Životní styl

29. prosince 2022 09:38

Tomáš Durčák

Jak vrátit nevhodný dárek: Na co má zákazník právo a kdy má smůlu?

Jak reklamovat dárky

Zatímco před Vánoci všichni dárky nakupují, ihned po svátcích mnozí lidé znovu míří do obchodů. Nejen pro povánoční slevy, ale i pokusit se vrátit či vyměnit nevhodné dárky, které neseděly, nezaujaly, nebo se pod stromečkem duplikovaly. Jak při vrácení vánočních dárků postupovat?

O tom, jak snadné, nebo nesnadné vrácení vánočního dárku bude, rozhoduje už způsob, jakým jste zboží pořídili. V obou případech však platí, že abyste předešli případným budoucím starostem a problémům, je vhodné si už při nákupu vánočních dárků aspoň zběžně zjistit, zda vůbec a jakým způsobem bude, či nebude umožněno jejich případné vrácení.

Vracíme vánoční dárek z e-shopu

V případě online obchodů bude vrácení nevhodného vánočního dárku poměrně přímočaré. Jakožto spotřebitel totiž máte do 14 dnů od převzetí zboží ze zákona právo jej vrátit bez udání důvodu. Jediné, co musíte udělat, je prodejce ve lhůtě těchto 14 dnů informovat, že zboží vracíte. Lze to udělat buď písemně, e-mailem, anebo skrz formulář přímo na e-shopu, pokud takový na webu najdete.

Pokud se rozhodnete pro písemnou formu, je ideální odeslat prodejci oznámení o odstupu od kupní smlouvy zároveň se zbožím. Na poště si pak nezapomeňte vzít doklad o odeslání pro případ, že by e-shop následně dělal „mrtvého brouka“ a tvrdil, že mu žádné zboží nepřišlo. Peníze by vám měly být vráceny nejčastěji převodem na bankovní účet.

I při vrácení zboží bez udání důvodu ve lhůtě dvou týdnů od nákupu však existují výjimky. „Existují druhy zboží, které ani při koupi na e-shopu nelze v zákonné lhůtě vrátit, jelikož spadá pod zákonné výjimky,“ upozorňuje spotřebitelský web dTest. Následně uvádí výčet těchto výjimek, u nichž už jejich vrácení ani do 14 dnů od nákupu není možné:

„Jedná se zejména o zboží upravené podle vašeho přání (například s gravírováním), zboží podléhající rychlé zkáze (třeba řezané květiny) nebo zboží v uzavřeném obalu, které bylo z obalu vyňato a není jej možné vrátit z hygienických důvodů (zubní kartáček nebo rtěnka), zvukové či obrazové nahrávky (hudební alba, filmy na DVD) nebo počítačové programy a hry, pokud došlo k vybalení z původního obalu. Vracet se nedají ani noviny, periodika nebo časopisy – pro knihy však výjimka neplatí.“

V rámci vrácení zboží ve zmíněné lhůtě rovněž nemáte povinnost zabalit jej zpět do původního obalu. Zároveň po vás prodejce něco takového nemůže požadovat. Avšak pokud nevhodný dárek někam posíláte zpět, máte povinnost jej zabalit tak, aby během cesty nedošlo k jeho poškození (které případně budete muset uhradit). Původním obalem, který musíte rovněž vrátit, se rozumí jen takový obal, který by byl součástí kupní smlouvy, tedy třeba pouzdro nebo nějaké speciální dárkové balení.

Podobné články

Pokud od nákupu nevhodného dárku už uplynuly dva týdny, nezoufejte. Velká většina e-shopů totiž má s vracením vánočních dárků zkušenost, a tak v období po Vánocích lhůtu pro jejich možné vrácení bez udání důvodů prodlužuje na delší dobu, anebo zákazníkům tuto možnost dává do konkrétního data (například do konce ledna). Tuto skutečnost je však nutné si zjistit – ideálně již při nákupu.

Vracíme vánoční dárek z kamenné prodejny

Vánoční dárek koupený v kamenné prodejně se už bude vracet o něco hůře. Zvlášť pokud jste se dopředu neinformovali, jaké možnosti u daného prodejce máte. Kamenné prodejny totiž na rozdíl od e-shopů nemají ze zákona povinnost přijmout od vás vrácené zboží, aniž by k tomu byl pádný důvod. A zda je zrovna ten váš důvod dostatečný, nebo ne, zhodnotí sám prodejce.

Vrácení zboží není reklamace

Podmínky pro vrácení nevhodného či nechtěného zboží se samozřejmě nevztahují na klasický proces reklamace, který bez výjimky platí pro e-shopy i pro kamenné prodejny. Je-li zakoupené zboží vadné, může jej kupující zpravidla do 24 měsíců od převzetí reklamovat a při prokázání vady, kterou nezpůsobil, má nárok na náhradu. „V každém případě vám výrobek mohou opravit či vyměnit za jiný. Nemáte ale nárok na vrácení peněz,“ varoval před dalším možným zádrhelem Fröhlich.

Vrátit či vyměnit koupené zboží tak může být problematické či zcela nemožné. Velké značky a obchody zpravidla nabízejí zákazníkům fér podmínky a zejména po Vánocích by neměl být problém nevhodný dárek vrátit. Myslete však na to, že kamenné prodejny zpravidla vracené zboží chtějí, pokud možno co nejblíže původnímu stavu a pro jeho přijetí si mohou klást řadu doplňujících podmínek.

„Pokud si tedy určí, že lze zboží vyměnit pouze za jiné zboží a nic jiného, je to jeho dobrá vůle. Kdyby vám řekl, že nemáte nárok vůbec nic vyměnit, bude mít pravdu,“ upozornil na klíčový poznatek Jiří Fröhlich, tiskový mluvčí České obchodní inspekce.

Máte-li od zboží originální obal, cenovku, účet nebo voucher, nic nevyhazujte, pokud možno ani neodstřihujte (zvlášť pokud víte, že existuje šance, že dárek nebude vhodný a budete jej muset jít vyměnit). Jedna praktická rada za všechny: Ptejte se na podmínky vrácení zboží v kamenné prodejně už při nákupu a placení.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.