Životní styl

24. listopadu 2023 10:45

Tomáš Durčák

Menší spotřeba pračky až o 62 procent? Použijte tlačítko, o kterém většina lidí netuší

Energie jako atentát na domácnosti

S příchodem zimy a topné sezony se mnohým z nás oživily vzpomínky na minulý rok, kdy energetická krize a vysoké ceny energií způsobily, že jsme si rozmysleli, jestli přitopit, nebo si obléci mikinu a teplé ponožky. A když je řeč o šetření elektřinou, pozornost každé hospodyňky by měla mířit i k pračce. Tohoto žrouta energie lze totiž zkrotit jediným tlačítkem, byť jej skoro nikdo nepoužívá.

O tom, jak doma přestat dělat ty nejzásadnější chyby a začít smysluplně šetřit za elektřinu, už jsme psali. Připomeňte si největší přešlapy, které děláme, když se snažíme šetřit energiemi. Radili jsme vám i fígle, jak doma ušetřit za elektřinu. Pojďme se nyní zaměřit na používání moderních spotřebičů. Ty sice mohou samy o sobě energie šetřit. Ale existují i její žrouti, jako již zmíněná pračka. Existuje ovšem způsob, jak spotřebu energie oproti vašemu dnešnímu standardu stlačit až o 62 %, což rozhodně není málo.

Topná sezona, klesající teploty a společně s tím rostoucí účty za plyn i elektřinu opět dělají rady pro úsporu energií velmi atraktivními. Britský Daily Mirror proto přinesl svým čtenářům zajímavý tip na „tajné“ tlačítko na každé moderní pračce, skrz které lze apetit tohoto spotřebiče po elektřině snížit o více než polovinu.

Řeč je o tlačítku, kterým lze upravit teplotu pracího cyklu. Drtivá většina z nás se „nepouští do žádných větších akcí“ a ponechává teplotu praní na výrobcem přednastavených hodnotách, to znamená zpravidla na 40 či 60 stupních Celsia. Avšak britský online srovnávač Which? provedl testy praní bavlny, nikoli při na první pohled úspornějších 40, nýbrž při 20 stupních.

Výsledek? Spotřeba energie pračky klesla o 62 %. Což znamená, že pokud prací cyklus stáhnete na 20 z 60 stupňů, bude úspora ještě mnohem vyšší. Vysvětlení tak markantní úspory přitom není nikterak převratné a vychází z obyčejné fyziky. Řadu z nás však v každodenním spěchu a zavedené rutině vůbec nenapadne.

„Pračky největší množství energie spotřebují pro nahřátí vody, nižší teplota znamená méně energie,“ uvádí v závěrech svého testu web. Ten také zjistil, že při použití standardního sypkého prášku přináší změna ze 40 na 20 stupňů horší prací účinek. Avšak při použití efektivnějšího tekutého pracího gelu bylo prádlo čisté. „Pro běžné každodenní praní by to mělo více než vyhovovat,“ stojí v závěru testu.

Zkoušela už jste někdy prát bavlněné prádlo na 20°C?

Redaktorky webu Prima Ženy se rozhodly, že ušetří za oblečení. Vyrazily nakupovat do second handu: