Vánoce

23. listopadu 2023 14:35

Eliška Reiglová

Kdy začít s vánoční výzdobou: Čím dříve, tím lépe, radí psycholožka. Světýlka povzbudí

V obchodních domech a na veřejných prostranstvích se touto dobou už celé dny lze kochat vánoční výzdobou. Na leckoho tento dekor dýchne atmosféru natolik, že začne sám přemýšlet o vyzdobení svého domova. Je ale už ten správný čas? Odpověď znají odbornice.

Navzdory tomu, že je pořád ještě listopad, Vánoce na nás dýchají na každém kroku. V obchodech jsou regály plné dekorací, girland i sladkostí, a zatímco někdo se snaží celé tohle vánoční šílenství okázale ignorovat, jiní uvažují nad tím, jestli už náhodou není správný čas na výzdobu domu. Nebudou ale vypadat jako blázni?

Tradice říká, že vánoční výzdoba by měla být doma nainstalována nejdříve během první adventní neděle. Celá řada lidí toto nepsané pravidlo ale nedodržuje a dekorace do domu i na něj umístí buď dříve, jako letos například Lela Vémola, nebo až pár dní před Štědrým dnem. Podle psycholožky však dřívější zdobení má nepopiratelné výhody.

Klid na duši

Vánoce mají být svátky klidu a pohody, což podle psycholožky Suzanne Degges-White lze zajistit právě tím, že si domov vyzdobíte dříve. „Vánoční zdobení je pohlazení pro duši. Blikající světýlka, charakteristické vůně, hrající koledy a teplý nápoj napoví našim smyslům, že je čas si dát pauzu, slevit z rutiny a nedělat si starosti,“ řekla magazínu Woman’s World.

„Když dekorace vystavujeme dříve, v neuspěchaném tempu, můžeme se do tohoto prožitku naplno ponořit. Což koneckonců rozhodně není od věci, když je k tomu příležitost jen jednou do roka. Vánoční atmosféra navozuje komfort, což nám dovolí uniknout každodenním starostem,“ vysvětlila psycholožka.

Na podzim navíc podle Degges-White každoročně startuje období sezonních depresí, od kterých mohou světélka a charakteristické vánoční barvy lidem značně ulevit. Barevné osvětlení totiž vnáší trochu energie do dní, které se zkrátily v důsledku dřívějšího příchodu tmy.

Čas na extra zábavu

Profesionální koučka a poradkyně v oblasti time managementu Rashelle Isip pak tvrdí, že čím dříve bude hotová výzdoba domu, tím více času zbude na jiné vánoční radovánky. „Brzké zdobení vám dovolí využít drahocenný čas k tomu, abyste jej strávili s blízkými. Navíc k nejrůznějším činnostem navodí správnou atmosféru.“

Podle Isip je vhodné tento čas využít například k návštěvě vánočních trhů, pečení cukroví či třeba stavění sněhuláka (pokud je ovšem sníh). Není od věci se zamyslet nad tím, jaké tradice jste vždy chtěli zkusit, ale kvůli shonu jste to zkrátka nestíhali. Můžete zavést zvyky, které jste dosud nedrželi, ať už je to lití olova, nebo rozkrajování jablka. Obě odbornice se tak shodly na tom, že na zdobení ještě před prosincem rozhodně není nic špatného.

Samoživitelky čekají náročné Vánoce:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 10. 5. 2024

Něco, co si dnes přečtete, by mohlo mít dramatický dopad na váš život, Berani. Zvláštní pozornost věnujte psychologii snů. Možná najdete vysvětlení pro opakující se sny. Přesnost popisu by vás mohla zastavit a přimět vás k tomu, abyste si přečetli více. Jste právem zaujati, Berani. Při studiu této konkrétní oblasti se o sobě jistě dozvíte více.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.