Celebrity

12. září 2022 14:01

redakce Prima Ženy

Truchlení za Alžbětu II. má svá pravidla. Z paláce vzkazují lidu, co nenosit

I truchlení za nejdéle vládnoucí panovnici Velké Británie má mít svá pravidla, zdůraznil Buckinghamský palác. Lidé, kteří na pietní místa nosí dary a upomínkové předměty, byli požádáni, aby při tom mysleli i na ekologii. Mají se tak zdržet nošení plyšových hraček a květiny mají na zem pokládat vyjmuté z igelitových obalů. Plýtvat nemají ani jídlem, které kupodivu také přinášejí.

Královna Alžběta II. zemřela ve čtvrtek v odpoledních hodinách a od té doby na řadě míst ve Velké Británii vznikla pietní místa, především tam, kde panovnice ráda trávila čas a nějakým způsobem s ní souvisejí. Ulice stále zaplavují davy lidí, kteří míří na pietní místa položit upomínkové předměty. Ti byli požádáni, aby mysleli i na ekologii.

Žádost z paláce

Prohlášení z Buckinghamského paláce týkající se darů přinesených na počest královny zveřejnil britský Daily Mail. „Žádné dary bohužel nebudou akceptovány a musíme tak lidi požádat, aby je do parků nenosili. Jiné předměty než květiny, jako jsou například plyšové hračky či balonky, by přinášeny být neměly,“ zní v něm.

Truchlící lidé by podle prohlášení měli rovněž z květin odstraňovat plastové obaly. Nejenže tím prodlouží jejich životnost, napomůžou tím také kompostování, ke kterému budou květiny odvezeny po královnině pohřbu v pondělí 19. září.

Medvídek Paddington

Lidé na pietní místa nosili kromě květin hlavně plyšáky medvídka Paddingtona. Důvodem je video k výročí královniny korunovace, ve kterém jí jeho animovaná postavička poděkovala za vše, co pro Velkou Británii udělala. Kvůli videu nosí i další dar, kterého se rovněž mají vyvarovat.

Na krátkém snímku k výročí své korunovace královna Alžběta II. vyndala ze své kabelky sendvič se slovy, že si ho tam nechává na později. I sendviče tak patří mezi předměty, které truchlící lid nosí na pietní místa a na žádost paláce už by tak činit neměl.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.