zase adventní koncerty. Vánoční trhy v Ostravě potrvají od 25. listopadu 2023 do 1. ledna 2024. Prodejní stánky mohou být otevřeny v době od 10:00–20:00 hodin.

Plzeň

Také v Plzni budete moci nasát od 23. listopadu 2023 do 23. prosince 2023 tu pravou vánoční atmosféru. Trhy na plzeňském náměstí Republiky nabídnou velký vánoční strom, betlém s dřevěnými sochami v životní velikosti, živá zvířata v chlívku, historický kolotoč, osvícené ruské kolo a samozřejmě výborné občerstvení a mnoho hudebních vystoupení.

Karlovy Vary

Vánoční trhy si budete moci užít také v lázeňském městě, konkrétně na Mlýnské kolonádě, kterou budou od 2. prosince 2023 do 26. prosince 2023 zdobit krásné vánoční stánky. Na trhy můžete zavítat každý všední den vždy od 12 do 20 hodin a o víkendu od 10 do 20 hodin. Stánky kromě občerstvení nabídnou vánoční dekorace, betlém, ručně vyráběné výrobky a nebude chybět ani bohatý doprovodný program.

Přečtete si: Udělejte dětem adventní kalendář, který budou milovat. Máme pro vás inspiraci

Olomouc

Jedny z nejkrásnějších vánočních trhů nabízí také Olomouc. K dispozici zde bude přes osmdesát stánků, v kterých si návštěvníci budou moci koupit tradiční vánoční sortiment, dárkové předměty, řemeslné výrobky a občerstvení. Nebude chybět ani oblíbené vyhlídkové kolo a venkovní kluziště. Trhy zde potrvají od 19. listopadu 2023 do 24. prosince 2023.

Český Krumlov

Nezaměnitelný půvab mají vánoční trhy na českokrumlovském náměstí Svornosti, které se letos budou konat v termínu od 1. prosince 2023 do 1. ledna 2024. Stánky nabídnou především tradiční výrobky, dárkové předměty a občerstvení. Nebude zde chybět ani mikulášská nadílka, zpívání u vánočního stromku, živý betlém a další kulturní program.

Liberec

Tu pravou zimní atmosféru načerpáte také na vánočních trzích v Liberci. Na Soukenném náměstí budou letos probíhat vánoční trhy od 29. listopadu 2023 do 23. prosince 2023 vždy od 10:00 do 19:00 hodin, přičemž slavnostní rozsvícení vánočního stromu proběhne již 24. listopadu. Trhy zde jsou více zasněžené než kdekoliv jinde, takže na vás dýchne ta nejveselejší vánoční atmosféra

Břeclav

Také trhy na Břeclavsku se těší velké popularitě. Od 16. do 23. prosince zde najdete bohatý kulturní program, vánoční jarmark, živý betlém a mnoho dalších atraktivit. V rámci jarmarku návštěvníci budou moci ochutnat vánoční cukroví, vánočku, punč, svařené víno, uzeniny, sýry a další vánoční pochutiny. Prodejci nabídnou také tradiční výrobky, jako je med, perníčky, pletené zboží, keramické výrobky či ozdobné věnce.

Čtěte také: Nejlepší recepty na tradiční české vánoční cukroví

České Budějovice

Vánoční trhy v Českých Budějovicích začínají 18. listopadu a potrvají až do začátku příštího roku. Advent v jihočeském městě letos nabídne opravdu velké množství atrakcí, kdy za zmínku stojí určitě oblíbené ledové kluziště, vyhlídkové kolo, perníková věž, dětský kolotoč, Ježíškova dílna s jihočeskými řemeslníky nebo kulturní doprovodný program včetně koncertu Marie Rottrové.

Zlín

Ani obyvatelé Zlína se letošní rok neobejdou bez vánočních trhů. Ty zde proběhnou od 2. prosince 2023 do 23. prosince 2023 a nabídnou rozsáhlý vánoční sortiment. Na své si přijdou milovníci punče, medoviny, cukroví, svařeného vína, ale také zabijačky a dalších pochutin. Kromě občerstvení nebudou chybět stánky s řemeslnými výrobky, vánoční dílničky pro děti, kino i vánoční vláček. O kulturní program se poté postará několik známých zpěváků a kapel.

Připomeňte si loňské vánoční trhy:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.