Alžběta II. a technologie. Učila Brity telefonovat, ovládala internet i sociální sítě

Alžběta II. a moderní technologie

Alžběta se narodila v roce 1926, tedy ve stejném roce, kdy se v Londýně uskutečnil historicky vůbec první přenos televizního obrazu. Byla u toho, když si Britové začínali telefonovat, ale i poprvé surfovat na internetu. A ani ve svých šestadevadesáti letech se nepřestala vzdělávat. Aktivně používala chytrý telefon a údajně měla i svůj soukromý profil na Facebooku. Byla to tak nejen velmi silná panovnice, ale i pokroková žena, která vždy držela krok s dobou.

Alžběta nezaspala počátek telefonů i televize v Británii

Jen málokterý panovník vládl v době tak dramatických a bouřlivých změn. Alžběta II. prožila mnohé - zánik britského impéria, úpadek křesťanství v její zemi, rozšíření manželských rozvodů, ale také nástup moderních technologií.

„Musíš se přiblížit svému lidu.“ Tak zněla rada, kterou královna v mládí dostala. A nějakou dobu ji zvažovala, až se nakonec rozhodla začít se jí držet i na poli moderních technologií. Psal se rok 1957 a Alžběta II. se odhodlala poprvé vysílat svůj tradiční vánoční projev v televizi.

„Před 25 lety začal můj děda vysílat první z těchto vánočních poselství v rádiu. Dnes ale pokoříme další milník. Televize umožnila mnohým z vás, abyste mě viděli,“ řekla tehdy královna britskému lidu.

„Tady královna. Volám z Bristolu. Dobré odpoledne.“ To se o rok později její veličenstvo královna zapsala do historie telekomunikací, když poprvé v historii Spojeného království zavolala do Edinburghu.

Nezaskočil ji ani internet, na němž působila již v roce 1997

Dalším důležitým krokem byl vstup královny, respektive jejím prostřednictvím i celé královské rodiny do kyberprostoru. V roce 1997 nechala vytvořit a spustit první oficiální webové stránky královské rodiny na internetu.

Velmi rychle zjistila, že se jedná o další účinný způsob, jak oslovit lidi. „Doufám, že královské webové stránky budou zajímavým a užitečným zdrojem informací. A věřím, že všechny ostatní povzbudí k plnému využívání internetu, abychom se všichni mohli o sobě navzájem více dozvědět a lépe spolu komunikovat jak zde v Británii, tak i jinde ve světě,“ okomentovala na svou dobu velmi vizionářsky Alžběta vstup Buckinghamského paláce do online světa.

„I když je život královny opředen tradicemi, krok s obrovským technologickým pokrokem držela po celý svůj život,“ zhodnotil pokrokovou náturu královny britský královský komentátor Richard Fitzwilliams.

První příspěvek na Instagram dala ve 92 letech, s tabletem ji učila vnoučata

Už od roku 1976 posílala královna aktivně v rámci své agendy e-maily, v roce 2014 napsala svůj první tweet.

Ani další sociální sítě jí však nebyly cizí. Svůj první příspěvek na Instagramu zveřejnila ve svých  92 letech.

Účty královské rodiny na sociálních sítích dnes sledují miliony lidí z celého světa. Na Twitteru 5,4 milionu lidí, na Instagramu 12,6 milionu lidí. A není rovněž žádným tajemstvím, že ji vnoučata učila zacházet s tabletem. Stejně jako fakt, že Alžběta používala chytrý telefon iPhone.

„Pro Brity byla ztělesněním nejen britské královské rodiny, národní historie a tradic, ale i britskosti jako takové,“ vyjádřil se ke královně Bill Hartnett, obyvatel Londýna.

Alžběta II. fandila i sportu

„Byla monarchou prakticky po celý můj život, a tak je fakt, že vždy držela krok s dobou, zpětně obrovský úspěch. Víte, v průběhu let si prošla několika obdobími vzestupů a pádů, ale myslím, že byla velmi respektovaná a vnímaná jako hlava země s integritou. A to je něco, co podle mě v dnešní době potřebujeme u našich vůdců vidět více, protože jim právě integrita bohužel často chybí,“ pokračoval Hartnett ve svém názoru na královnu.

„Svět se mění, ale královna se vždy měnila s ním. Ráda řídila svůj Rolls Royce a nosila tvídové kabáty. Pro mnoho lidí tak představovala symbol stability a kontinuity, kterou vyjadřovala i svým stylem oblékání,“ dodal.

Sdílejte článek
Štítky historie Londýn iPhone Velká Británie Instagram Facebook Alžběta II. mobilní telefon královna Alžběta II. Bristol Internet Britská královská rodina Britské impérium

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.