Celebrity

28. prosince 2022 13:45

Vanesa Havlíková

Skromné Vánoce britské královské rodiny. Jaké dárky si nadělují? Musí mít vtip

Vánoce už od nepaměti patří k jedněm z nejoblíbenějších svátků. Pohoda, úsměvy na tvářích a čas strávený s rodinou u rozsvíceného vánočního stromku si každoročně užívají lidé po celém světě. Vánoční čas zbožňují ale i rodiny, kterým v žilách koluje modrá krev. Letošní Vánoce byly pro britskou královskou rodinu ale mimořádně smutné, její členové je totiž poprvé trávili bez milované královny Alžběty II. (†96), která v září zemřela.

Letošní vánoční svátky britské královské rodiny se od těch předchozích lišily zejména z důvodu, že to byly první Vánoce bez panovnice Alžběty II. Ta svět navždy opustila začátkem září. Její syn, král Karel III., chtěl ale většinu tradic a zvyků dodržet tak, jak to měla jeho matka v oblibě.

Jedna z nejdůležitějších věcí, které se s oslavou svátků pojí je i místo, kde se rodina rozhodne společný čas trávit. Po celá staletí britská rodina slavila vánoční svátky v paláci Windsor. Poté, co se ale stala Alžběta II. královnou, začala se s nejbližšími na vánoční svátky přesouvat do Norfolku, do venkovského sídla v Sandringhamu. Během 24. prosince se celá rodina každoročně do královské rezidence sjíždí a Vánoce tráví tam. Nejinak tomu bylo i letos.

Dárky musí být levné a veselé

Jelikož mají členové královské rodiny po celý rok luxusu dostatek, snaží se při vyměňování dárků spíše navzájem pobavit. Potrpí si na drobných dárcích, které druhým vykouzlí úsměv na tváři.

Jeden rok například daroval princ Harry svému bratrovi Williamovi hřeben, aby ho nejapným způsobem upozornil, že mu řídnou vlasy. Harry se zase ještě v dobách, kdy nebyl zadaný, mohl radovat z dárku od vévodkyně Kate. Ta princovi věnovala sadu s názvem „Grow your own girlfriend“ (Vypěstuj si vlastní přítelkyni).

Trapas se stal kdysi také princezně Dianě. Ta při první návštěvě Sandringhamu darovala princezně Anně kašmírový svetr a porušila tak rodinné motto levných a veselých Vánoc. Další rok se princezna z celé záležitosti ponaučila a Sarah Fergusonové darovala předložkou do koupelny s leopardím potiskem.

Oproti většině britských občanů, kteří ke stromečku běží na Boží hod hned v ranních hodinách, si královská rodina vyměňuje dárky na počest německých předků 24. prosince večer, tedy stejně jako my v České republice.

Harry a Meghan vyvolali novým dokumentem předvánoční bouři:

Harry a Meghan králové bláznivé tradice

Ještě v dobách, než princ Harry společně se svou manželkou Meghan královskou rodinu opustili a odjeli do Ameriky, byli tihle dva v obdarovávání svých blízkých vtipnými dárky naprosté jedničky.

Vévodkyně ze Sussexu se od samého začátku nestyděla a hned první Vánoce v královské rodině koupila švagrovi, tedy budoucímu králi Williamovi, vtipný klobouk značky Tam o’Shanter s falešnými vlasy, čímž narážela na jeho pleš. Stejně tak Harry bratrovi koupil paruku a již zmiňovaný hřeben.

Dle deníku Daily Star poté Meghan o prvních Vánocích v roce 2017 věnovala vtipný dárek i samotné královně. Šílený zpívající křeček měl úspěch jak u panovnice, tak u královských psů.

Lze tedy očekávat, že se král Karel III. na počest zesnulé královny snažil tuto tradici dodržet i letos. Bohužel ale bez Harryho a Meghan, kteří Sandingham na vánoční svátky nenavštívili. Museli se tedy obejít bez vtipných dárků.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.