Celebrity

14. září 2022 17:00

Tomáš Durčák

Královna Alžběta II. po sobě zanechala obrovské bohatství. Kdo bude dědit a kdo ne?

Koho měla královna Alžběta II. vyškrtnout ze závěti?

Smrt královny Alžběty II. znamená kromě změny panovníka na britském trůnu i další zásadní věc. Královskou rodinu čeká masivní přesun majetku, který královna měla ve svém vlastnictví a který jistě prostřednictvím své závěti přerozdělila na potomky. Koho podělí a kdo bude mít smůlu?

Miliardové dědictví

Jak bohatá byla Alžběta II.? Popravdě nikdo přesnou částku veřejně neví. Byznysový magazín Forbes její jmění například odhadl na 500 milionů dolarů (12,25 miliardy korun), zatímco britský list Sunday Times jej letos odhadl na 430 milionů dolarů (10,5 miliardy korun). V knize „The Queen's True Worth“ z roku 2020 autor David McClure zase došel ke konečné částce 468 milionů dolarů (necelých 11,5 miliardy korun).

Nelze ale říct, že se mezi pozůstalé příbuzné členy britské královské rodiny bude přerozdělovat celá tato suma. Královna totiž vlastnila například řadu paláců, královské klenoty či umělecká díla, která nemůže skrz závěť jen tak komukoli odkázat. Všechno toto totiž automaticky přechází na nastupujícího panovníka Karla III.

Kdo zdědí šperky Alžběty II.?

Nespadají sem samozřejmě její osobní šperky, které by jejímu nástupci byly pravděpodobně k ničemu. Zdědí je tak logicky zřejmě Kate, nová princezna z Walesu a manželka nového následníka trůnu Williama, prince z Walesu.

Nastupující král však bez diskuze zdědí lví podíl královnina bohatství čistě na základě tradice. Připadne mu také Vévodství Lancaster, územní celek o rozloze 184 kilometrů čtverečních, založený v roce 1399, který slouží primárně jako zdroj příjmů pro vládnoucího britského monarchu.

V loňském roce byla hodnota Vévodství odhadnuta na 950 milionů dolarů (23,2 miliardy korun) a vygenerovala královně čistý zisk ve výši 27 milionů dolarů (přes 660 milionů korun). I tato část královnina portfolia se však s největší pravděpodobností dle deníku The Times ani neobjevila v královnině závěti, ale automaticky jej převezme král Karel III.

Když navíc královna v roce 1993 souhlasila s tím, že historicky poprvé zaplatí daně, vyjednala si jako součást dohody výjimku. Ta stanovuje, že přesuny majetku mezi panovníky v rámci dědictví nebudou podléhat žádné dědické dani.

Spíš symbolické dědictví pro potomky

Majetky či peníze, se kterými královna Alžběta II. mohla operovat ve své závěti, tak pravděpodobně ani zdaleka nedosahují celkové velikosti jejího jmění. I přesto pravděpodobně svým dětem, vnukům a jejich rodinám něco odkázala. Co přesně se zřejmě jen tak nedozvíme, neboť v Británii rozhodně neexistuje tradice zveřejňování panovníkovy závěti.

Na základě známých rodinných vztahů si však lze tipnout, že například vévoda Andrew, jeden z královniných synů, nedostane téměř nic. Kvůli svému sexuálnímu skandálu a styky s Jeffrey Epsteinem jej ostatně královna ještě za svého života prakticky vyškrtla z veřejného života královské rodiny a zbavila jej také všech čestných titulů. Za veřejné zostuzení rodiny se určitě odměny nerozdávají.

Kdo naopak pravděpodobně něco „od cesty“ od královny obdrží, je aktuální nový dědic trůnu William, princ z Walesu a jeho rodina. Nejenže zdědí po svém otci britský trůn, ale on i jeho manželka Catherine, princezna z Walesu, již celé roky pečlivě plní svou roli v královské rodině.

Což se samozřejmě nedá říct o jeho bratrovi princi Harrym a jeho manželce Meghan Markel, kteří se naopak svých královských povinností i pozice v užším kruhu královské rodiny zřekli. Není stoprocentně jisté, že jejich úprk i následné veřejné „pomlouvání“ poměrů uvnitř královské rodiny královna ve své závěti zohlednila.

Na druhou stranu i to je velmi pravděpodobné, jelikož byla štědřejší k těm příbuzným, kteří – podobně jako ona – svůj život zasvěcují službě veřejnosti i snaze o zachování silného královského rodu.

Faktem nicméně zůstává, že konkrétní detaily dědického řízení královnina majetku a jeho přesné rozdělení mezi pozůstalé zůstane velmi pravděpodobně zahaleno tajemstvím. Značka královské rodiny, jejíž celkovou hodnotu v roce 2017 poradenská firma Brand Finance odhadla na 88 miliard dolarů, drží dlouhodobě své finanční zázemí v maximální tajnosti a nikdy o něm na veřejnosti nijak nereferuje.

Sdílejte článek
Štítky Alžběta II. princ Harry Meghan Markle královna Alžběta II. dědictví závěť Karel III. Britská královská rodina William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.