Vánoce

24. listopadu 2023 10:15

Eliška Reiglová

Šťastné a spořivé: Vánoce lze slavit i levně, dejte si limit a zachovejte jednoduchost

Co se dá najít v sekáči a jak kousky kombinovat?

Zdá se, jako by vánoční šílenství začínalo každý rok o trochu dříve. Obchodní domy už začátkem listopadu pomalu praskají ve švech a člověka to stejně jako diskuse o svátcích svádí k bezhlavým nákupům. Dárky, jídlo, dekorace, to vše a víc stojí majlant. Hezké Vánoce si ale lze udělat i bez zruinování peněženky.

Vánoce a období před nimi lze označit za týdny, kdy i jindy spořiví lidé mnohdy nesmyslně utrácejí. Ekonomové koneckonců dlouhodobě každoročně varují před půjčkami a vědí proč. Je ale potřeba se zamyslet také nad tím, zda je nutné utratit to, co v peněženkách skutečně máme. Jak si udělat hezké Vánoce a zároveň pak nezaplakat při pohledu na bankovní účet?

Limit na dárky

Vánoční svátky by měly být o klidu a pohodě, o čase stráveném s rodinou, nikoliv o tom, kolik dárků rozdáme či dostaneme. S šetřením by se mělo začít už v úplném základu – vezměte si sešit a ke každému, koho hodláte obdarovat, si napište, jakou maximální částku jste za něj ochotni utratit. Tu pak nepřekračujte. Překvapí vás, jak levné dárky mohou udělat velkou radost.

Sdílené Vánoce

Pakliže trávíte Štědrý den s širší rodinou a připravujete večeři pro vícero lidí, nechte si finančně pomoct. Nabídnou-li vám příbuzní, že vám na jídlo přidají, neodmítejte. Pokud to nenabídnou, sami je požádejte. Budou-li chtít sami něčím přispět ke stolu, nechte je. Můžete jim říct, co přesně mají přinést, ať už víno, nebo třeba krabičku cukroví z jejich zásob.

Zachovejte jednoduchost

V období svátků se člověk snadno nechá strhnout potřebou vyzkoušet nejrůznější zajímavé recepty. Potraviny ale nejsou nejlevnější, a když se nový pokrm napoprvé navíc ani nepovede, peníze v podstatě letí do koše. Štědrovečerní klasika, jakou je bramborový salát a kapr nebo řízek, je zkrátka nesmrtelná a bohatě postačí.

Levné dekorace

Ačkoliv fotografie vyzdobených domů na internetu mohou svádět k nákupu nových trendy dekorací, zrovna ekonomické by to nebylo. Při troše kreativity se dá dům vánočně vyzdobit i za pár korun. Můžete například koupit balení čajových či votivních svíček, umístit je do sklenic a ty dát na stůl. Po zapálení budou vypadat nádherně.

Balicí papír

V dnešní době je na trhu dostupné nepřeberné množství balících papírů a nelze si nevšimnout, že některé z nich jsou neuvěřitelně drahé. Stačí přitom koupit ten nejobyčejnější, jednobarevný a pak ho převázat pěknou stužkou. Přece jen se skutečně nevyplatí přehnaně utrácet za něco, co obdarovaní pod stromečkem během pár sekund roztrhají na kusy.

Využijte slevy

Ať už jdete nakupovat dárky, nebo potraviny, co jde, to rozhodně nekupujte za plnou cenu. Při nákupech na internetu se můžete podívat i po slevových kódech, před cestou do obchodu zkontrolujte letáky. Speciální slevy nabízejí i některé banky a v tomto období se nepochybně vyplatí mít zákaznické karty, které vám také mohou ušetřit pár procent z původních cen.

Recyklujte

Tento tip je pravděpodobně zcela očividný a možná by ani nebylo třeba ho zmiňovat, ale nekupujte si nic nového, pokud to není nutné. Nepořizujte nová světélka jen proto, že stará už se vám nelíbí. Nekupujte nové vánoční prostírání jen proto, že vás v obchodě zaujalo. Pokud doma máte stále použitelné věci, zbytečně je nenahrazujte. Některé věci lze pořídit i v second handech. V úvodním videu se můžete podívat, jak se redaktorky v jednom pražském sekáči oblékly za pár korun.

Zdroj: Woman’s World

Ceny kaprů letos zůstávají na stejné úrovni:

Sdílejte článek