Životní styl

16. prosince 2022 17:45

Marie Makovská

Nic mi nedávej aneb dárky pro vaše blízké, kteří mají všechno

Existují tři typy lidí, kterým je mimořádně těžké trefit se do vkusu. Jedni si z přehnané slušnosti a skromnosti nikdy o nic neřeknou, druzí dary chronicky odmítají a další mají všechno. Co nemají, to si koupí sami nebo je to nad naše finanční možnosti. I nejzarytějšího odmítače ale můžete překvapit dárkem, který rád využije.

Typický odmítač dárků

1. Nedělej si starosti

Charakteristika: Slušní a velmi skromní jedinci, kteří myslí více na ostatní než sami na sebe. Čas oslav a vánočních svátků si nejvíc užijí v blízkosti svých oblíbených lidí a mají tendenci považovat dárky za něco povrchního, co nepotřebují. Jsou zdraví, mají střechu nad hlavou, je jim dobře. Najdete mezi nimi muže i ženy, v téměř neomezeném věkovém rozpětí.

2. Nic nechci a tečka

Charakteristika: Často jsou to převlečení skromní odmítači, kteří nechtějí, abychom za ně utráceli nebo ztráceli čas vybíráním, případně nevědí, co si přát. Obávají se, že bychom jim dali něco, co absolutně nevyužijí a bude se na tom hromadit prach. Navíc jim může být bytostně nepříjemný okamžik překvapení. Kromě babiček a dědečků v této skupině můžete narazit třeba i na mladší ročníky s citem pro minimalismus.

3. Všechno už mám

Charakteristika: Mohlo by se zdát, že do této kategorie patří jen bohatí jedinci, ale není tomu tak. I minimalisté nebo skromní lidé mohou být přesvědčeni, že všechno mají. Nebo se o tom snaží přesvědčit nás, protože jediný dárek, který by opravdu chtěli, je nad naše finanční možnosti. Nejčastěji sem patří muži a především partneři (manžel, přítel), ale najdete tu i praktické ženy.

Vánoce pro většinu z nás nejsou tou správnou chvílí, kdy bychom chtěli balancovat nad tím, jestli své blízké obdarovat, nebo ne. I když nás přesvědčují, abychom nic nekupovali, máme je rádi, a tak si lámeme hlavu nad vhodnou pozorností, která přinejmenším neurazí. Když už má někdo vše, co chce a potřebuje, skutečná výzva nespočívá ve výběru dokonalého dárku. Jde spíše o projev lásky a uznání, do kterého bychom si neměli projektovat své potřeby. Přemýšlejte, z čeho mají v životě radost, a možná zabrousíte do úplně běžných věcí. Dárky nejsou jen měkké nebo tvrdé, někoho potěší společně strávený čas, unikátní zážitek, prostor pro vzdělávání nebo předplatné oblíbeného magazínu.

Vzdělávací projekt

Cílem není obdarovanému naznačit, že by se měl na chvíli vrátit do školy, ale posunout ho dál v oboru, který ho naplňuje a baví. Navíc mu tím můžete pomoci zvýšit hodnotu na trhu práce. Nejrůznější semináře a kurzy v mnoha oborech probíhají on-line, může jít také o lekce cizího jazyka nebo přednášky oblíbených řečníků a koučů. Pro zábavu a rozšíření obzorů se hodí například prohlídky nebo procházky s průvodcem a nemusí být jen navázané na historii. V posledních letech si lidé oblíbili třeba zážitkovou prohlídku Prahy s bezdomovcem.

Příjemný zážitek

Vzpomínky patří mezi to nejcennější, co můžete věnovat. Při výběru promyslete, jestli si zážitek daná osoba raději užije sama, nebo s vámi, partnerem či rodinou. Originální adrenalinové akce jako lety horkovzdušným balonem nebo bungee jumping frčí, ne každý je ale ocení. Možná se lépe trefíte se vstupenkou na koncert, do divadla nebo na sportovní akci. Oblíbené jsou i pobyty všeho druhu, masáže a wellness, degustace v restauracích nebo návštěvy vinných sklepů s ochutnávkou. Pokud na internetových portálech nevyberete, pusťte se do plánování vlastního zážitku. Můžete využít svých dovedností a připravit večeři o několika chodech, naplánovat výšlap v horách či výlet do zahraničí anebo zapojit celou rodinu a domluvit únikovou hru či pobyt na chatě s grilováním.

Lámete si hlavu, jak na dárcích ušetřit? Podívejte se na reportáž:

Dárková karta

Neměli byste ji brát jako selhání vaší kreativity, ale naopak jako ústupek ve prospěch obdarovaného. Díky dárkové kartě si v oblíbeném obchodě sám vybere něco na sebe, kosmetiku nebo elektroniku dle svých představ. I zážitkové portály a některé restaurace nabízejí tento typ dárku. Karty většinou disponují konkrétním finančním obnosem. Jestli vám to ale připomíná darování peněz v obálce a není to váš styl, hledejte spíše různé druhy předplatného nebo členství.

Členství nebo předplatné

Když si sečteme všechna svá měsíční nebo roční předplatná za hudbu, čtivo, filmy, ale i kurýrní služby za dovoz jídla nebo návštěvy sportovních zařízení, udělá to klidně pěkných pár stovek až tisíc. Vypátrejte, co vaši blízcí opravdu využívají a udělejte jim radost užitečnou službou, pravidelnými lekcemi jógy nebo permanentkou na fotbalové zápasy. A jestli mají vždy na stolku položený oblíbený tištěný magazín? Pak je to jasné. K předplatnému navíc často získáte ještě hodnotný dárek. Jménem obdarovaného můžete dokonce podpořit menší farmáře v rámci tzv. CrowdFarmingu a zajistit mu tak třeba dodání bedýnky čerstvých pomerančů, olivového oleje nebo včelího medu.

Užitečné služby

Rodiče a lidé s vyčerpávajícím zaměstnáním potřebují občas den (nebo noc) volna více než kdokoliv jiný. Darujte hlídání dětí, domácích mazlíčků nebo úklid domácnosti, aby si obdarovaný mohl nově získaný čas užít podle svých představ.

Kreativní lekce

Každý může skvěle malovat, vařit, stát se hrnčířem, dekoratérem, zkrátka čímkoliv, co si bude přát. Zapátrejte ve vzpomínkách, jestli jste své blízké někdy zahlédli u podobného typu tvoření a zda by jim neudělalo radost. Kromě manuálních lekcí najdete i spoustu dalších, spojených s přírodou, zvířaty i lidmi. Kurzy přežití v přírodě, komunikace s koňmi nebo dobrovolnictví... zkrátka vybírejte na míru zálibám obdarovaného.

Personalizovaný dárek

Protože se s podobnými předměty v posledních letech roztrhl pytel a výrobci se předhánějí, čím nás uchvátit, opět se zamyslete, co bude obdarovaný opravdu rád využívat. Neexistuje snad nic na světě, na co byste si nemohli nechat dát jméno nebo fotku dle vlastního výběru. Pozor, tento typ dárků většinou nepotěší minimalisty a odpůrce lapačů prachu. I pro ně by se ale něco našlo, můžete podle nich nechat pojmenovat hvězdu nebo symbolicky adoptovat jejich oblíbené zvíře v některé ze zoologických zahrad.

Měkkouš

I klasický „měkkouš“ v podobě ponožek může kdekoho potěšit, obzvlášť když je možné vybírat mezi tolika typy a vzory. Věřte, že každému, kdo na ponožky k Vánocům někdy nadával a pak je pod stromečkem opravdu nenašel, to bylo aspoň chvíli líto. Ne každý ale ocení křiklavě barevné ponožky do půlky lýtek s odlišným vzorem na pravé a levé noze. Chcete-li uspokojit svou potřebu kreativity a zároveň darovat užitečné (čtěte nudné) ponožky, můžete je zábavně zabalit nebo jim vtisknout veselý popisek. Nudné ponožky naservírované vtipným způsobem nikoho neurazí. A pokud máte co dočinění s velkým odmítačem všeho, na trhu najdete i všeříkající trička s nápisy „Ne“, „Nesnáším lidi“ nebo „Fuj, Vánoce“.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.